V Praze chybí učitelé, pomoci mohou vyšší platy i změna osnov

  18:32
Průzkumy České školní inspekce ukazují, že jen malé procento škol zvládne žákům předat všechny potřebné informace. Odborníci se shodují, že největším problémem je náplň učiva. Změnit se tak mají osnovy a učitelům se zvýší plat. Právě v Praze kvůli výši platu nastoupí do škol jen zhruba 10 procent vystudovaných učitelů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Osnovy jsou přeplácané a přeplněné zbytečnými věcmi. Děti, které teď vychováváme, rostou do úplně jiné doby. Slepé učení letopočtů zpaměti dnes už nemá význam. Důležité je, aby žáci pochopili souvislosti, uměli přemýšlet a znali kritické myšlení. Správný výběr informací je zásadní,“ potvrzuje ředitelka pražské Základní školy K Milíčovu Alena Červená.

V Praze je problém mnohem znatelnější než v jiných krajích. „Je to z důvodu větší nabídky práce v hlavním městě. Mladí učitelé mohou nastoupit do jiných oborů, kde dostanou víc peněz. Naopak v ostatních krajích není ta poptávka tak vysoká, takže kvalitní lidé zamíří do školství. Pokud vím, tak v Praze nastoupí pouze nějakých deset procent vystudovaných učitelů,“ dodává ředitelka Alena Červená.

Děti musí spolupracovat

Podle ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) je nutná reforma především formy výuky.

Řešením by mělo být upřesnění a zjednodušení výukových plánů. „Národní ústav pro vzdělávání v tuto chvíli chystá revizi rámcových vzdělávacích programů. Ta má za úkol podklady aktualizovat a promítnout do nich změny, které se ve společnosti odehrávají. Například měnící se sociální, ekonomické a politické, ale i přírodní podmínky,“ říká tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová. 

Ministerstvo chce proces co nejvíce zjednodušit a otevřít pedagogické veřejnosti. Při tvorbě nových osnov budou přítomni i zástupci odborníků z asociací sdružujících pedagogy. Jako zásadní problém uvádí formu výuky i ředitelé pražských škol.

„Naše školství stojí jednou nohou v minulosti. Nemělo by vychovávat poslušné jedince, ale kritické a myslící jedince. Důležité je naučit děti spolupracovat, a ne soutěžit. Na prvním stupni je výuka dost založená na soutěžích a to je špatně. Spolupráce se z osnov úplně ztrácí, a pokud nebudeme jako národ spolupracovat, tak zanikneme,“ říká Alena Červená.

Podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala musí být změna vzdělávacího obsahu provázána s řadou dalších aktivit, jako je důsledná podpora učitelů, stanovení priorit pro jejich průběžné vzdělávání a také příprava adekvátních učebnic a dalších didaktických pomůcek, které budou změny ve vzdělávacím obsahu adekvátně reflektovat.

Solidní plat do roku 2021

Vláda nyní schválila navýšení mzdy učitelů o 10 procent, s tím že dalších pět procent bude formou pohyblivé složky. Přitom zvýšení platů slibovala učitelům již minulý rok. Průměrný hrubý plat učitele na základní škole byl v minulém roce 34 437 korun. Cílem vlády je přitom navýšení až na 46 tisíc korun do roku 2021. 

Plánované změny ve školství

  • Zvýšení platu učitelů
    Vláda schválila navýšení platu učitelů o 15 procent. Cílem vlády je do roku 2021 zvýšit plat na 150 procent průměrné výše platu roku 2017.
  • Snížení počtu asistentů
    MŠMT chce snížit počet asistentů ve třídách. Údajně jde o zefektivnění systému. Záměrem má být lepší spolupráce asistentů s pedagogy. Nyní je asistent doporučený na konkrétní dítě se speciálními vzdělávacími potřebami.
  • Spravedlivější výběr ředitelů
    Výběr ředitele v konkurzu by měl být závazný, aby to posílilo jeho odbornost a nedocházelo k volbě na základě politických tlaků.

„V programovém prohlášení vlády je uveden závazek zvýšení platu učitelů na 150 procent průměrné výše platu roku 2017. Na konci roku 2020/2021, by tedy průměrný plat učitele měl činit cca 46 tisíc korun. Ministr Plaga má příslib od premiéra i ministryně financí, že vláda se závazkem počítá a věří, že potřebné prostředky budou zohledněny v budoucích návrzích rozpočtu,“ uvádí Aneta Lednová.

Ředitelé si však stěžují na způsob ohodnocení. Pohyblivá složka prý není spravedlivá. „Učitel ty peníze dostat nemusí. Já osobně znám i jsem prošla školou, kde ředitel odměňoval pouze své oblíbence. Ten plat je pořád tak málo atraktivní, že třeba v naší škole momentálně chybí jedenáct kvalifikovaných učitelů,“ říká Alena Červená. 

Zvýšení platů i reforma vzdělávání by také mohly přivést do školství mladé lidi. Jejich nedostatek je v Praze citelný. Podle statistiky z minulého roku učila na českých školách pouze desetina učitelů mladších 34 let. Většinu potom tvoří učitelé starší padesáti let. Ministerstvo si prý problém uvědomuje.

Průměrný věk učitele na ZŠ K Milíčovu je 48 let. Většině učitelů je ale nad 60 let. „Bylo by úplně něco jiného vybírat z množství kvalitní síly než prosit, aby nastoupil alespoň někdo. Přístup, že děti jsou drzé a zkažené, je hloupost. Nyní akorát narážíme na obrovský generační rozdíl,“ říká Alena Červená.

Zloděj srazil pravým hákem ochranku k zemi

  • Nejčtenější

Tři agresoři zbili na koupališti muže. Zastal se ženy, kterou obtěžovali

Policisté vypátrali a obvinili tři muže, kteří minulý čtvrtek napadli na koupališti Petynka v Praze 6 devětadvacetiletého návštěvníka. Ten se zastal dívky, kterou agresoři obtěžovali. Následně jej za...

25. července 2024  16:24

Cedule se zákazem v centru Prahy řidiči ignorovali, strážníci se s nimi nemazlili

Ze středy na čtvrtek začala na Praze 1 platit vyhláška zakazující vjezd v nočních hodinách do některých ulic Starého Města. Městská policie během první noci řešila celkem 15 řidičů, kteří zákaz...

25. července 2024  12:08

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Muž při pádu na eskalátoru v metru vážně zranil seniorku. Nepomohl jí a odešel

Policie pátrá po muži, který v Praze při pádu na eskalátoru v metru srazil seniorku, vážně zraněné ženě pak nepomohl a odešel. Policisté zveřejnili videozáznam incidentu a o pomoc s hledáním muže...

22. července 2024  13:09

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Olympiáda zahájena i v Praze. Petřínská rozhledna se zahalila do barev Francie

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení olympijských her, připojila se na dálku ke slavnostnímu ceremoniálu i Praha. Petřínská rozhledna se...

26. července 2024  22:50

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Parkovací reforma vázne. Aut by ubylo jen po násobném zdražení, říkají experti

Premium

Už je tomu více než půl roku, co náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) představil rozsáhlou parkovací novelu, která má přinést nejen řadu změn a novinek do fungování zón placeného stání, ale také...

26. července 2024

Opilá řidička v Praze nabourala zaparkovaná auta, nadýchala přes 2,5 promile

V ulici Lumírova v městské části Praha 2 – Podolí řešili v pátek policisté případ opilé řidičky, která bourala do zaparkovaných aut. Třiatřicetiletá žena podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny...

26. července 2024  15:53,  aktualizováno  16:24

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....