Středočeský kraj utrácel statisíce za externisty, opozice chce výsledky

  10:03
Středočeský kraj loni ke svým stálým úředníkům najímal i řadu externích pracovníků, mnohdy za desítky tisíc měsíčně. Přitom má úřad k dispozici vlastní úředníky, na které vynakládá přes půl miliardy korun. Opozice bude žádat předložení výkazů jejich práce.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

Komunikace je důležitá. Tím se zřejmě řídili v loňském roce na středočeském hejtmanství. Přestože má krajský úřad vlastní úředníky a na “lidské zdroje“ vynakládá kolem půl miliardy korun ročně, najímá si ještě další lidi externě.

Nejvíce jich na dohody o pracovní činnosti nebo provedení práce loni platil odbor hejtmanky. Většinou přitom šlo o lidi, kteří měli na starost právě komunikaci.

MF DNES sečetla, že hodnota uzavřených dohod o pracovní činnosti (DPČ), které se týkaly čistě pracovníků najatých na komunikaci s médii, psaní článků či jiné služby v oblasti propagace, by teoreticky přesáhla 1,8 milionu korun.

Například na celý rok 2017 byla sepsána DPČ za dvacet tisíc korun měsíčně pro zaměstnance, jehož pracovní náplní bylo „zajišťování monitoringu periodik vydávaných místními akčními skupinami na území Středočeského kraje“.

Další DPČ, tentokrát již za třicet tisíc korun uzavřelo hejtmanství od 15. února do konce loňského roku s člověkem, který měl na starosti „zpracování podkladů pro novou koncepci rozvoje styku s médii a veřejností, PR analýzy, government relations“.

Podobné téma měl přitom v gesci i další pracovník, který pro Středočeský kraj pracoval od loňského března za 45 tisíc korun měsíčně. Úřednickou řečí se měl starat o „vyhodnocování akcí KÚ/CR, podporu při organizaci společenských akcí a eventů, přípravu komunikačních strategií, analýzu dopadů PR akcí a monitoring činností ostatních krajů“.

Obdobných dohod uzavřel odbor hejtmanky loni kolem desítky, byť některé z nich na kratší dobu.

Celkově odbor hejtmanky loni uzavřel 35 externích dohod. Vyplývá to z kompletního přehledu z loňského roku, kterou poskytl krajský úřad na základě zákona o svobodném přístupu k informacím opozičnímu zastupiteli Martinu Macháčkovi (STAN).

Prostor k vyvádění prostředků

„Nejvíce mě na tom zaráží, že úřad, který vynakládá přes půl miliardy korun na svůj provoz, nestačí tyto úřednické činnosti pokrýt vlastními lidmi,“ říká Macháček a dodává, že opoziční zastupitelé budou požadovat, aby úřad v některých případech poskytl výsledky odvedené práce.

„U nejvíce placených pozic, kde je v náplni práce uvedena nějaká analýza, budeme chtít vidět, zda byla skutečně provedena a zda odpovídá takovým nákladům,“ říká zastupitel.

Podle právníka protikorupční organizace Oživení Marka Zelenky by měl úřad zveřejnit, s kým byly dohody uzavřeny a jaké konkrétní výsledky práce dotyčný odevzdal.

„Jinak jsou samozřejmě podobné dohody všeobecně ideálním a hůře kontrolovatelným prostorem k vyvádění prostředků, konkrétní případ se ale vždy musí posoudit,“ dodává Zelenka.

Na středočeském hejtmanství tvrdí, že uzavření poměrně velkého množství externích dohod na činnosti v oblasti PR je dáno tím, že úřad loni rozjížděl nové projekty, na jejichž zajištění musel najmout posily.

„Po krajských volbách a sestavení nové koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislí Středočeši odešlo společně s bývalým hejtmanem v průběhu následujících měsíců a počátkem roku 2017 z odboru kanceláře hejtmana a tiskového oddělení několik klíčových zaměstnanců, kteří se zabývali projekty v oblasti PR a komunikace,“ uvádí Helena Frintová z tiskového oddělení kraje.

Přesto podle ní bylo nutné zajistit veškeré činnosti vyplývající ze zákona o krajích v oblasti informování veřejnosti a vytvořit nový tým propagace pro plnění záměrů nové koalice.

„Zcela nově byla pořádána dvě setkání se starosty měst a obcí, nově byla navazována i spolupráce s celou řadou do té doby nevyužívaných médií,“ sdělila Frintová.

Výdaji „zamávala“ Středozemě

Kraj prý lidi potřeboval také na přípravu projektu oslav 100. výročí založení republiky včetně tvorby odborné publikace. Vznikl nový internetový magazín Středozemě, důraz byl kladen na efektivnější využití sociálních sítí, vydáván byl magazín Středočech.

„Vzhledem k nárůstu činnosti a požadavkům na PR během roku 2017 bylo proto čtyřikrát vypsáno výběrové řízení na posílení tohoto oddělení o nové kmenové zaměstnance, čímž byl výrazně snížen tlak na uzavírání dalších smluv na zajišťování činností v oblasti PR externisty. V roce 2018 již jen dobíhá práce externistů u jednorázových projektů,“ dodává Frintová.

Externisty si nicméně nenajímal jen odbor hejtmanky. Na různé činnosti je využíval v hojné míře například odbor dopravy. Několik lidí „na dohodu“ pracovalo i pro odbor kanceláře ředitele, zdravotnictví nebo školství. Třeba tehdejší náměstek hejtmanky za oblast školství, mládeže a sportu Jan Skopeček (ODS) na několik měsíců zaměstnal dva lidi na analytickou činnost za pět a devět tisíc korun měsíčně.

„Jednalo se o analýzy materiálů, které předkládali kolegové a nebylo je z časových důvodů možné kompletně nastudovat,“ říká Skopeček. „Vždy jsem dbal na to, aby to nepřekračovalo nějaký standard. Podle mých informací jsem to měl na podprůměrné úrovni, než to bylo využíváno v minulosti,“ dodává nynější poslanec.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Útočník Rekonen je po konci v Plzní další posilou Mladé Boleslavi

19. dubna 2024  14:08

Hokejisty extraligové Mladé Boleslavi posílil finský útočník Aleksi Rekonen. Třicetiletý rodák z...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...