Před revolucí fungovaly v Praze jídelny, poté je nahradily fast foody

  7:05
Automat Koruna na Václavském náměstí znal ještě před třiceti lety snad každý. Za rychlým, teplým a levným jídlem sem stejně jako do jídelen chodily davy lidí. Rozsah nabízených pokrmů byl překvapivě široký, říká v rozhovoru přední odborník na historii gastronomie Václav Šmíd. Přes jejich tehdejší úspěch však do dnešních dní téměř všechny vymizely.

Samoobslužné jídelny neboli automaty byly až do roku 1989 běžným druhem stravování Pražanů. Jedna z nich fungovala například v pasáži Lucerna u Václavského náměstí (na obrázku). | foto: Vladimír Černík ČTK

Jak se vlastně před rokem 1989 dělily podniky v pohostinství?
Za minulého režimu existovala přesná specifikace, která rozdělovala jednotlivé restaurace, hospody, ale i bufety a jídelny od výběrové a první až po čtvrtou cenovou skupinu. Společně tehdy patřily pod národní podnik nazvaný Restaurace a jídelny.

A kvůli tomu si svobodně nemohly nastavovat vlastní ceny jídel?
Ano, až do roku 1990 existoval pevný systém cen. Například vepřová pečeně v Ostravě ve třetí skupině stála úplně stejně jako v obdobném podniku na druhé straně republiky v Aši.

Jak se stanovovaly pevné ceny jídel?
Ve srovnání s dneškem nebyly tehdy rozdíly v cenách jídel mezi nějakou lidovkou a luxusní restaurací až tak obrovské jako dnes. Tvořily se z takzvané státní maloobchodní ceny a pak se dávala kalkulační přirážka. Takže když třeba kilogram masa stál čtyřicet korun, tak ve výběrové skupině se přidala přirážka 170 procent a v ostatních se postupně snižovala. Takže třeba ve druhé cenové skupině už byla jen 100 procent.

A do nejnižších cenových skupin obvykle patřily jídelny...
Pod pojmem jídelny se jednak rozuměly závodní jídelny, které sloužily pro velké podniky a fabriky. Ale také sem patřily veřejné lidové jídelny, které se staly fenoménem a nejčastěji fungovaly jako automat, tedy jako samoobslužné.

Proč si je tehdy lidé tolik oblíbili?
Kouzlo lidových jídelen bylo pochopitelně jednak v tom, že byly laciné. Také zde nebyly běžné stoly a židle, jedlo se „na stojáka“ a především byly obvykle situované v širším centru města, kde byla dobrá dostupnost. Jednoduše řečeno: lidé sem rádi chodili, protože se tady snadno, rychle a levně najedli.

Kdo všechno do automatů chodil?
Jejich úspěch spočíval právě v tom, že sem mířily všechny vrstvy obyvatel.

Kde v Praze fungovaly nejznámější automaty?
Asi nejvíce jich bylo v okolí Václavského náměstí. Snad nejslavnější byl automat Koruna v dolní části náměstí. A naproti stála Družba, kde se říkávalo U Vašaty. Když bychom šli směrem nahoru, cestou jsme mohli narazit i na lidové jídelny Blaník nebo Lucerna.

Václav Šmíd

  • Je odborníkem přes historickou gastronomii a sběratelem.
  • Narodil se v roce 1942.
  • Vyučil se v oboru číšník a kuchař, při zaměstnání navíc vystudoval pedagogickou fakultu.
  • Obsluhoval význačné osobnosti jako britskou královnu Alžbětu II. nebo papeže Jana Pavla II.
  • Učí na Střední škole hotelnictví a gastronomie v Klánovicích už od roku 1964.
  • Ve škole založil i gastronomické muzeum, v němž má svoji sbírku několika tisíc jídelních lístků, historických kuchařek, nádobí a nejrůznějších nástrojů, které souvisejí s gastronomií.

Proč se stala pojmem právě Koruna, kam údajně chodíval i tehdejší prezident Antonín Zápotocký?
Automaty měly různou úroveň, ale dovolím si říci, že Koruna měla doslova evropskou úroveň. Bylo to dáno jednak složením pracovníků, ale především sortimentem a jeho rozsahem. Přitom zde byla cenová relace třeba 2,50 až pět korun.

Kam dále se chodili Pražané za komunismu levně a rychle najíst?
Dalším oblíbeným místem tohoto typu byl Černý pivovar na Karlově náměstí. V Dejvicích fungoval oblíbený Automat Šárka, na Smíchově poblíž Andělu stával podnik nazývaný U Kominíčků a další známý byl třeba na Palmovce.

Jaký v nich býval výběr?
Rozsah jídel byl překvapivě bohatý, nebyl to jen špekáček s chlebem. Nabídka se ale měnila podle denní doby.

Tak čím se začínalo?
Dopoledne obvykle bývaly v nabídce takzvané přesnídávkové polévky, které měly objem půl litru. Jejich smyslem bylo dostatečně nasytit. Naproti tomu klasické polévky v restauraci mají jen tři deci. Mezi ty přesnídávkové často patřily bramborová, dršťková, gulášová nebo třeba boršč.

To bylo v rámci dopoledního provozu vše?
Dále se podávaly různé druhy salátů s pečivem. V tomto případě se ceny pohybovaly od osmdesáti haléřů až po dvě koruny. K tomu pak byla speciálně v Automatu Koruna obrovská nabídka obložených chlebíčků.

Co si lidé dávali k obědu?
Při poledním provozu bývaly na výběr minimálně dvě polévky: „bílá“, což znamenalo třeba květákovou, nebo „hnědá“, kam se řadil například hovězí vývar s nudlemi. Následovala široká škála pokrmů, z nichž většina byla masitá. Šlo o hovězí, telecí, vepřové i skopové. Je zajímavé, že dříve bývalo jedno z nejpoužívanější druhů masa telecí, což je oproti dnešním poměrům velký rozdíl.

Seriál 30 let svobody v Praze

Jaká konkrétní jídla byla k dispozici?
Kuchaři v lidových jídelnách v poledne začínali vařeným hovězím s omáčkou, nejčastěji koprovou a rajskou, a jako příloha se podával knedlík. Dále bylo k dispozici dušené vepřové a další druhy masa na různé způsoby, mezi jinými například zadělávané dršťky i játra.

A co vegetariáni, měli možnost se zde také plnohodnotně najíst?
Zákazníci si mohli vybrat i bezmasá jídla, jako smažený květák nebo knedlíky s vejci, které překvapivě patřily mezi velmi oblíbené pokrmy. Navíc i v poledne se nabízely saláty a kompoty.

Jaké byly na výběr moučníky?
Záleželo na konkrétním automatu, ale v Koruně existovala široká škála teplých i studených moučníků, mezi jinými palačinky se zavařeninou, různé nákypy i buchty či koblihy.

Čím tenkrát Pražané oběd v automatu zapíjeli?
Většinou se jednalo o sodovky a ovocné limonády nebo slabší pivo, sedmička, maximálně desítka. Naopak kolu nebo džusy byste tady nenašli.

Vařily se v automatech i večeře?
Ano, večerní provoz však býval totožný s poledním.

Měly automaty i své nevýhody, kvůli kterým sem někteří chodit nechtěli?
Záporná stránka byla v tom, že sem někdy chodili lidově řečeno vometáci, tedy různá podivná individua. Aby se zadarmo najedli, brali lidem třeba knedlíky přímo z talíře.

Dnes už lidové jídelny a bufety v hlavním městě téměř nenajdeme. Proč?
Bohužel po roce 1990 drtivá většina z nich skončila a nahradily je fast foody. Je to škoda, protože jejich hamburgery sice mohou být dobré, ale je to jen doplněk, nikoliv plnohodnotné jídlo. To si někteří neuvědomují. Existují však výjimky, kdy veřejné jídelny dodnes stojí. Jedna z nich se nachází na Těšnově.

Pět let a čtyři miliardy. Bývalý hotel InterContinental v Pařížské se opět otevřel

Nejčtenější

Školák v Praze nepřežil střet s tramvají, hodinu ho marně oživovali

Dvanáctiletého chlapce srazila ve čtvrtek dopoledne tramvaj u zastávky Hradčanská v Praze 6. Na místo vyrazily všechny složky Integrovaného záchranného systému. Chlapec následkům střetu podlehl,...

Pět let a čtyři miliardy. Bývalý hotel InterContinental v Pařížské se opět otevřel

Po pěti letech znovu otevřel luxusní hotel na kraji Pařížské ulice v Praze. Bývalý hotel InterContinental se po rozsáhlé rekonstrukci za čtyři miliardy korun proměnil v pětihvězdičkový Fairmont...

Na Rakovnicku hoří hromada plastů, těžká technika ji likviduje unikátní metodou

Hasičům likvidují obří požár skládky lisovaných plastů u Rynholce na Rakovnicku. Zasahuje přes 200 hasičů se speciální technikou a také chemická laboratoř. Platí zvláštní stupeň poplachu. V okolí je...

Za smrt psa v metru může majitelka, tvrdí dopravní podnik. Odmítá vinu strojvůdce

Za neštěstí v metru, kdy pes na vodítku zůstal před dveřmi rozjíždějící se soupravy, může podle pražského dopravního podniku jeho majitelka. Ta vbíhala do zavírajících se dveří. Pes nehodu nepřežil....

Auto srazilo na Nymbursku několik lidí u odstaveného vozu, dva zemřeli

U Kolají na Nymbursku odpoledne srazilo auto několik lidí u odstaveného vozu, dva lidé zemřeli. Jeden člověk utrpěl těžká zranění a záchranná služba ho nyní na umělé plicní ventilaci přepravuje do...

Na Rakovnicku hoří hromada plastů, těžká technika ji likviduje unikátní metodou

Hasičům likvidují obří požár skládky lisovaných plastů u Rynholce na Rakovnicku. Zasahuje přes 200 hasičů se speciální technikou a také chemická laboratoř. Platí zvláštní stupeň poplachu. V okolí je...

21. dubna 2025  23:59,  aktualizováno  22.4 14:24

Požár na Rakovnicku zvedl vlnu solidarity, lidé vozí hasičům jídlo i pití

Požár lisovaných plastů na skládce odpadu mezi Lány a Rynholcem na pomezí Kladenska a Rakovnicka zvedl obrovskou vlnu solidarity se stovkami zasahujících hasičů. V úterý ráno každou chvíli přicházeli...

22. dubna 2025  14:18

Prahu křižují nové tramvaje. Zatím jen na zkoušku, slibují tichý provoz

Dopravní podnik pustil o Velikonocích do pražských ulic novou tramvaj typu Škoda ForCity Plus 52T. Celkem má metropoli brázdit až dvacet takovýchto vozů. V současnosti se ale stále ještě jedná o...

21. dubna 2025  15:55

Na metro D si Pražané ještě počkají. Bobtná i odhad jeho ceny

Už celých deset let čekají obyvatelé hlavního města na rozšíření metra do dalších částí metropole. A jak se podle posledních odhadů zdá, další nejméně dekádu si ještě počkají.

21. dubna 2025

Na Dukle 79 gólů. Plzeň je jednu výhru od finále házenkářské extraligy

Házenkáře Plzně dělí jediná výhra od postupu do finále extraligy. Ve druhém semifinále vyhráli na hřišti Dukly Praha 40:39 a v sérii na tři vítězná utkání vedou 2:0 na zápasy. Rozhodnout mohou už za...

20. dubna 2025  19:40

Florbalistky Střešovic jsou ve finále, v rozhodujícím souboji přehrály Chodov

Florbalistky Tatranu Střešovice zvítězily v rozhodujícím sedmém semifinále extraligy doma nad Chodovem 4:2, vyhrály sérii 4:3 na zápasy a budou za týden v neděli v pražské O2 aréně bojovat o titul s...

20. dubna 2025  18:37

Zvon Staroměstské radnice nepřežil válku, teď jeho části představí výstava

Muzeum Prahy připravuje výstavu o zvonu Staroměstské radnice, který byl zničen při Pražském povstání na konci druhé světové války. Představí původní části zvonu z roku 1313, jeho kopii a také...

20. dubna 2025  15:42

Město roste jako Otesánek. Praha aktualizovala podklady pro rozvoj

Nenasytného chlapce připomíná metropole, každoročně se rozroste o průměrné okresní město. Skutečný počet rezidentů je však ještě vyšší, mnoho lidí totiž žije v Praze bez trvalého bydliště. Také to...

20. dubna 2025

Strážník na motorce se v Praze srazil s autem, které vyjelo z vedlejší ulice

V Jeremenkově ulici v Praze se v neděli dopoledne střetlo osobní vozidlo s motorkou. Na ní jel po hlavní ulici strážník městské policie, z vedlejší ulice ale vyjelo auto a srazilo ho. Na místo...

20. dubna 2025  11:03

Hlavně ať titul dotáhneme co nejdřív, velí Trpišovský. Nadstavba? Pořád se mi nelíbí

Ačkoliv mistry ještě oficiálně nejsou, tisková konference po posledním zápase základní části se Slováckem (2:0) tak působila. Slávističtí fotbalisté potřebují k jistotě dva body, a to za předpokladu,...

20. dubna 2025  9:10

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Třetí místo asi nikdo z nás moc nečekal. Teď ještě porazit Slavii, přeje si Pojezný

Když před jedenadvaceti lety získali ostravští fotbalisté poslední ligový titul, získali v třiceti kolech třiašedesát bodů. V současném ročníku během stejného počtu zápasů získali o bod víc, což...

20. dubna 2025  6:49

Slávistky zdolaly Kynžvart až na sedmičky. Do finále interligy má blíž i Most

Házenkářky Slavie a Mostu vstoupily vítězně do semifinále českého play off interligy. Obhájce titulu Most doma porazil Písek 41:36, slávistky uspěly proti Kynžvartu až po sedmimetrových hodech.

19. dubna 2025  20:30