- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
akorát s tím společným podnikem Restaurace a jídelny n.p. to byl úlet. Jen v Praze bylo těch podniků asi 12.
Deset. Každý obvod měl vlastní RaJ. Ale bufety provozovala i Včela nebo Jednota. Snad i Pramen.
Levné jídelny schází (na menším městě, kam jezdím ji udělali, a mají pořád plno), teplé pulty v řeznictví ještě někde fungují (třeba nahoře na Vinohradské), ale mně nejvíc schází mléčné bary na ranní snídani (namazaný chléb s kakaem apod.). :)
Václavák za bolševika, v Koruně jahodový shake, ve Světozoru banánovo-jahodová zmrzka.
Dlouho po sametu jsme chodili do bufáče v Jindřišské na sekanou s hořčicí, na ovar či čočkovou a dršťkovou polévku. Nebo Rozvařilovi... Co vím, na Václaváku stával noname hamburger tak 25 Kč. A pak začal McDonald's se sendvičem za 70-100 Kč. Staří Pražané to bojkotovali pro přemrštěnou cenu, ale všechny podniky jedoucí na lidové ceny zanikly, a nejspíš na nezájem zákazníků.
Tak to si jednoho "vometáka" vybavuji. Naslinil dva prsty a se slovy "tyhleda dva jsou moje" si označkoval knedlíky No, nedojedl jsem ani to maso
Kromě zmíněných „širokosortimentních“ jídelen se chodilo i na teplý pult k řezníkům.
To vydrželo dýl.. Jen mě napadlo, že do tipů 89 tady nebyli vegetariáni.
Podle toho, jak je v Ikea a v Globusu a jejich jídelnach plno, bych řekl, že poptávka by byla.
Co máte furt všichni s tím "dneska by to muselo být šíleně drahé", "dneska už by to URČITĚ nemohlo fungovat" atd. ???
Houbeles. Tyhle jídelny fungují nadále, akorát už je jich méně, pravda. Ale jsou. Jedna je 300 metrů vzdušnou čarou od té legendární Koruny.
A moje OSOBNÍ zkušenost napříč republikou je, že jsem se v těchto jidelnách najedl v 9 případech z 10 levně a přitom dobře a rychle.
A to nemluvím o žádných fastfoodech v nákupácích ale na naměstích. Systém tácek, pult, objednat, zaplatit a sníst (teda už s posezením, ne na stojáka). A nabídka kromě obligátních smaženek k čemuž nemusí být žádná kuchařská kvalifikace i česká klasika: vepřoknedlozelo, guláš, špenát s vejcem, svíčková, španělský ptáček atd.
Prostě to úplně nevymizelo.
Spíš jen takové konstatování reality. Samozřejmě že to nevymizelo a v nějaké míře to přežívá, jde spíš o to že to plní roli toho základního lowcostu, kdy převážná část faktorů (kvalita, úroveň, servis, prostředí atd.) jsou upozaděny ve prospěch co nejnižší ceny. A jak se ukazuje i ta je stejně (poměrně logicky) na dosah srovnatelným restauracím, proto tento sektor zaznamenal takový sešup.
Prostě jídelny nezvládly volný trh, stejně jako valná většina jiných socialistických konceptů.
Fakt by dneska někdo do takové jídelny šel, když si může zajít v době oběda na meníčko do "normálního" prostředí a nemusí se bát, aby mu tam něco z talíře sebral houmlesák?
Navíc zrovna centrum Prahy je plné turistů a ti si opravdu raději dají fastfood, který je všude stejný, připravený na turisty a dost mezinárodní než nějaká lokální rychlojídelna, ve které většinu z těch pokrmů nebudou znát. Nehledě to prostředí. Upřímně, když vyjedu pracovně do zahraničí tak ty stánky s pouličním jídlem nebo mezinárodní fastfoody volím taky, už mnohokrát jsem se snažil ve stánku domluvit anglicky na tom, co si dám a co jaké jméno v jídeláku znamená...tyhle profese angličtinou většinou nevládnou a KFC je pak mnohem rychlejší volba s tím, že máte jistotu, co si vybíráte.
Nějaké jídelny v Praze ještě jsou a ačkoliv vaří dobře tak vevnitř se někdy v půlce socíku zastavil čas, to fakt turistu nemůže zaujmout. Před větším rozšířením jim brání malá zákaznická základna, protože ne každý chce za každou cenu jíst "co nejlidověji" i za cenu, že bude vnitřek jídelny vypadat jako azylové centrum. Navíc jejich úlohu dnes převzaly jídelny v obchodních domech jako je XXL Lutz, Ikea či Globus. Tam je jídlo taktéž levné a celkem dobré takže úplně neplatí, že byly jídelny nahrazeny fastfoody, to platí jen v centru.
Právě to, ze ve všech fastfoodech je to stejné, mne odradilo od jejich návštěv. A pokud jsem v cizině, mám raději nějaké místní jídlo. Nasládlou housku s namletým cosi bez chuti rozhodně ne.
bramborový salát a opečená sekaná - oblíbená studentská večeře.
Kamkoliv jsem potom v práci jel, v každém městě byl bufet, kde jsem si mohl dát hustou polévku s několika houskami. Nebo klasický ovar, guláš apod.
Dneska - koukněte na řemeslníky - kus pečiva a salámu v mikrotenu (dříve jsme to dostali v papírovém pytlíku) , úředníci nějaká čína, kterou si do práce nesou v polystyrénovém obalu.
A potom se divíme, že se topíme v odpadcích.
Popravdě - dneska držkovou dostanu už jen doma A to ještě musím na záchodu nechat zvednuté prkénko a zubní pastu zmačknout uprostřed. Případně horký brambor vyndat přímo z hrnce.