Do měst se hodí lípy, žádný strom však není úplně ideální, říká odborník

  14:14
V ulicích Prahy roste přes sto tisíc stromů, části z nich však hrozí uschnutí. „Někde jsou ty podmínky tak špatné, že to nemůže vydržet ani dobrý a odolný strom,“ říká v rozhovoru pro MF DNES vedoucí Kanceláře krajiny a zelené infrastruktury Institutu plánování a rozvoje (IPR) Jan Richtr. Podle něj může pomoci lepší volba druhů a více místa pro kořeny.
Jan Richtr z Institutu plánování a rozvoje tvrdí, že po šesti suchých sezonách...

Jan Richtr z Institutu plánování a rozvoje tvrdí, že po šesti suchých sezonách některé stromy v Praze uschnou. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Jak je to s funkcí stromů, které mají ve městě ochlazovat a čistit vzduch?
My jsme si v IPR nechali zpracovat analýzu stromořadí, abychom zjistili, v jakém stavu jsou. A z toho vyšlo, že ta situace není úplně dobrá. Ze vzorku
1 200 stromů, který jsme detailně analyzovali, vyšlo najevo, že 15 procent těchto stromů funkci ochlazování v pražských ulicích neplní vůbec a nějakých 25 procent jen zčásti. Průzkum je ale z roku 2019, kdy byla suchá léta. Takto velkou analýzu zatím opakovat nebudeme.

Co bude se stromy, které svou ochlazovací funkci neplní?
Je to takový kulturně sociální problém. Lidé velice těžce snášejí, když by měl uvolnit místo strom, který je sice ještě zelený, ale už neplní svou funkci a je polomrtvý. Nová dřevina by přitom byla vhodnější a lépe by ochlazovala. S lidmi je kvůli tomu nutné komunikovat. Toto je tématem například pro místní radnice.

Revitalizované Smetanovo nábřeží se stromy

Obecně se dá říct, že v dnešní době už stromy nevysazujeme z estetického důvodu. Dříve stačilo vykopat jámu, vložil se do ní výpěstek. Ten ale nyní po dvaceti třiceti letech není schopen plnit funkce, které od něj nově chceme. Ideálním přístupem by byla postupná obměna. Musí se ale při ní počítat s větším prokořenitelným prostorem. V některých případech je také nutná přeložka inženýrských sítí. Jde o podmínky, ve kterých může dřevina růst a chladit ulici.

Co řešíte se stromy aktuálně?
Hlavní město teď připravuje databázi všech stromů v ulicích. A to řeší hlavně v Technické správě komunikací. Zajímavým zjištěním je, že před domy není 70 tisíc stromů, jak jsme si původně mysleli, ale je jich přes 100 tisíc.

Změnil se nějak přístup k dřevinám?
Máme nový standard a podle něj například revitalizujeme komunikace nebo zeleň na sídlištích. Ukázkou je Smetanovo nábřeží. Ke stromům nyní přistupujeme tak, aby v ulicích lépe žily a prosperovaly. Umožňujeme jim přístup dešťové vody. Toto jsme před pár lety ještě nedělali.

Jaké stromy jsou na Smetanově nábřeží?
Jde o jehlíny. Vypadají trochu jako akáty, ale nejsou to akáty. Ty jsme používali dříve velmi hojně. Říkalo se o nich, že to jsou stromy do teplého města, podle novějších zjištěních to tak úplně není. Akáty mají v metropoli problémy. Vhodným stromem, který městské podmínky zvládá, je naše domácí lípa srdčitá. Dříve literatura uváděla, že nejde o ideální dřevinu a že je lepší lípa stříbrná. Ta ale velká sucha a vysoké teploty ve městě tak dobře nesnáší. Dříve se také vysazovaly hodně javory. Ty ale také nejsou vhodné. Dobré zkušenosti naopak máme s břestovcem západním.

Smetanovo nábřeží v novém.

Literatura uvádí, že do suchého prostředí je vhodný také jinan dvoulaločný...
Ginkgo bilobu už jsme také využili, ale lidé si na ni stěžují. Když jinan plodí, tak má velmi zapáchající plody. Vyřešit by se to dalo u této jednodomé dřeviny volbou správného pohlaví, jenže to se dá jen velmi těžko určit. O žádném stromu se ale nedá říct, že by byl do města naprosto ideální. Každý má nějaké své požadavky. Volba vhodné dřeviny by měla být rozhodnutím projektanta, který zná místní specifické podmínky.

Ulice jsou velmi různorodé. Dokonce jedna strana komunikace může mít naprosto odlišné klimatické prostředí než ta druhá. Může to být mimo jiné odlišným osluněním. Platí to například o Vinohradské. Jedna její část je ve stínu a druhá má trvalou expozici na jih. Například zmíněné akáty jsou velmi světlomilné, a naopak se nehodí do stínu. Když na takovém stinném místě rostou, táhnou se za světlem a mají vykloněné těžiště. I takovéto jevy musíme vyhodnocovat. Naše projektování je hodně specifické, ale standard, který jsme zpracovali a je schválen, říká nějaké obecné zásady – co je potřeba splnit, a to především z pohledu výsadeb a následné péče. Přímo v ulicích se v Praze vysadí několik tisíc stromů ročně. Pokud se zvolí vhodné postupy, nově vysazené dřeviny už za pár let přerostou ty ve svém okolí a splní svou funkci lépe.

Časem nebudou moci žádné stromy v metropoli růst?
Někde jsou ty podmínky tak špatné, že to nemůže vydržet ani dobrý a odolný strom. Hodně záleží na způsobu výsadby a na tom, jaký má přístup k vodě a vzduchu. I když strom vysadíme dobře, musíme o něj také pečovat. První dva roky od vysazení musíme během sucha zalévat a provádět takzvaný výchovný řez. Jde o takzvané zapěstování koruny, aby měla ten správný tvar, který požadujeme. Jde například o to, aby se větve později nelámaly o projíždějící auta a nepřekážely chodcům.

Debata o stromech. Veřejnost je na náměstí chce, jsou ale i hlasy proti

Máme se obávat metropole bez stromů?
Když bude pět let po sobě sucho a nebude moc pršet, tak hodně ze stromů vysazených před dvaceti třiceti lety konvenčními způsoby už extrémní teplotu nebo extrémní sucho nezvládne. Začnou odumírat. Pokaždé půjde o kombinaci několika faktorů a nedá se například říci, že nám polovina stromů umře. Když budou podmínky nadále stejné jako letos a byly i v letech 2018 a 2019, tak stromy mají daleko více stresu a mohou postupně odcházet. Takto mohou vydržet tři čtyři roky a ten šestý už se na jaře nezazelenají a umřou. Podobně mohou dopadnout i špatně vysazené dřeviny z posledních deseti patnácti roků.

Nezlepšila by se odolnost stromů vůči suchu například hnojením?
Akát po nahnojení extrémně rychle roste a dřevo je pak velmi lámavé. Navíc funkci hnojiva plní dusík, který se ke stromům dostane za deště a má původ hlavně ve výfukových splodinách. Hodně živin je i ve smyvech z chodníků. V městském prostředí je spíš problém s tím, že živin je hodně. Problematické je ale zimní solení.

Není problém s auty v ulicích, která parkují u stromů a udusávají kořeny?
Toto nepomáhá, ale nezabije dřeviny hned. Tento negativní jev se může projevit až po několika letech. Dá se to jednoduše řešit nějakou ochranou okolo výsadbové mísy. Ideální je, pokud si řidiči uvědomí, že by až ke kmenům stromů neměli zajíždět.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

„Dobrý informátor usnadňuje ochranu státu.“ Jak první republika bojovala s trolly

26. dubna 2024

Premium „Ueberfallkommanda“, psi pro policejní patroly na periferii a obušky pro četníky, přepadové tiskové...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Vlasák míří do Boleslavi ředitelovat, Král zůstává trenérem

26. dubna 2024  14:08

Hokejisty Mladé Boleslavi povede v příští extraligové sezoně jako hlavní trenér Richard Král, jehož...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...