Říše divů. Prahu vyhlásili nekrásnější destinací pro vánoční dovolenou na světě

  • 8
Podle webu U.S. News je Praha nejkrásnější vánoční destinací planety. V pořadí, který portál zveřejňuje, Praha předčila lokality jako je Vídeň, Řím nebo Aspen. V žebříčku se kromě typických zimních lokalit objevila i tropická místa jako Havaj nebo Maledivy.

Žebříček destinací pro vánoční dovolenou vychází z hlasování respondentů a editorů portálu U.S. News na základě serverem stanovených kritérií.

Praha hlasující zaujala svou atmosférou a také finanční dostupností. „Během prosince se hlavní město České republiky promění v zimní říši divů, kterou musíte spatřit, abyste uvěřili. Středověkou architekturu města pokryje závoj třpytivých světel a místní vánoční trhy patří k nejlepším na světě,“ uvedl server v hodnocení.

„Z úspěchu Prahy jako nejlepší vánoční destinace v celosvětovém měřítku mám velkou radost,“ řekl Michal Hroza, pražský radní pro infrastrukturu. „Vyzdobit a rozzářit ulice města, stejně jako najít správný vánoční strom, dopravit jej do Prahy a udělat z něj nejkrásnější symbol Vánoc nejen pro Pražany, je úkolem, na kterém se podílejí Technologie hlavního města Prahy, pořadatel vánočních trhů Taiko a další odborné firmy. I letos se to povedlo na výbornou, za což všem moc děkuji,“ dodal Hroza.

Nejkrásnější vánoční destinace podle U.S. News

1. Praha (Česko)
2. Maledivy
3. Tromsø (Norsko)
4. Aspen (USA)
5. Řím (Itálie)
6. Salcburk (Rakousko)
7. Honolulu (USA – Havaj. ostrovy)
8. North Pole (USA – Aljaška)
9. Québec (Kanada)
10. Vídeň (Rakousko)

„Jsme pyšní na práci celého našeho týmu, který se podílí na přípravě i provozu vánočních trhů. Ty jsou důležitou součástí sváteční atmosféry centra Prahy. I díky nim je česká metropole v zahraničí vnímána jako místo s kouzelnou vánoční atmosférou,“ uvedl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko.

Vedle Prahy se v první desítce objevily například Vídeň, Québec, Salcburk, Řím, Tromsø nebo Aspen. Z tropických lokalit se mezi nejlepší dostaly i Maledivy nebo havajské Honolulu.

Prahu server vyzdvihuje také coby výbornou lokalitu pro dovolenou zimní či rodinnou, na líbánky nebo jako cenově dostupnou.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí již dříve ocenily ve svých žebříčcích například CNN Travel nebo The Times, uvedly společnosti Taiko a Technologie hlavního města Prahy. Společnost Radical Storage však zároveň upozorňuje na zdejší časté krádeže a podvody se zbožím.

TEST TRHŮ: Staroměstské náměstí láká na vánoční atmosféru i kulturní program

Vánoční atmosféru v centru Prahy si mohou zájemci ještě několik dní užít. K odstrojení výzdoby dojde až po svátku Tří králů. Trhy budou ukončeny v sobotu 6. ledna.