Nebyla to příprava vraždy, ale vydírání. Tři muže poslal soud do vězení

  16:49
Při vyřizování účtů mezi byznysmeny kvůli mnohamilionové arbitráži nešlo o přípravu nájemné vraždy, ale o vydírání. Konstatoval to Městský soud v Praze a třem obžalovaným vyměřil několikaleté nepodmíněné tresty.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: freeimages

Verdikt není pravomocný a lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Dvaačtyřicetiletý podnikatel Radovan Sáček si má odpykat šest let ve věznici s ostrahou, někdejší ženijní důstojník, šestašedesátiletý Jozef Mišík, by měl za mřížemi ve stejném režimu strávit ještě o rok více.

Třetí muž na lavici obžalovaných, sedmapadesátiletý Rumun Vlado Max Orbán, si za podvod vyslechl dvouletý trest také ve věznici s ostrahou.

„Soud se musel vypořádat s nejednoduchou důkazní situací,“ uvádí se ve zdůvodnění rozsudku. Že by trojice obžalovaných plánovala vraždu, se prokázat nepodařilo. Proto senát změnil původní kvalifikaci, což pro trio na lavici obžalovaných znamenalo i hrozbu citelně nižším trestem.

Za přípravu nájemné vraždy jim totiž hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Maxe Orbána soud navíc propustil z vazební cely pankrácké věznice.

Za vraždu měl Orbán podle spisu dostal přes 1,5 milionu

Radovan Sáček si po vynesení rozsudku ponechal lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupkyně. Vlado Max Orbán a Jozef Mišík se ihned odvolali.

„Obviněný Radovan Sáček připravoval usmrcení R. E. Požádal proto Jozefa Mišíka, zda nezná osobu, která by byla schopna toto zařídit,“ citovala původní obžalobu státní zástupkyně Jana Kadeřábková. Schůzka, kde se měla podle spisu plánovat likvidace nepohodlného podnikatele, se odehrála na Zbraslavi v březnu 2016.

Vykonavatelem vraždy se podle obvinění měl stát Orbán a to za 60 tisíc eur, přibližně 1,6 milionu korun. Likvidace měla podle dohody vypadat jako dopravní nehoda. Jozef Mišík za zprostředkování kontaktu mezi Rumunem a Radovanem Sáčkem dostal údajně 25 tisíc korun.

Sáček podle obžaloby odstranění R. E. plánoval proto, že s ním u rozhodčího soudu hospodářské komory prohrál 1,4 milionu eur a další poplatky. Pře se týkala hotelu v Rakousku. Před smrtí měl ještě R. E. podepsat dohodu o narovnání, která by finanční spor vyřešila ve prospěch Radovana Sáčka.

Nejsou důkazy, tvrdí obžalovaní v kauze objednávky vraždy podnikatele

Podle spisu ale pak v kauze nastal nečekaný zvrat, Jozef Mišík se na podzim roku 2016 spojil s podnikatelem R. E. Tedy tím, na jehož vraždě se měl podílet, a na schůzkách v České Lípě a Kostelci nad Labem mu podle státní zástupkyně sliboval, že je schopen mu pomoci.

„Vědom si špatného psychického stavu poškozeného, nabídl mu, že on sám je schopen vraždě zabránit,“ popsala státní zástupkyně.

Za to, že zabrání vraždě, si prý řekl o půl milionu korun. Mišíka detektivové zatkli na podzim 2016 u nákupního centra na okraji Prahy, když si šel pro vymáhané peníze.

Obžalovaní podíl na vražedném spiknutí razantně popírali. „S obviněním zásadně nesouhlasím. Postrádá jakýkoliv hmatatelný důkaz,“ tvrdil kategoricky Radovan Sáček. Ten připustil, že jednal s dalšími obviněnými, rozhodně ale nešlo o plánování vraždy.

Případ vykonstruovala policie, hájil se Mišík

 Podle Sáčka je Mišík jeho bývalý obchodní partner, jenž pro něj sháněl vyřazený vojenský materiál. „Orbána mi představili jako ekonomického poradce, který mi je schopen zajistit kontakty v zahraničí,“ uvedl Sáček.

Ostře obvinění popřel i bývalý velitel ženijního pluku Jozef Mišík. „Chci očistit své jméno. Na základě nesmyslů mne dostali do vazby,“ sdělil trpce soudu. Penzionovaný důstojník důrazně popřel, že by se podílel na plánování vraždy či vydírání.

„Tento případ vykonstruovala policie na základě výpovědi duševně nemocného člověka a zmanipulovaných odposlechů. Připomíná mi to praktiky církevní inkvizice, kdy z jejího pohledu byl také každý vinen,“ ohradil se proti obžalobě Mišík.

Autor:

Zloděj srazil pravým hákem ochranku k zemi

  • Nejčtenější

Tři agresoři zbili na koupališti muže. Zastal se ženy, kterou obtěžovali

Policisté vypátrali a obvinili tři muže, kteří minulý čtvrtek napadli na koupališti Petynka v Praze 6 devětadvacetiletého návštěvníka. Ten se zastal dívky, kterou agresoři obtěžovali. Následně jej za...

25. července 2024  16:24

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cedule se zákazem v centru Prahy řidiči ignorovali, strážníci se s nimi nemazlili

Ze středy na čtvrtek začala na Praze 1 platit vyhláška zakazující vjezd v nočních hodinách do některých ulic Starého Města. Městská policie během první noci řešila celkem 15 řidičů, kteří zákaz...

25. července 2024  12:08

Muž při pádu na eskalátoru v metru vážně zranil seniorku. Nepomohl jí a odešel

Policie pátrá po muži, který v Praze při pádu na eskalátoru v metru srazil seniorku, vážně zraněné ženě pak nepomohl a odešel. Policisté zveřejnili videozáznam incidentu a o pomoc s hledáním muže...

22. července 2024  13:09

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

ONLINE: Teplice - Sparta 0:0, domácí v úvodu nebezpeční, hosté hrají pomalu

Sledujeme online

Sparťanští fotbalisté mezi dvěma duely 2. předkola Ligy mistrů hrají nejvyšší soutěž v Teplicích. Utkání na pro ně v posledních letech neoblíbeném stadionu můžete od 17:00 sledovat v online...

27. července 2024  16:08,  aktualizováno  17:24

Dukla - Bohemians 1:0, dva vyloučení, kuriózní gól a nováček má první body

Nováček fotbalové ligy má první body. Dukla po minulé porážce s Plzní podruhé za sebou doma neprohrála, ve druhém kole zdolala Bohemians 1:0. Po hodině hry kuriózně skóroval Hašek, jehož pas na...

27. července 2024  13:51,  aktualizováno  16:31

Hasiči v Praze zachránili srnku z rozbahněné jámy, vynesli ji po žebříku

Srnku, která spadla do více než pětimetrové rozbahněné jámy, zachraňovali v sobotu dopoledne hasiči v pražských Kunraticích. Zasahující hasiči se zvířetem v náručí vyšplhali po žebříku a vypustili...

27. července 2024

Recept na dostupné bydlení stále není, populace v Praze roste příliš rychle

O poznání svižněji, než před deseti lety předpovídali odborníci, rostla populace metropole. Podle prognóz expertů, které v červenci 2014 oslovila redakce MF DNES, měla mít v současnosti Praha zhruba...

27. července 2024  11:20

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....