Klárův ústav slepců čeká rekonstrukce

Klárův ústav slepců čeká rekonstrukce | foto: Facebookový účet Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Ostudnou budovu lázní naproti Úřadu vlády stát zachrání, v bazénu chystá výstavy

  • 5
Nové využití po více než 20 letech získá opuštěná budova bývalého Klárova ústavu slepců, která se nachází hned naproti Úřadu vlády. Secesní dům z 19. století by měl sloužit jako prostor pro pořádání konferencí a výstav. Stát nyní hledá generálního projektanta rekonstrukce historicky cenného objektu.

Klárův ústav převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) od Městského státního zastupitelství v roce 2019 a hned začal plánovat rekonstrukci. Po šesti letech se obnova kulturní a historické památky konečně pomalu začíná realizovat.

„Rekonstrukce této historicky i architektonicky cenné budovy je největší investiční akcí našeho úřadu. Děláme vše pro to, abychom ji po dlouhých letech chátrání vrátili důstojnou podobu a opravili ji tak, aby mohla být využita pro administrativní a reprezentativní účely,“ řekla Kateřina Arajmu, generální ředitelka ÚZSVM.

V 90. letech v budově sídlilo Obvodní státního zastupitelství pro Prahu 1 a 7. V roce 2002 však suterén budovy s bazénem poničila povodeň a od té doby je na chátrající budovu naproti Ústavu vlády smutný pohled.

Secesní budova Klárova ústavu slepců má přitom více než dvousetletou historii. Postavili ji na začátku 19. století podle návrhu architekta Josefa Piskače jako součást Ústavu pro zaopatřování a zaměstnání dospělých slepců. V budově se nacházely dílny, kanceláře, zasedací a pamětní sál, místnosti pro odpočinek a tělesnou výchovu i byty ředitele a tajemníka ústavu.

Záměrem zakladatele ústavu Aloise Klara bylo, aby slepci byli ekonomicky soběstační, protože se tehdy nemohli spolehnout na moderní sociální systém. V ústavu se mohli věnovat kartáčnictví, rohožkářství, košíkářství, pletení židlí a v ženském oddělení i strojnímu pletení.

Později v budově sídlil Dům kultury těla s bazénem a tělocvičnou i první veřejnou saunou v Praze.

V budoucnu má památka sloužit Úřadu vlády. „Vzniknou zde multifunkční prostory pro pořádání konferencí, jednání a významných akcí. V místě bývalého bazénu, který je třeba s ohledem na jeho památkovou hodnotu zakonzervovat, vznikne unikátní výstavní prostor, který bychom rádi zpřístupňovali veřejnosti,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Hledá se generální projektant

V předpřípravné fázi byla budova zaměřena pomocí 3D skenování a byl zpracován stavebně-technický a stavebně-historický průzkum. Nyní se hledá generální projektant. Vzejde ze zadané veřejné zakázky a poté vypracuje komplexní architektonický návrh rekonstrukce stavby včetně příslušné projektové dokumentace, zpracuje digitální model stavby a současně zajistí stavební povolení.

„Dolní patra, která se ještě donedávna užívala, jsou celkem v pěkném stavu. Půda je na tom podstatně hůř, v trámech je dřevomorka,“ okomentoval stav budovy v roce 2020 historik architektury Zdeněk Lukeš s tím, že rekonstrukce nebude vůbec jednoduchá.