Světelná zahrada pod Dvoreckým mostem. Sochy a lampy vytvoří Kintera

  15:11
Na jednom konci Prahy, na Zlíchově, dělníci betonují pilíře nového přemostění Vltavy – Dvoreckého mostu. Na druhém konci, v Bubenči, v ateliéru sochaře Krištofa Kintery, to vypadá jako v dílně technických služeb hlavního města. Vzniká tu „světelná zahrada“, tedy umělecké řešení zlíchovského předpolí mostu.
Krištof Kintera sochař a výtvarník navrhl okolí Dvoreckého mostu včetně lamp a...

Krištof Kintera sochař a výtvarník navrhl okolí Dvoreckého mostu včetně lamp a koupadel. Podívejte se na jejich makety. Celkově by měly práce stát 1 075 000 000 Kč bez daně s tím, že v ideálním případě by stavba měla být dokončena na konci roku 2024 nebo na začátku roku 2025. | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Momentálně tu máme svítidla ze sedmdesáti zemí, podle projektu jich bude sto dvacet. Z kolika zemí se nám podaří je nakonec sehnat, se dá těžko odhadnout. Ale zatím myslím, že jsme docela úspěšní,“ popisuje Krištof Kintera. Teď tu leží lampy z Ázerbájdžánu, indonéské Jakarty, Lucemburska nebo Norimberka.

Světelná zahrada bude park, kde místo stromů porostou lampy veřejného osvětlení. „Budou se tam střídat světelné sekvence. Zahrada světel se bude proměňovat a reagovat na počasí,“ vysvětluje umělec. Ve slunečný den nebude v zahradě svítit nic, ale když se zešeří, rozkvetou lampy světlem.

Situace na zlíchovské straně je městská džungle – velká křižovatka, zanedbané místo plné dopravních prostředků, lidí a nepořádku.

„Chceme vytvořit něco, co uvidíte z vlaku, z tramvaje, ale bude vás to natolik jako zajímat, že se tam pak stavíte pěšky,“ popisuje Kintera.

Dvorecký most se po letech plánů zhmotňuje, výrazně pomůže pražské MHD

U každé lampy bude cedulka jako v botanické zahradě. Na cedulce bude napsáno, odkud lampa pochází a co to je. „Vytváříme ze svítidel mutanty, takové květiny. Bude to vlastně sto dvacet světelných soch,“ popisuje.

Kintera doufá, že se zahraniční návštěvníci metropole přijdou podívat na světlo ze své země. Prahu bude v zahradě reprezentovat ikonická kubistická lampa architekta Emila Králíčka. Její originál stojí u kostela Panny Marie Sněžné, pár kroků od Václavského náměstí. Zde však nebude originál, ale betonová „sestra“ lampy, Kinterovo dílo. Dalšími českými lampami budou koule, které původně osvěcovaly tramvajovou trať na Barrandov, dílo architekta Patrika Kotase.

„Zachránili jsme je před zničením, máme jich asi padesát, vzniká z nich barrandovský strom,“ slibuje sochař. Lampy doplní řada dalších prvků určených k rekreaci.

Předmostí na druhé straně řeky, v Podolí, naplánovali Kintera a architekti úplně jinak. Vznikne zde plovárna s převlékárnou. Nový most má rozpětí 17 metrů a zastřešuje zhruba čtyřicet metrů vltavského břehu. Tak umělce napadlo využít ho jako střechu.

„Chtěli jsme využít prázdný prostor, který by se jinak rychle zaplnil nepořádkem, jak to na podobných místech bývá,“ vysvětluje Kintera.

Odskočte si na WC do mostu

Most bude kubistický, plný hranatých tvarů, z čehož podle Kintery rychle vyplynulo, že to bude dobrý skatepark. „Po kubismu se dobře skejtuje, ale nechtěli jsme dělat jen skatepark, to by bylo příliš monotematické,“ uvažuje.

Tak vznikne aréna s náznakem hlediště, kde se budou konat koncerty a představení. U ní bude stánek s občerstvením a podařilo se dohodnout, aby v patě jednoho mostního pilíře vznikly toalety. Bude tu i lezecká stěna.

Pod mostem ale zbylo i místo na umění. Jedno z děl bude „Jezulátko“, 3,5 metru vysoká postava, těžká osm a půl tuny. Ta bude podle Kintery celý prostor dozorovat.

Socha bude vytvořena ze stejného betonu jako most. Bude mít ale ještě jednu vychytávku. „Když bude pršet, z mostu bude kapat voda a bubnovat na hlavu sochy, kapat mu na karbid,“ říká Kintera.

16. srpna 2023

Podařilo se podle něj prosadit u projektanta něco nepředstavitelného, svádět vodu do mostu místo z mostu pryč – věc, kterou projektant nechce. Voda uvnitř mostu je obvykle jeho největší nepřítel. Kintera přiznává, že měl velké štěstí, protože se s architektem mostu Radkem Šímou sice neznal, ale rychle si porozuměli. „Architekt i projektanti se snaží hledat řešení, místo aby nám je shazovali rovnou ze stolu,“ říká Kintera.

Další Kinterův nápad kolegy rozesmál. Napadlo ho otočit jednu z lamp, které budou osvětlovat most. „Jediná se vzepřela svému osudu a místo na most bude svítit dolů,“ popisuje. Tím ale Kinterovy nápady nekončí. Na další si lidé musí počkat na dokončení mostu.

Po Dvoreckém mostě (což je ale jen pracovní název) denně po dokončení projede asi 1 000 autobusů a 500 tramvajových spojů. Bude otevřen v roce 2025.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

V pražské Bubenči hořel byt. Záchranáři ošetřili devět lidí, dva zraněné odvezli

27. dubna 2024  21:05,  aktualizováno  21:15

V ulici Šmeralova v pražské Bubenči v sobotu večer hořelo. Oheň zasáhl dvě místnosti bytu ve třetím...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...