VIDEO: Bez kolíku nevyjíždět. Tramvajáci si předávají štafetu na trati

  • 67
Dlouhodobá výluka na tramvajové trati mezi pražskou Bulovkou a Palmovkou umožnila i jednu zajímavou podívanou. Řidiči, kteří tudy po provizorní jednokolejce mezi Vychovatelnou a Bulovkou projíždějí, si totiž předávají „štafetový kolík“. A to proto, aby se bezpečně vědělo, že v úseku jede jen jediná tramvaj.

„Důvodem tohoto opatření je bezpečnost. Do úseku s jednokolejným provozem je vjezd povolen, pouze pokud má řidič u sebe tento ,štafetový kolík,“ popsala mluvčí podniku Aneta Řehková.

Stejně se kolík předával i v minulosti, ještě před nástupem elektronického zabezpečení jednokolejných tratí. Nyní se ale už na žádném jiném místě v Praze nelze s něčím podobným setkat.

Na facebookové stránce PID, kde video zveřejnili, někteří lidé postup kvitují. „Nejbezpečnější způsob. Není to nějaká česká specialita, v Manchesteru to dělají úplně stejně,“ komentoval Pavel Jelínek a další účastníci diskuze potvrzují, že stejný postup viděli i v jiných zemích. 

Jiní ale zmiňují, že ani tato metoda není tak úplně bez rizika. „Zažil jsem tento sled úkonů - zastavení obou vozů tak, aby levá okna od řidiče byla proti sobě; hledání a nalezení kolíku v kabině; vystrčení kolíku z okna; upuštění kolíku; vystoupení řidiče jedoucího dolů z vozu; zvednutí kolíku ze země; odnesení kolíku do vozu; odjezd obou vozů,“ popsal jeden z pasažérů.