Hledá se politik, či Superstar? Volební klipy ukazují i Hvězdnou pěchotu

  • 10
Zaujmout před volbami není pro politiky v konkurenci dalších kandidátů, stran a hnutí snadné, stále častěji proto sázejí na zábavu. Na voliče se tak valí agitační hudební klipy politiků či jejich fanoušků. Předvolební kampaň tak někdy připomíná hledání Superstar, a to včetně Hvězdné pěchoty.

Nejnovějším hudebním počinem je klip politického sdružení Praha Sobě Jana Čižinského. Členové sdružení zpívají o tom, že v hlavním městě padají mosty a není možné za průměrnou mzdu mít ani vlastní pokoj v bytě. Refrénem pak sborově zní heslo „Dej Prahu sobě“.

Na podporu ODS v pražské Zbraslavi pro změnu vznikl hudební klip, který nazpíval ředitel místní ZUŠ Karel Nedoma. Text operní písně vyzývá občany, aby přišli k volbám.

„Budou bezvěrci i svatí se starostkou bojovati,“ zpívá Nedoma. Dále zpívá: „Černí, rudí, ba i bílí, Zbraslav málem zamořili. Jen ať velkou, těžkou tlapou naši obec nepošlapou.“ Těžko však uhodnout, koho tím autor textu myslí.

Kandidát na senátora za lidovce na Praze 8 Hayato Okamura, bratr předsedy SPD Tomia Okamury, hudební videoklip vytvářet nemusel. Postaral se mu o něj jeho fanoušek, který si říká MC Quido. Hudební klip na svých facebookových stránkách zveřejnili překvapivě i pražští Zelení.

Ústředním textem celé písně je věta: „Okamura Hayato pro EU i pro NATO.“ Dále MC Quido Okamuru vychvaluje a říká, že má kandidát do senátu vždy co říct a také že se nebojí, nelže a nekrade. 

Netradiční předvolební klip, tentokrát ale nehudební, se rozhodla natočit i kandidátka na starostku Prahy 2 Jana Černochová (ODS). I když se v něm nezpívá, stojí za zmínku. Černochová se v něm totiž obhajuje na detektoru lži.

„Prý jste na Praze 2 zrušili 104 hazardních heren,“ ptá se herec, který pravdivost či nepravdivost otázek ve videu posuzuje. „Ano,“ odpovídá Černochová a přístroj dvakrát souhlasně pípne. Pípání je slyšet po každé odpovědi. „Neštvou vás občas některý lidi?“ „Ne,“ odpovídá Černochová a detektor nesouhlasně zakvílí.

Netradiční předvolební klipy však nemají jen v Praze. Současný primátor Brna Petr Vokřál (ANO) natočil hudební klip, kde zpívá a také tancuje. S heslem „Brno pookřát“ prochází městem a vyzývá lidi, aby ho opět zvolili jako primátora druhého největšího města České republiky.