Hasiči zasahovali u požáru ubytovny v Kutné Hoře, zemřela při něm žena

  • 2
Jedenáct jednotek hasičů vyjelo v pátek večer k nahlášenému požáru ubytovny v Kutné Hoře. Zásah probíhal až do sobotního odpoledne, z budovy se evakuovalo 40 lidí. Při požáru zemřela žena a zranili se další lidé, mezi nimi tři děti. Škoda se vyšplhala k deseti milionům korun.

„Požár ubytovny v Kutné Hoře-Sedlci jsme měli nahlášen kolem půl jedenácté v pátek večer. Už prvotní informace hovořily o tom, že jsou tam uvnitř lidé, kteří se nemohou dostat ven. Takže byl hned poplachový stupeň zvýšen na druhý,“ řekla iDNES.cz krajská mluvčí hasičů Tereza Fliegerová.

Podle mluvčí policie Michaely Richterové při požáru zemřel jeden člověk. „Když se dohasil objekt, tak byla nalezena žena, ročník narození 1941, bez známek života. Na místě byl i koroner, který předběžně vyloučil cizí zavinění. Pravděpodobně se nadýchala zplodin,“ řekla iDNES.cz.

Policisté u zemřelé nařídili soudní pitvu. Při události se zranili další lidé, mezi nimi i tři nezletilé děti, které záchranáři převezli do nemocnic.

„Čtyři pacienty, kteří měli zranění lehčího charakteru, jsme po ošetření převezli do nemocnic,“ řekla iDNES.cz krajská mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

V hořící budově se nacházelo zhruba čtyřicet lidí, polovinu z nich museli hasiči evakuovat buď za pomoci výškové techniky, nebo nastavovacích žebříků.

Na místě zasahovalo jedenáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Půdorys budovy je 30 x 10 metrů a má dvě nadzemní podlaží. Požár zasáhl střechu a byty v horním podlaží.

Z Mladé Boleslavi k události vyjel evakuační autobus kvůli zajištění tepelného komfortu. Poté starosta obce zajistil náhradní ubytování pro obyvatele a autobus je tam mohl odvézt. 

„Kolem půl jedné velitel ohlásil lokalizaci požáru, což znamená, že požár je pod kontrolou a nikam se nešíří,“ uvedla Fliegerová.

Zásah probíhal celou noc a i v sobotu dopoledne byly na místě čtyři jednotky hasičů. Hasiči vyhledávali skrytá ohniska a rozebírali konstrukci. Likvidaci požáru ohlásili v 14:45, kdy budovu předali. Na místo na kontrolu budou nadále dojíždět dobrovolní hasiči. 

„Příčina se teprve bude vyšetřovat. Škoda je zatím stanovena ve výši deseti milionů korun,“ dodala mluvčí hasičů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz