Zloděj si nesl saxofon za sto tisíc. Je z burzy, tvrdil policistům

  • 11
Smolný den měl recidivista, kterého před týdnem na ulici v Praze 3 kontrolovali policisté. Zajímalo je totiž, kde muž, kterého dobře znají, získal hudební nástroj, který si nesl v pouzdře. Záhy vyšlo najevo, že saxofon v hodnotě sto tisíc korun ukradl na konzervatoři, kde řádil už několikrát.

Známého recidivistu, který byl v minulosti patnáctkrát odsouzený za krádeže, si policisté všimli minulý týden v úterý na Žižkově.

Nejprve to vypadalo, že se pětatřicetiletý nenechavec polepšil a dal se na dráhu hudebníka. Policistům dokonce tvrdil, že nástroj koupil na burze. Při kontrole se ale ukázalo, že sopránový saxofon, který ukradl o den dříve z konzervatoře v Praze 3, nese do zastavárny.

„V pouzdře u hudebního nástroje byla navštívenka. Když policisté zatelefonovali na uvedené číslo, ozval se muž, který vůbec netušil, že jeho nástroj v hodnotě sto tisíc korun cestuje po Praze, jelikož má být uložený v učebně na konzervatoři,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Policisté podezřelého odvedli na služebnu, kde se ke krádeži přiznal. Do školy se dostal otevřeným oknem, ke kterému vyšplhal po tyči a přešel po římse.

Stejným způsobem si z hudební školy před několika týdny odnesl notebook a tři flétny v hodnotě 40 tisíc korun. Vše pak prodal v zastavárně za zlomek ceny.

Specialista na otevřená okna

Třetí krádež, kterou měl zadržený na svědomí, mu kriminalisté připomněli sami. Odehrála se loni v dubnu také na Žižkově.

„I k této krádeži se přiznal a uvedl, že oné noci šel po Biskupcově ulici, když zaslechl chrápání. Rozhlédl se a zjistil, že vychází z otevřeného okna v prvním patře domu. K němu pak přistavil plastovou popelnici a do okna vyšplhal,“ popsal Daněk. 

Mezi spícími nájemníky pak zloděj ukradl dva mobilní telefony, notebook a dámskou kabelku a ven odešel dveřmi. Způsobil tak škodu 16 tisíc korun.

Muži, který byl v minulosti v součtu všech trestů odsouzen celkem k třinácti letům vězení, nyní hrozí dalších pět let za mřížemi.