Radnice bojují s nedostatkem pediatrů, Praha 3 otevřela dětskou ordinaci

  10:58
Rodiče hledající dětského lékaře v Praze 3 se dočkali, jinde radnice bojují s jejich nedostatkem. A to i přesto, že v metropoli je aktuálně kolem 280 pediatrů, kteří jsou členy Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Až 1 200 pacientů zvládne zaregistrovat nová dětská ordinace, která v půlce února otevřela v Baranově ulici.

„Aktuálně je v Praze 3 v provozu deset pediatrických ordinací,“ uvedla Michaela Luňáčková, mluvčí Městské části Praha 3.

„Městská část není ze zákona povolána k tomu, aby zajišťovala dostupnost lékařské péče. Nedostatek lékařů se však snažíme řešit například tím, že jim připravíme podmínky pro práci, a to zejména co se týká dobré ordinace,“ dodala mluvčí.

Dvě lékařky na Náchodsku skončily, část dětí nového doktora zatím nemá

Ordinace sídlí v bývalém agitačním středisku KSČM. Když byl prostor volný, městská část uvažovala o jeho smysluplnějším využití. Jde totiž o dobře dostupné místo s přímým vstupem do ulice. Spustili tedy přestavbu pro potřeby dětské ordinace. Úpravy byly rozsáhlejší, protože se změnil účel užívání.

Radnice vybudovala toalety, sociální zázemí pro personál, vznikla nová vzduchotechnika, tmavý prostor dostal nové osvětlení a architektka přizpůsobila vnitřní vybavení tak, aby se tam líbilo dětem. Rekonstrukce prostoru stála 3,8 milionu korun.

„Jde o dvě ordinace. Ta druhá je v tuto chvíli prázdná a hledáme do ní dětského psychiatra, což je velmi nedostatková specializace,“ přibližuje Luňáčková. „Další prostor jsme připravili v objektu Slezská 101, kde i dříve byla lékařská ordinace. Byla už zastaralá, prošla tedy rekonstrukcí a je připravena k užívání. Nyní hledáme zájemce, nejlépe opět pediatra či klinického dětského psychologa.“

Čtyřka a pětka v potížích

Podle předsedy sdružení v Praze Milana Cabrnocha situace z pohledu čísel není v hlavním městě špatná zejména v porovnání s dalšími kraji, kde je poměr počtu lékařů na obyvatele horší.

Počet ordinací v Praze

K 1. dubnu 2022 bylo v Praze 229 ordinací praktických lékařů pro děti a dorost. Členů Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost je kolem 280. V některých ordinacích pracuje více lékařů. Ani počet členů sdružení neznamená, že tolik lékařů pracuje na plný úvazek v ordinacích. Jsou mezi nimi i důchodci, někteří pracují částečně v nemocnicích, jiní věnují část svého času specializované péči, například jako alergologové. Jeden lékař se zvládne postarat zhruba o 1 200 pacientů.

Zdroj: UZIS

„Přesto v některých oblastech lékaři chybějí. Situace se rychle mění. V současné době víme o problému v Praze 4, kde ukončilo činnost několik ordinací pediatrů, a proto rodiče hledají nového lékaře s obtížemi. Také v Praze 5 je situace složitá, pracuje zde několik lékařů vyššího věku a náhrada za ně není jasná. Současně jsme rádi, že se objevují noví mladí lékaři, kteří do primární péče o děti nastupují,“ uvedl Milan Cabrnoch.

I když nelze jednoznačně vyčíslit, kolik pediatrů ročně v Praze odchází do důchodu, odhadem jde tak o desítku, nových přitom nastoupí o polovinu méně.

„Pokračuje tak již několik let trend ubývání ordinací dětských lékařů. Zatím se to většinou daří kompenzovat zvyšováním počtu pacientů v jednotlivých praxích, ale to pochopitelně nemůže pokračovat donekonečna,“ podotkl Cabrnoch, který jmenoval několik z řady příčin takového stavu.

Jednak je to například zrušení fakulty dětského lékařství, následně podle něho zcela nedostatečná výuka pediatrie pro primární péči na lékařských fakultách, zrušení samostatného oboru praktický lékař pro děti a dorost, velmi komplikovaná struktura specializačního vzdělávání v oboru pediatrie, která nepřipravuje lékaře pro samostatnou práci v první linii, i nedostatečné společenské a finanční ohodnocení práce lékařů v primární péči.

Tisíce českých dětí dostanou šanci najít si lékaře. Pomohou peníze od UNICEF

„Výhledy do budoucna nejsou příliš radostné. Naše organizace navrhuje opakovaně změny, které by podle našeho soudu mohly situaci zlepšit, ale ty se projeví až po několika, zřejmě více než pěti letech, ale nevidíme na naše návrhy pozitivní ohlasy u těch, kdo rozhodují. Určitou šanci na zlepšení vidíme ve vytváření takzvaných sdružených praxí, kde bude stávajícímu lékaři pomáhat další lékař, který může být i v přípravě na atestaci,“ nastínil Milan Cabrnoch.

Řešením kritické situace by mohl být také přechod některých lékařů z nemocnic do primární péče, ale k tomu by se musely zásadně změnit motivační podmínky.

Rodiče hledají pomoc v nemocnicích

Rodičům dětí, kteří hledají pediatra, nezbývá než se ptát v jednotlivých ordinacích, zda a kdy mohou nové pacienty přijmout.

Další možností je podle Milana Cabrnocha využít svým způsobem nouzové řešení nabízené některými nemocnicemi, které zřizují vlastní ordinace primární péče. Tyto ordinace by měly nové pacienty registrovat bez omezení.

Tisíce lidí nemají zubaře ani lékaře. Přehled, kde chybí nejvíc ordinací

„Rozumím tomu, že rodiče chtějí pro své děti většinou jednoho konkrétního pediatra a ne docházet do ordinace v nemocnici, kde se lékaři často střídají,“ podotkl Cabrnoch.

Podle něho zatím většina rodičů dětem nakonec pediatry najde. Bohužel to není vždy tak blízko bydliště, jak byli zvyklí. „Dostupnost péče pro děti je rozhodně téma, které naléhavě potřebuje řešení – společně s našimi pacienty na ně čekáme,“ dodal předseda.

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Je to úspěch, smál se Pelta po zrušeném rozsudku. Kauza se vrací na začátek

6. června 2024,  aktualizováno  18:16

Vrchní soud ve čtvrtek znovu zrušil rozsudek v kauze „cinknutých“ sportovních dotací. Případ...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

7. června 2024  19:43,  aktualizováno  23:14

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sparta dál čeká, s čím Feyenoord přijde. Priske je jeho favoritem, v záloze Potter

6. června 2024  12:40

Začíná se to pořádně protahovat, čeká se už skoro dva týdny, možná všechno i trochu utichá. Dál...

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

7. června 2024  19:43,  aktualizováno  23:14

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na...

Krasniqi do Sparty i díky své rychlosti. Mistr získal kosovského reprezentanta

7. června 2024  18:56

Fotbalová Sparta hlásí první posilu v letním přestupním termínu. Dotáhla avizovaný přestup...

Dres USK po pěti letech znovu oblékne americká basketbalistka Harrisonová

7. června 2024  17:08

Do týmu basketbalistek ZVVZ USK Praha se po pěti letech vrátí Američanka Isabelle Harrisonová....

Plzeň a Sparta zaplatí za výtržnosti po finále poháru. Pokuty padaly i za ligu

7. června 2024  17:03

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala za výtržnosti fanoušků po finále...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...