V domově pro seniory převažují ženy. Muži, nebojíte se tu? žertoval prezident

  6:30aktualizováno  18:09
Pro prezidenta Petra Pavla s manželkou Evou ve středu ráno začala dvoudenní návštěva Středočeského kraje. Jako první vyrazili na setkání s hejtmankou Petrou Peckovou, radními a zastupiteli, kde dostal darem ručně vyráběnou sekyru v koženém pouzdru s monogramem. Po obědě navštívil i domov pro seniory v Berouně, kde panovala dobrá nálada.

Do Berouna dorazil Pavel s manželkou Evou chvíli před jednou hodinou. Před Domovem pro seniory TGM je přivítaly děti s obrázky lva, volebního loga z prezidentské kampaně, a nápisy prezident. Po uvítání se starostkou Berouna Soňou Chalupovou debatoval prezidentský pár s klienty v jídelně.

„Jestli dobře počítám, je vás tady asi jen šest mužů. Nebojíte se mezi tolika ženami?“ zažertoval prezident. „Naopak, jsou tu jak v nebi,“odpověděla pohotově jedna z klientek. Seniorky zajímalo, i zda mají Pavlovi čas na vnoučata, jaké jídlo má prezident nejradši a proč minulý rok dostali důchodci přidáno méně na penzích. Po druhé hodině zamířil prezidentský pár s doprovodem na oběd.

Další turisty tu nechceme, zní z Křivoklátu

Poté prezidenta čekala debata v Křivoklátě. Před tamní sokolovnu dorazily přibližně tři desítky odpůrců vzniku národního parku s transparenty „Ne národnímu parku, je to náš domov, máme právo o něm rozhodovat“. Nápisy „Ne národním parku“ se objevily i na příjezdových cestách do Křivoklátu.

Odpůrci národního parku se sešli v Křivoklátě (6. března 2024)

Mezi odpůrci parku byl například Martin Zikmund z nedalekého Branova. „Na národním parku nevidím žádná pozitiva. Lesu ani občanům nic pozitivního nepřinese. Příroda je už dostatečně chráněná, staraly se o ní už generace našich otců a dědů. Nepotřebujeme tady žádné další turisty, kteří se neumí chovat. Už nyní je jich tady dost,“ vyjádřil se. Podobný názor má i muž, který se představil jako Mirek z Křivoklátu. „Ministerstvo životního prostředí mele pořád svou a nechce naší názory poslouchat. Prezidenta sice vnímám jenom jako politickou loutku, ale na druhou stranu vítám, že se o problematiku národního parku alespoň zajímá,“ prohlásil.

Předsedkyně Svazku obcí Křivoklátsko a starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová, který proti parku rozhodně stojí, nic objevného od hodinového setkání s prezidentem nečekala. Je to podle ní velmi krátký čas, za který nelze celou problematiku pojmout. Vznik národního parku vnímá jako velký politický tlak a podle ní je minimálně osm obcí připraveno podat žalobu na výsledné rozhodnutí ministerstva životního prostředí ohledně vyřízení jejich námitek proti parku.

„Nepřijel jsem za vámi s žádným hotovým názorem, ani vás nechci nijak přesvědčovat, ale chci si vyslechnout vaše argumenty,“ konstatoval prezident. Podle něj jsou připomínky na straně zastánců i odpůrců parku relevantní a oprávněné. Vznik národního parku vnímá jako vyšší stupeň ochrany přírody, které si toto území zaslouží, na druhou stranu rovněž vnímá i argumenty obyvatel a starostů okolních obcí, kterým by vznik parku přinesl určitá omezení.

Jak po jednání v Křivoklátu Iveta Kohoutová uvedla, prezident při jednání se starosty dotčených obcí za zavřenými dveřmi vyslechl jejich argumenty a navrhl, že by podobná jednání například se zástupci ministerstva životního prostředí měla následovat. Kohoutová je ale přesvědčena, že pokud už je celý proces ve fázi vypořádání námitek obcí ministerstvem, je v podstatě nezvratný. „Času bylo málo, ke slovu se nedostali všichni starostové. Naopak hodně prostoru dostali zástupci ministerstva životního prostředí a Agentury ochrany přírody a krajiny, za lesníky bohužel nebyl přítomný nikdo,“ konstatovala.

V horizontu měsíce by mělo následovat setkání starostů s hejtmankou Petrou Peckovou. K informací, že ministr životního prostředí Petr Hladík plánuje vyrazit diskutovat na Křivoklátsko, jsou zdejší starostové skeptičtí. „Už v minulosti vykřikoval, že se přijede bušit na vrata, ale v životě jsem ho ještě nepotkala,“ uvedla Kohoutová.

Návštěva Středočeského kraje započala už kolem deváté hodiny ve Zborovské ulici v Praze, kde sídlí krajský úřad.

„Vítejte ve středních Čechách na území hlavního města.“ Těmito slovy přivítali prezidenta a jeho choď Evu hejtmanka Petra Pecková (STAN) a ředitel krajského úřadu Jan Louška. Následovala společná snídaně hejtmanky a prezidentského páru. Občerstvení na ni připravili žáci učiliště v Kladně-Vrapicích. Poté se prezident setkal s krajskými zastupiteli.

Sekyru, kterou jako dar věnoval kraj prezidentovi Petru Pavlovi, pochází z dílny známého středočeského výrobce a renovátora těchto nástrojů Petra Pěchoty z Brandýsu nad Labem-Staré Boleslavi.

„Jedná se o největší a nejtěžší sekyru, kterou vyrábím. Samotná železná hlavice dodaná na zakázku kovářem váží 2,5 kilogramu a sekyra má na délku 80 centimetrů. Dřevo na topůrko pochází z lesů u Zbečna na Rakovnicku. Je to pracovní nástroj určený k běžnému použití v lese nebo na zahradě. Má trochu i závodní tvar, který je velmi žádaný zákazníky. Pro prezidenta jsem ji vyrobil s iniciály PP, stejné jsou i na koženém pouzdru,“ řekl MF DNES Pěchota, který se ale předání daru osobně nezúčastnil.

S hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) prezident na krajském úřadě jednal také o stavu silnic v regionu či problémech s dostupností škol. Probrali i dostupnost zdravotní péče. Mluvili společně také o rozpočtovém určení daní pro kraje, o němž chce Pavel jednat i s vládou.

Odliv místních za prací a příchod cizinců vytváří v kraji napětí, míní Pavel

Podíval se i do věznice ve Vinařicích na Kladensku. Prezidentova manželka si prohlédla ženskou věznici ve Velkých Přílepech u Prahy.

První den návštěvy Středočeského kraje ukončí debata s veřejností na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně.

Nejlépe lidé po roce hodnotí Pavlův styl, nejhůř jeho personální politiku

Ve čtvrtek ráno se prezident podívá do Psár-Dolních Jirčan u Prahy, kde ho čeká prohlídka nedávno vybudované školy Amos a debata s žáky. Odtud se vydá do skláren Kavalierglass na komentovanou prohlídku výroby.

Dalším cílem budou Kněžice na Nymbursku. Tam bude diskutovat se zastupiteli na téma energetické soběstačnosti obcí a měst v ČR. Zamíří také do Kerska, projde naučnou stezkou spisovatele Bohumila Hrabala a vydá se k jeho chatě, kterou Středočeský kraj odkoupil a která se má po rekonstrukci otevřít veřejnosti. Eva Pavlová si samostatně prohlédne výrobu v areálu společnosti Botanicus v Ostré nad Labem.

Petr Pavel ve funkci prezidenta, kterou zastává rok, navštívil už většinu krajů, kde se věnoval zejména konkrétním problémům daných regionů. Jeho poslední návštěva se konala letos v lednu, a to v kraji Plzeňském.

Autoři: , , ,
  • Nejčtenější

Je to úspěch, smál se Pelta po zrušeném rozsudku. Kauza se vrací na začátek

6. června 2024,  aktualizováno  18:16

Vrchní soud ve čtvrtek znovu zrušil rozsudek v kauze „cinknutých“ sportovních dotací. Případ...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

7. června 2024  19:43,  aktualizováno  23:14

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sparta dál čeká, s čím Feyenoord přijde. Priske je jeho favoritem, v záloze Potter

6. června 2024  12:40

Začíná se to pořádně protahovat, čeká se už skoro dva týdny, možná všechno i trochu utichá. Dál...

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

7. června 2024  19:43,  aktualizováno  23:14

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na...

Krasniqi do Sparty i díky své rychlosti. Mistr získal kosovského reprezentanta

7. června 2024  18:56

Fotbalová Sparta hlásí první posilu v letním přestupním termínu. Dotáhla avizovaný přestup...

Dres USK po pěti letech znovu oblékne americká basketbalistka Harrisonová

7. června 2024  17:08

Do týmu basketbalistek ZVVZ USK Praha se po pěti letech vrátí Američanka Isabelle Harrisonová....

Plzeň a Sparta zaplatí za výtržnosti po finále poháru. Pokuty padaly i za ligu

7. června 2024  17:03

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala za výtržnosti fanoušků po finále...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...