Jelita:
vepřová krev
kroupy
vepřové maso
buchta
cibulka
sůl
majoránka
kmín
vepřová střívka
vepřový vývar
Jitrnice:
buchta
vepřové maso
vepřová játra
majoránka
pepř
drcený kmín
sůl
vepřový vývar
česnek
Buchta:
hrubá mouka
sůl
voda
droždí
Společná část (buchta):
Smícháme hrubou mouku, sůl, vodu a droždí. Vzniklé těsto vyložíme do vymazaného plechu a necháme mírně nakynout. Pak pečeme na 180 stupňů asi hodinu.
Jelita:
Buchtu nakrájíme na malé kousky a na sucho opražíme v troubě. Vepřové maso uvaříme a umeleme. Usmažíme cibulku na sádle. Pomleté maso a buchtu, cibulku, koření, vývar, povařené kroupy, vývar a krev pečlivě smícháme. Vzniklou hmotou plníme střívka a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.
Jitrnice:
Buchtu nakrájíme a namočíme do vody. Uvaříme vepřové maso. Uvařené maso a syrová játra pomeleme. Přimícháme koření, buchtu, ze které jsme vymačkali vodu a podle hustoty vývar. Plníme do střívek a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.
Poznámka
Při vaření nesmí teplota přesáhnout bod varu.
Ingredience jsou jen orientační, záleží na požadovaném množství výrobků a na chuti.