Praha v plamenech: Na římsách hořícího hotelu lidé křičeli o pomoc

  • 0
Z klimatizace jde dým, znělo první hlášení hasičům o kritické situaci v hotelu v pražské Náplavní ulici letos 20. ledna. Po příjezdu první jednotky na místo ale bylo zřejmé, že je zle. Hodně zle. Hotel byl celý v plamenech a na římsách křičeli o pomoc jeho hosté. Ti šťastnější.

Lednový požár je zatím nejtragičtější letos v Praze a nejen hasiči doufají, že se takový dlouho nebude opakovat. Podívejte se na jejich zásah minutu po minutě v posledním díle seriálu Praha v plamenech na portálu iDNES Kino. Mimo jiné uvidíte unikátní záběry z termokamery.

Kromě záchrany zcela pochopitelně vystresovaných lidí v oknech a na římsách bylo potřeba, aby se hasiči vydali přes hořící recepci po schodech do jednotlivých pater. Nacházeli tam ubytované hosty silně zasažené zplodinami i ohněm, některé už bez známek života.

Celkem při požáru a později na jeho následky zemřelo pět lidí. O život šlo také hasičům, dva z nich se propadli sežehnutým schodištěm, naštěstí přežili bez vážných zranění.

Požár hotelu v Náplavní

„Po delším a důkladném vyhodnocení všech expertiz Kriminalistického ústavu a Technického ústavu požární ochrany byla jednoznačně vyloučena technická závada,“ informoval před pár dny o výsledcích vyšetřování mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Dodal, že požár způsobil někdo svou nedbalostí, možná i s úmyslem.

Vyšetřovatelé hasičů také zjistili zásadní nedostatky v požární bezpečnosti. „Celá věc bude s majitelem hotelu řešena ve správním řízení. Výsledky zjištění příčiny vzniku požáru jsme předali kriminalistům,“ dodal Kavka.

Uvidíte v seriálu Praha v plamenech

Průmyslový palác
Hasičům se podařilo zachránit střední a pravou část historické památky (článek o požáru zde).

Florenc
Při požáru zemřelo devět lidí, dva se podařilo zachránit (článek o požáru zde).

Hotel Olympik
Při druhém nejtragičtějším požáru v ČR v roce 1995 zemřelo osm lidí, 34 se jich zranilo a kolem sta jich hasiči evakuovali.

Tržnice Sapa
Při požáru v roce 2008 byl poprvé nasazen vrtulník na hašení budov ve městě. Zásah trval 181 hodin (článek o požáru zde).

Hasič Jiří Čmakal
Při dřívějším požáru v Sapě v roce 1999 se propadl střechou do žhavého pekla, kde strávil více než minutu. K hasičům se vrátil po roce od události. Dodnes slouží s pocitem, že musí splatit dluh za záchranu svého života.

Hotel v Náplavní ulici
Letos v lednu při požáru hotelu zachránili hasiči okolo 40 lidí. Pět lidí však zemřelo (článek o požáru zde).