VIDEO: Pražský hrad rozzáří zlatá výzdoba a trhy u svatovítské katedrály

  • 6
Návštěvníky Pražského hradu čeká v adventním čase sváteční program nazvaný Zlaté Vánoce. Ve středu přivítaly první návštěvníky trhy na Jiřském náměstí, které potrvají do 6. ledna. V neděli se rozsvítí také strom z lánské obory.

Program by měl podle Správy pražského Hradu přilákat nejen zahraniční turisty, ale i domácí návštěvníky. K prodeji budou tradiční vánoční nápoje, grilované maso nebo ručně vyráběné ozdoby a hračky. Trhy budou přístupné každý den od 10 zhruba do 20 hodin.

Stejně jako strom i výzdoba pochází z lánské obory. Vánoční strom vysoký 12 metrů se poprvé rozsvítí v neděli 27.11. v 16:30 hodin.

Zlaté Vánoce na Hradčanech budou ve znamení hudby. Ve svatovítské katedrále se 3. prosince uskuteční koncert Hudby Hradní stráže, další pak bude 20. prosince ve Španělském sále. Menší koncerty se odehrají také v Míčovně v Královské zahradě.

První lednový den se navíc znovuotevře Obrazárna Pražského hradu. Společně se začátkem adventních trhů se ve středu na Hradě otevírá také Muzeum Řádu Bílého lva.

V letošním roce se trhy rozšíří. Server Seznam Zprávy nedávno uvedl, že Hrad pronajal spřízněné firmě Astacus jednatele Michala Pechana kromě prostoru za katedrálou nově také část druhého nádvoří. Prezidentská kancelář v posledních dnech usiluje také o revizi či omezení bezpečnostních kontrol, kterými by při vstupu do areálu Hradu museli procházet také návštěvníci trhů. V minulosti Hrad přitom kontroly hájil a aktivně se k nim hlásil.

Stánkaři na „Staromáku“ zdraží

V nadcházejících dnech se postupně rozzáří také vánoční stromy na Staroměstském a Václavském náměstí, které pokáceli v Kytlici na Děčínsku. Staroměstské náměstí ozáří smrk v sobotu 26. listopadu. Osvítí ho přes šest kilometrů světelných kabelů v červené a zlaté barvě a nabídne každou půl hodinu světelnou animaci. Strom bude svítit každý den od 16:00 do půlnoci.

Letos se kvůli ekonomické situaci však budou zdražovat nájmy stánkařů, a to zhruba o inflaci.

„Po třech letech, co znovu začínáme, jsem nesmírně rád, že většina prodejců vytrvala a vydržela, velmi intenzivně pracujeme na tom, abychom vytvořili krásnou vánoční atmosféru,“ uvedl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů. Zdraží se i občerstvení. Klobása bude stát 120 korun, svařené víno bude za 90 korun. Prodejní stánky prodejci otevřou každý den od 10:00 do 22:00.

Tradiční trhy si mohou lidé projít pod pražským orlojem, na Václavském náměstí nebo na Kampě. Vánoční program doplní i tradiční zpěv koled, vystoupení dětských pěveckých sborů, rozdávání betlémského světla nebo štědrovečerní bohoslužba pod širým nebem.

,