Návštěvníci pivního festivalu dostanou možnost poznat jak novodobý fenomén, tak i historické kořeny českého a moravského pivovarnictví. V rámci akce představí jednotlivé pivovary tradiční i moderní výrobu piva v daném regionu.
Festival minipivovarůKde: Každý návštěvník obdrží degustační skleničku, katalog s řadou informací o zúčastněných minipivovarech a nabízených pivních speciálech. Bude moci neomezeně degustovat na sto druhů piv, které festival nabídne. |
"Minipivovary jsou živou vodou pivovarnického řemesla, které už bylo skoro na vymření. Před dvaadvaceti lety existoval v celém Československu jeden jediný minipivovar - U Fleků. Po roce 1991 začaly minipivovary znovu vznikat a v dnešní době jich v Česku máme kolem sto padesáti," uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
Restaurace s vlastním pivovarem podle něj nabízejí charakteristické vlastnosti nefiltrovaného čepovaného piva, přírodní čistotu, různé druhy piv včetně specialit a vysokou úroveň pivního skla.
"Pivo z minipivovaru je svěží, obsahuje kvasinky, které zaokrouhlují chuť, zjemňují hořkost a dávají pivu osobitý charakter. Další předností je menší nasycení těchto piv kysličníkem uhličitým, což má pozitivní vliv na takzvanou pitelnost piva. V minipivovarech se většinou pivo čepuje přímo z výčepních tanků, kde má správnou teplotu," vysvětlil Šuráň.
U piva z minipivovaru je vždy zaručeno, že se jedná o pivo čerstvé, vyráběné v místě a podle potřeby. Trvanlivost nefiltrovaného piva je totiž omezena a není možné ho na rozdíl od filtrovaných, stabilizovaných a pasterovaných piv prodávat delší dobu.