Thomayerova nemocnice v pražské Krči

Thomayerova nemocnice v pražské Krči | foto: František Vlček, MAFRA

Neakutní výkony už omezila i nemocnice v Krči, přidala se k Bulovce a Motolu

  • 1
Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze se přidala k zařízením v metropoli, která kvůli pandemii zastavila dlouhodobě plánované neakutní zákroky. Stejný režim platí na Bulovce, od pondělí omezí operace také v Motole. Na druhou stranu pražské špitály přijaly téměř dvě desítky covidových pacientů z jižní Moravy.

„Důvodem zastavení tzv. elektivních výkonů je přetížení nemocnice hospitalizovanými covid pozitivními pacienty,“ uvedla krčská nemocnice na Twitteru.

Kvůli zvyšující se zátěži začala nemocnice postupně omezovat neakutní výkony již v předchozích dnech.

„Bohužel nám stále více přibývá pacientů s těžkým průběhem, kteří končí na JIP a na ARO,“ doplnil mluvčí zařízení Petr Sulek. V současnosti je podle něj v Thomayerově nemocnici kolem 120 covidových pacientů.

Od čtvrtka platí podobný režim také ve Fakultní nemocnici na Bulovce.  „Pacienti, kterých se to týká, budou kontaktováni daným pracovištěm,“ uvedla Bulovka na Twitteru.

Ambulantní provoz zůstane zachovaný, jak dnes zdravotnické zařízení avizovalo. Ráno tam pečovali o 108 pacientů s covidem-19, z toho 91 pacientů na standardních odděleních, 17 na JIP. Počty rostou, před týdnem se zdravotníci na Bulovce starali asi o 80 pacientů nakažených koronavirem.

Konvoj a vrtulníky převezly z přetíženého Brna covidové pacienty do Prahy

Od pondělí 29. listopadu zastaví plánované operace, které snesou odklad, také Fakultní nemocnice v Motole. To je největší zdravotnické zařízení v ČR, má 2199 lůžek.

Ve středu na nich leželo 103 pacientů s covidem, z toho 13 v těžkém stavu.

Ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík Rádiu Z řekl, že situace se zhoršuje každou hodinu. Podle Ludvíka asi dvě třetiny pacientů v těžkém stavu nejsou proti covidu očkovaní. Uvedl také, že každá klinika vyčlení asi třetinu lůžek pro pacienty s covidem.

Motol také patřila k nemocnicím, které ve čtvrtek přijaly část ze dvou desítek pacientů z přetížených nemocnic v Brně.

,