Praha nezvládá úklid sněhu. Chodníky kloužou, nemocnice plní potlučení lidé

  10:27
Šestý den poté, co napadl v Praze sníh, zůstávají chodníky neuklizené. Chodci pak často končí se zraněními v nemocnici. Neodhrabaný sníh či zledovatělé a kluzké plochy nejsou jen na periferiích Prahy, ale také v centru metropole.

I několik dní poté, co v Praze přestalo sněžit, je řada chodníků neschůdných. (6. prosince 2023) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

„Myslím, že chodníky nejsou dostatečně ošetřené. Například v ulici Veletržní je na chodníku led, na tom jsou rozházené kamínky, které zamrzly a jsou pod dalším ledem. Stalo se mi už několikrát, že jsem upadla, a ne jen já, ale i má dcera. Docela se teď bojím vycházet, abych nespadla,“ popisuje Hana Procházková z Prahy 7.

Česko se zklidňuje. Problém má ještě Ostravsko, v jižních Čechách kalamita končí

„Parádně jsem si poklouzala na Žižkově z Lipanské od tramvaje dolů do Prokopovy. Čtyři dny doma mě to stálo,“ komentovala na facebookové skupině Holešovická parta Petra Matějová.

„Od té doby, co hlavní město pokryla sněhová pokrývka, jsme vyjížděli zhruba ke 170 případům úrazů způsobených především pádem na zledovatělém povrchu,“ říká mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Dodává, že jde převážně o úrazy lehčího charakteru, naraženiny, pohmožděniny, zlomeniny horních nebo dolních končetin nebo úrazy hlavy.

„Úrazy se nevyhýbají žádné věkové skupině. Nejvíce zastoupeni jsou senioři a starší lidé, jejichž chůze už není tolik jistá a kostní skelet je mnohem náchylnější na zlomeniny,“ tvrdí Poštová.

Město údržbu nestíhá

Kdo má údržbu chodníků v Praze na starosti?

Největší část chodníků je ve správě Technické správy komunikací (TSK), o další se starají městské části a na některé dohlížejí soukromí investoři. Zároveň jsou ve městě chodníky, které nejsou zařazeny do zimní údržby.

Jak se vyhnout úrazu Nejvíce ohroženou skupinou jsou senioři, jejichž chůze už není tolik jistá a jejichž kosti jsou mnohem náchylnější ke zlomeninám. Záchranáři doporučují nevycházet z domu časně ráno, když chodníky nejsou prosypané a tolik bezpečné jako později. Je dobré využívat hole s bodcem, kterých se chodci mohou při chůzi přidržovat. To eliminuje riziko pádu. Případně využívejte nesmeky, které jsou vhodné pro městské prostředí. Jsou to návleky na boty s hroty, které zamezují pádům.

„Pracuje se na tom a zásah stále probíhá, postupně. Jestli někdo čeká, že to bude okamžitě, to není technicky možné. Úklid chodníků, zastávek MHD a dalších míst zajišťujeme v celkové délce 1 734 km, což je přibližná vzdálenost jako z Prahy do Barcelony,“ reaguje Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací (TSK). V ulicích prý mají 874 pracovníků, kteří odstraňují sníh a náledí. „K tomu jsme operativně nasadili dalších 250 lidí, kteří jinak mají na starosti něco jiného,“ dodává Lišková.

I Praha 12 se potýká se stížnostmi občanů ohledně námrazy a neuklizených chodníků, které jsou ve správě města. Zástupci radnice podali na nekonání TSK stížnost a vyžádali si od jejich představitelů detailní přehled denních úklidů.

„Dlouhé roky nevídaná situace je zde. Napadl sníh a nebylo ho na Prahu vůbec málo. A s tím se samozřejmě pojí problémy se zimní údržbou,“ uvedl třeba starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). Dodal, že chodníky, které spadají pod městskou část, bylo poznat jednoduše podle toho, že byly na rozdíl od těch ostatních uklizené a posypané.

„Uplynulý víkend dva dny vydatně sněžilo a bohužel dodnes není většina chodníků v Praze 3 bezpečně schůdná,“ reaguje Michal Vronský, starosta Prahy 3, kde úklid sněhu z větší části zajišťují právě TSK a Pražské služby. Ty před víkendem vedení městské části ujistily, že mají situaci pod kontrolou. Podle tiskového mluvčího Prahy 3 Jiřího Hannicha ale chodníky nejsou dostatečně očištěné od sněhu a námrazy a chůze po nich není příliš komfortní.

V Krušných horách je na silnicích sníh, některé cesty jsou neprůjezdné

„Samozřejmě ani nadále nepolevujeme v tlaku na TSK a Pražské služby, aby dělaly svou práci zodpovědně. Abychom předešli podobné situaci při další sněhové nadílce, připravujeme spolupráci s některou z úklidových společností. Ta by při podobné situaci dokázala nastoupit a problematická místa uklidit k větší spokojenosti rychleji,“ říká Vronský.

Praha 3 uvažuje také o možnosti vzít si úklid chodníků do vlastní režie. „Zjišťujeme, jaké by to vyžadovalo personální kapacity, technické vybavení a rovněž finanční náklady. Je prakticky jisté, že toto opatření budeme hradit z rozpočtu městské části, ačkoli tím jen suplujeme činnost, kterou mají standardně provádět organizace hlavního města,“ dodává Hannich.

Reforma systému údržby

Také v Praze 7 se má na většině území starat o údržbu chodníků magistrát. „Vždy se z pozice městské části snažíme dělat maximum, aby chodníky byly co nejvíc schůdné a bezpečné. Zimní údržbu podporujeme organizačně, koordinačně i materiálně. Zajišťuje ji firma 7U, která zároveň funguje jako sociální podnik, a dostávají zde příležitost občané, kteří prostřednictvím práce usilují o návrat do běžného života,“ říká Martin Vokuš, mluvčí Prahy 7.

Ve Zlínském kraji jsou pod sněhem hlavně silnice na horách. Hrozí jazyky

„Při setrvalém sněžení, jaké nás postihlo o víkendu, ani intenzivní údržba nezajistí, aby byly chodníky zcela suché, sníh i s posypem se na nich nezašlapával a následně nenamrzal,“ dodává Vokuš. „Chodníky nejsou ve většině případů ošetřeny vůbec. Není zřejmé, kdo za co zodpovídá, a běžný občan neví, u koho chtít nápravu. Celý systém údržby by potřeboval reformovat,“ uzavírá Ondřej Havlena z Prahy 8.

Měli jste v posledních dnech potíže kvůli neuklizenému sněhu?

celkem hlasů: 2063
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 14. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

7. prosince 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Hádka v pražském bytě skončila střelbou ze samopalu, ke zranění nedošlo

27. dubna 2024  13:50

Hádka mezi mužem a ženou v bytě na Praze 2 vyústila až ve střelbu. Na místo vyjeli policisté i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...