Rekordní Štědrý den, hasiči zasahovali u 1989 případů, většinou kvůli počasí

  8:19aktualizováno  10:47
Většina hasičů zaznamenala na Štědrý den výrazný nárůst výjezdů, v souvislosti s počasím řešili převážně popadané stromy. Celkově měli 1989 výjezdů, což je nejvíce v historii. Pražští hasiči na Štědrý den zasahovali u tří požárů, které přímo souvisely s Vánocemi. Typicky vánoční požáry hlásí hasiči v Olomouckém a Královéhradeckém kraji.
Pražští hasiči na Štědrý den vyjeli ke třem požárům, na Jižním městě hořela...

Pražští hasiči na Štědrý den vyjeli ke třem požárům, na Jižním městě hořela vánoční ozdoba na balkóně panelového domu. (24. prosince 2023) | foto: X: Hasiči Praha

Většinou hasiči ČR odstraňovali popadané stromy nebo odčerpávali vodu. Požárů bylo 49, což je průměrný počet, většina nesouvisela s vánočními oslavami.

Na Štědrý den se počet hasičských zásahů v minulých letech nejčastěji pohyboval v nižších stovkách. V roce 2022 jich bylo 370, předloni 329, o rok dříve 288. „Oproti jiným Štědrým dnům jsme letos výrazně více poskytovali takzvanou technickou pomoc (1821), kdy jsme například odstraňovali popadané stromy přes silnici či železnici, kvůli zvyšujícím se hladinám řek jsme pomáhali se stavěním hrází či odčerpávali vody ze sklepů domů,“ uvedl mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Jiří Fröhlich.

Tři vánoční požáry v Praze

První požár, který souvisel s Vánocemi, se stal v Praze stal na Jižním Městě, kde na balkoně hořel vánoční věnec od svíčky. Nezpůsobil vážnou škodu ani zranění.

Dárků se nedočkali. Od prskavky chytil stromek, pak skoro celý byt

Požár vánočního stromku v Plavecké ulici v Praze 2 způsobila prskavka, evakuovaly se při něm tři děti a jejich matka. Vznikla škoda za 100 tisíc korun. Další požár od prskavky vznikl v Karlíně, kde hasiči zachránili čtyři dospělé a dvě děti. Všichni skončili v péči zdravotníků, kteří je převezli do zdravotnických zařízení. Nadýchali se kouře. Požár tam způsobil škodu za 300 tisíc korun.

Technických zásahů napočítali pražští hasiči 28. Většina se kvůli silnému větru týkala spadlých stromů a uvolněných plechů. Hasiči zasahovali i po úniku oxidu uhelnatého kvůli poruše plynového kotle. Celou rodinu převezli záchranáři do nemocnice. Pomáhali také u čtyř dopravních nehod.

Adventní věnce hořely i v dalších krajích

V Královéhradeckém kraji vyjeli hasiči k prvnímu typicky vánočnímu požáru již odpoledne, kdy v Novém Bydžově začal hořet adventní věnec. Požár rychle zlikvidovali a místnost odvětrali. Dalších 136 událostí nesouviselo se Štědrým dnem, ale spíše s počasím. Na 120 případů byla technická pomoc (popadané stromy či odčerpávání vody).

V Olomouckém kraji většina výjezdů taktéž souvisela s popadanými stromy či tajícím sněhem a zvyšování hladin vodních toků. „Bohužel jsme zasahovali i dvakrát u požárů v rodinných domech, naštěstí bez většího rozšíření a uhašeno před našim příjezdem. Ve Vrbátkách hořelo v obývacím pokoji. Nejspíše od elektrického zařízení. Zde došlo k většímu poškození převážně zakouřením,“ uvedl krajský mluvčí Zdeněk Hošák.

Nejnáročnější výjezd byl v obci Posluchov na Olomoucku, kde po zřícení plechového většího přístřešku na místě zůstali zavaleni pod konstrukcí dva koně. Hasiči zajistili šetrné vyproštění a asistovali přivolanému veterináři.

V Moravskoslezském kraji hasiči vyjeli k jednomu případu, který mohl souviset s Vánocemi, respektive s používání svíček. „Do obce Sedlnice na Novojičínsku směřovalo po dvacáté hodině pět jednotek hasičů. Požár dekorací způsobil škodu za 50 tisíc korun, dva lidé skončili v péči zdravotníků,“ napsali hasiči na Facebook.

Většina výjezdů v krajích souvisela s počasím

Nejvíce výjezdů měli hasiči v Kraji Vysočina, a to 296. Většina byla v souvislosti s počasím.

Hasiči z Pardubického kraje neměli v souvislosti s Vánocemi žádné výjezdy. Během Štědrého dne zasahovali u 240 případů. Což je oproti loňskému roku nárůst o 218 událostí (většina byla technické rázu jako jsou popadané stromy, 6 případů byly dopravní nehody a 4 požáry).

Velký nárůst událostí hlásí taktéž hasiči Libereckého kraje, ani jeden nesouvisel s Vánocemi, ale naopak s počasím. „Ve většině případů, tedy asi 130krát hasiči prováděli odstraňování spadaných stromů a větví, a to hlavně z komunikací, aby zabezpečili jejich průjezdnost,“ uvedla krajská mluvčí Jaroslava Benešová.

Výjezdy v souvislosti s hořícím stromečkem či adventním věncem nezaznamenali hasiči v Ústeckém kraji. Vyjížděli celkem ke 161 událostem, kde se většinou jednalo o technické pomoci. V Děčíně Dolním Žlebu došlo na Labi krátce po půl jedné odpoledne k utržení přívozu. Jednotka profesionálních hasičů člunem přepravila převozníka na utržený přívoz a podařilo se jim utržený přívoz dostat ke břehu.

Hasiči v Karlovarském kraji na Štědrý den řešili zejména události související s počasím. O typicky vánočním požáru neinformovali.

Ani jeden výjezd v souvislosti s Vánoci nehlásí hasiči Plzeňského kraje. Vyjížděli k 111 případům, většinou k popadaným stromům. U 15 událostí odčerpávali vodu, v jednom případě se jednalo o dopravní nehodu a dvakrát vyjeli kvůli požáru menšího rozsahu.

Hasiči ve Zlínském kraji mají za Štědrý den za 79 výjezdů, z toho 63 řešili popadané stromy, u požárů a dopravních nehod zasahovali po čtyřikrát, jednou zachraňovali člověka z výtahu.

V Jihomoravském kraji v Hodoníně v Očovské ulici museli hasiči evakuovat 49 lidí kvůli požáru sklepní kóje ve výškové budově. „Jednomu novorozenci byla poskytnuta lékařská péče přivolanou zdravotnickou službou. Škoda a příčina požáru jsou předmětem šetření,“ sdělil mluvčí Jiří Fröhlich.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Hasičští potápěči cvičili v holešovickém přístavu. Vyprošťovali dodávku z Vltavy

27. dubna 2024  10:56

Hasiči a potápěči pražských hasičů cvičili v pátek vyzvednutí dodávky, která sjela do Vltavy a...

Ve Zdicích na Berounsku hořel rodinný dům, do nemocnice odvezli i jednoho hasiče

27. dubna 2024  9:21

Ve Zdicích na Berounsku hořel v pátek odpoledne rodinný dům, škoda dosáhla dvou milionů korun....

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...