ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Praha zakázala noční pití alkoholu na náplavkách. Drink si dáte až v 9 ráno

  • 255
Novou vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti, schválili pražští zastupitelé. Počet veřejných míst s tímto omezením se od července rozšíří z 837 na 1036. Zákaz se nově bude týkat také náplavek, kde bude zákaz pití platit od půlnoci do 09:00. Nově lidé mohou dostat také pokutu i za pouze otevřenou lahev alkoholu.

„Do Prahy se opět vracejí turisté a s nimi i některé problémy s pořádkem zvláště v ulicích centra. Cílem nové vyhlášky je především co nejvíce ochránit stávající obyvatele před hlukem a nepořádkem v okolí jejich bydliště,“ říká Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti, který návrh předložil.

„Vytvoříme mapu, kde budou ta místa zakreslená, která bude přístupná i v mobilní aplikaci,“ řekl dále Hlubuček.

Pití alkoholu bude nově zakázáno mezi půlnoci a 09:00 na náplavkách podél Dvořákova, Rašínova a Masarykova nábřeží, na nábřeží Ludvíka Svobody a na Hořejším nábřeží na Smíchově.

Lidé se alkoholu nenapijí ani na dětských hřištích a v blízkosti školních a zdravotnických zařízení. Zakázána bude také konzumace alkoholu v okruhu 100 metrů od vstupů do stanic metra a na nástupištích pro veřejnou dopravu. Strážníci budou moci díky zákazu rozdávat pokuty v případě, že spatří člověka s otevřenou lahví alkoholu.

„Nikomu nechceme brát právo se bavit, dát si skleničku u řeky a podobně. Na druhou stranu v některých dnech registrujeme desítky až stovky telefonátů kvůli rušení nočního klidu,“ přiblížil problém pražský radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly/TOP 09), podle kterého doteď chyběl právní nástroj, jak situaci řešit.

Piráti vyhlášku nepodpořili

Zákaz nebude podle dokumentu platit 31. prosince a 1. ledna ve dnech silvestrovských a novoročních oslav. Výjimku ze zákazu budou mít také plánované akce jako vinobraní, koncerty nebo sportovní akce, dále pak zahrádky restaurací a stánky s občerstvením.

Vyhlášku nepodpořili koaliční Piráti. „Žádný problém nevyřeší. Zákazu otevřených lahví se každý vyhne lahví s víčkem nebo zátkou. Hluk na ulicích navíc většinou dělají lidé, kteří se už napili v hospodě a jenom se přesouvají na jiné místo,“ uvedl k tomu primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Zároveň navrhl hlasovat zvlášť o zákazu v okolí zdravotnických zařízení a v parcích, v obou případech se většina zastupitelů vyjádřila pro omezení.

,