Na klimatické změny Praha není připravena, ulice v létě žhnou, tvrdí geografka

  10:39
Obyvatele hlavního města každým rokem více trápí rozpálené ulice a nedostatek zeleně. Podle klimatologa ČHMÚ je v metropoli příliš mnoho ploch, které pohlcují sluneční záření a vyzařují teplo. Loňský rok byl přitom v České republice nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové průměrné roční teploty v zemi počítat.

Meteorologická stanice Klementinum - solarograf | foto: Profimedia.cz

„Většinou v Praze zůstávám i přes léto a je to nepříjemné. Určitě mi chybí více zelených míst, tak jak je to v zahraničí. Určitě bych přivítala více stromů,“ říká Veronika Zárubová, která žije v Modřanech.

Celá Evropa se potýká s výskytem různých tepelných extrémů, které jsou četnější a intenzivnější než dříve. Nejviditelnější jsou však tzv. horké vlny, které v létě znamenají sled i více než deseti dnů s extrémně vysokými teplotami, i u nás nad 35 °C.

Rok 2023 znovu nejteplejší. Průměrná teplota vyrovnala pět let starý rekord

„Takto horké počasí má nepříznivý vliv na zdraví a životní pohodu hlavně starších nebo nemocných lidí. Většinová populace se s takovým počasím vyrovnává docela dobře, pokud není doprovázeno přírodními požáry nebo nedostatkem pitné vody. I tyto jevy u nás začínají být četnější,“ komentuje klimatolog ČHMÚ Radim Tolasz.

Opatření v hlavním městě

„Praha není na klimatické změny připravena. Chystá se na to zcela minimálně,“ říká sociální geografka Michaela Pixová. Město přitom před 2,5 lety schválilo klimatický plán zaměřený na snížení emisí CO2 o 45 procent do roku 2030. Některé jeho kroky se daří postupně naplňovat. Například v minulém roce začalo fungovat v čistírně na Císařském ostrově zařízení k úpravě bioplynu nebo se zavedl směsný sběr plastů a nápojových kartonů.

Měření v Klementinu

Nejdelší a dosud nepřerušenou řadu měření založil v roce 1752 v Klementinu Josef Stepling. Jednotlivé meteorologické přístroje byly původně umístěny přímo v bytě Josefa Steplinga, později se dostaly do Astronomické věže a od roku 1786 jsou až dodnes umístěny v nenápadné, trojúhelníkové „budce“ naproti věži v prvním patře na severní stěně jižního křídla na hlavním nádvoří Klementina (teplota a vlhkost vzduchu). Měření srážek a slunečního svitu (na snímku) se provádí na střešní plošině na východním křídle technické knihovny.

„Změny se dějí kontinuálně a držíme se našeho klimatického plánu, který vznikl za minulé koalice. Z něho vyplývají konkrétní projekty, které můžeme postupně naplňovat,“ říká Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora pro životní prostředí. „Schází tam exekutivní část. Nemáme úřednický aparát, který by byl schopný plán alespoň ze čtvrtiny uvést do reality. Jsou tady jen dílčí aktivity, které se řídí plánem, ale dělají se v nedostatečném měřítku,“ oponuje Pixová.

Podle názoru klimatologa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radima Tolasze se města v Česku většinou snaží, ale připravena příliš nejsou. „Přesněji, stále jsme příliš zranitelní, máme ve městech málo zeleně a málo vodních prvků, které mají přinášet stín a ochlazení v horkých dnech,“ říká Tolasz. V metropoli je podle jeho slov příliš mnoho ploch, které pohlcují sluneční záření a vyzařují teplo – třeba střechy nebo nevhodně postavená parkoviště. Tyto plochy navíc urychlují odtok přívalových srážek a zhoršují jejich dopad. Přitom opatření, která zmírní nepříznivé projevy spojené s extrémním počasím, mají rychlý efekt a pomohou tyto extrémy zvládat.

„Nejvíc mě mrzí, když se nyní v Praze 12 každá volná zelená plocha zastavuje. Hodně to působí na psychiku, když je město zelenější,“ potvrzuje obyvatelka Modřan Veronika Zárubová.

Nejteplejší podzim od 18. století. V Klementinu naměřili průměrně 13,6 stupně

„Navíc v současné době často nemáme kontrolu nad tím, k čemu ta zástavba slouží. Původní zeleň se nahrazuje anglickým trávníkem, který ale nemá stejné ekosystémové přínosy,“ dodává Pixová.

Co ovlivní jednotlivec

Klimatologové se shodují, že by Pražané měli zkoušet snižovat svou spotřebu. „To není cesta do chudoby, ale cesta k udržitelnosti bez zbytečných odpadů. Všichni dnes vidíme, že zpracovávání nebo ukládání odpadů je velký problém, ale málo si uvědomujeme, kolik zbytečné energie a surovin bylo spotřebováno na něco, co končí na skládkách,“ tvrdí Tolasz.

Pixová za důležité považuje také preferenci bezemisní městské hromadné dopravy a výběr potravin. Ty by měly být ideálně lokálního původu, co nejméně průmyslově zpracovány, a ne produktem zemědělství, které využívá chemická hnojiva, těžkou techniku a je závislé na fosilních palivech.

Rekordní teploty končí. Víkend přinese mrazy, pod nulou bude i přes den

„Mechanizace ničí půdu, která potom ztrácí schopnost zachytit uhlík. Ale je to obtížné, protože jsme stále obklopeni zbožím. A to nejlevnější je přitom nejméně dobré pro životní prostředí,“ říká Pixová.

Průměrná teplota v minulém roce dosáhla 9,7 stupně Celsia, což bylo o 1,4 stupně více než takzvaný normál z let 1991 až 2020. „Průměrné teploty jednotlivých let různě kolísají, ne každý další rok je teplejší než ten předchozí, ale trend je zřejmý. Klementinum však pro taková dlouhodobá hodnocení není nejvhodnější, protože je příliš ovlivněno změnami v okolí měření,“ říká Tolasz. Trend oteplování podle něj potvrzují tisíce meteorologických stanic, na jejichž umístění a kvalitu měření národní meteorologické služby, u nás ČHMÚ, hodně dbají.

11. června 2014

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Hasičští potápěči cvičili v holešovickém přístavu. Vyprošťovali dodávku z Vltavy

27. dubna 2024  10:56

Hasiči a potápěči pražských hasičů cvičili v pátek vyzvednutí dodávky, která sjela do Vltavy a...

Ve Zdicích na Berounsku hořel rodinný dům, do nemocnice odvezli i jednoho hasiče

27. dubna 2024  9:21

Ve Zdicích na Berounsku hořel v pátek odpoledne rodinný dům, škoda dosáhla dvou milionů korun....

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...