Policie zasahuje na úřadu Středočeského kraje, jde po smlouvách s externisty

  • 282
Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu od rána zasahují na středočeském krajském úřadě, uvedl web SeznamZprávy. Důvodem mají být smlouvy s externisty za údajných pět milionů korun ročně.

Přítomnost policistů na úřadě mu potvrdil vedoucí tiskového odboru krajského úřadu Marek Rejman. Policie se k průběhu vyšetřování odmítla vyjádřit.

„Náš útvar provádí úkony trestního řízení. Více informací v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“ sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Po poledni Ibehej uvedl, že v souvislosti se zásahem policistů nebyl nikdo zadržen. Nechtěl ale komentovat, na jakých odborech policisté zasahují, ani jaké dokumenty zabavují. Zopakoval pouze, že inkriminované externí smlouvy zkontrolovalo interní vyšetřování, které neshledalo pochybení.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se po většinu dne k případu nevyjadřovala a vypnula si telefon. V podvečer pak ve vyjádření pro ČTK napsala, že je přesvědčena , že při uzavírání pracovních smluv s externisty nevznikla žádná pochybení.

„K dnešnímu zásahu v budově krajského úřadu musím říci, že jsem ráda, že úřad od počátku s policií úzce spolupracuje. Nemáme co skrývat a je dobře, že budou všechna podezření policií prošetřena. Do mé kompetence personální záležitosti ani uzavírání smluv nespadají,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Kraj si najímal externisty na služby běžně zajišťované úředníky. Hejtmanství to odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly. Odbor interního auditu následně prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 do současnosti a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy s externisty v souladu s platnými normami.

,