Požár skladu s bateriemi je pod kontrolou. Škoda dělá přes pět milionů

  • 174
Po osmi hodinách se hasičům podařilo dostat požár skladu baterií a drobných elektrospotřebičů v Tursku u Prahy pod kontrolu. Oheň, který vznikl zřejmě kvůli zkratu na jedné z baterií při manipulaci, se odpoledne rozšířil i na pole. Hustý dým bylo vidět i z okrajových částí metropole.

Hasiči se o požáru dozvěděli před desátou hodinou dopoledne. Uskladněné akumulátory explodovaly.

„Na místo vyjelo osm jednotek hasičů a byl vyhlášen druhý požární poplachový stupeň ze čtyř,“ řekla tehdy mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.  

Později hasiči zvýšili požární poplach na třetí stupeň. Díky zásahu třinácti jednotek, to jsou dohromady desítky hasičů, se podařilo požár opět snížit na druhý stupeň.

Před čtrnáctou hodinou vyklízeli dvůr před halou, kde je podle Kerekové směsný odpad, aby získali lepší přístup do haly.

Okolo čtvrté hodiny odpoledne shodou náhod začalo hořet i nedaleké pole. Hašení zančně komplikoval vítr. „Požár má rozsah 300x500 metrů, pomáhají ho hasit čtyři jednotky,“ uvedla Kereková. Na místě zasahoval i vrtulník.

Požár vznikl v hale společnosti Agrivep, ve které se pracuje s lithiovými bateriemi. Její jednatel Pavel Toulec agentuře ČTK řekl, že neví, co může být příčinou požáru. Podle něj ale haly - bývalé zemědělské objekty - slouží pouze jako sklady, žádná výroba se tam neprovozuje.

„Pravděpodobně při demontování baterie došlo ke zkratu. Evakuováno bylo osm osob, nikdo nebyl zraněn,“ řekla mluvčí policie Michaela Richterová.

Na místo přijeli také chemici, aby měřili škodliviny unikající do ovzduší. Žádné nebezpečné látky v okolí ale nenaměřili.

„Výzvu na zákaz vycházení kvůli škodlivinám v ovzduší jsme neobdrželi,“ uvedla dopoledne místostarostka Turska Jana Martínková.

Přestože žádné nebezpečí obyvatelům nehrozí, obec odpoledne prostřednictvím rozhlasu a sms zprávami doporučila, aby lidé nejblíže hořícímu skladu nevětrali a nevycházeli ven.

„Byly zahájeny likvidační práce pomocí techniky, kterou jsme si zapůjčili, a vyskladňuje se,“ informovala před pátou hodinou mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. O hodinu a půl později měli již hasiči požár pod kontrolou.

Dohašování a vyhledávání skrytých ohnisek zřejmě potrvá do nočních hodin. Podle vyjádření majitelů objektu vznikla škoda v celkové částce pěti a půl milionu korun. Přesnou výši však určí až ve středu hasičský vyšetřovatel.

,