Restaurátoři začali s odstraňováním graffiti z Karlova mostu. (27. července...

Restaurátoři začali s odstraňováním graffiti z Karlova mostu. (27. července 2019) | foto: ČTK

Čistič Karlův most nepoškodil, primátor Hřib mu chce zaplatit

  • 670
Pražská Technická správa komunikací potvrdila, že zdivo Karlova mostu nebylo neschváleným čištěním graffiti poškozeno. K odstranění nasprejovaného nápisu se přihlásil muž, který se touto prací živí. Pražský primátor Zdeněk Hřib se pak na Facebooku nechal slyšet, že mu za to chce zaplatit.

„Podle laboratorních výsledků, které jsme obdrželi, nedošlo odstraněním graffiti z Karlova mostu k poškození zdiva,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Graffiti z pilíře mostu začali v sobotu odstraňovat odborníci se souhlasem památkářů, kteří před tím odebrali ze zdiva vzorky, aby určili správný postup.

Nápis pak ale v noci na neděli zmizel celý. Ve čtvrtek se k jeho odstranění přiznal čistič Miloslav Černý, který se odstraňováním čmáranic na zdech živí. Přestože TSK dříve označilo odstranění za neodborné, o podání trestního oznámení neuvažuje.

„Vzhledem k tomu, že ale nedošlo k poškození mostu, nebudou zřejmě žádná další opatření potřeba,“ dodala Lišková.

O případ se z vlastní iniciativy zajímala také policie, ale dosud nikdo trestní oznámení nepodal.

„Mohu potvrdit, že se nám na policejní služebnu přihlásila osoba, která z mostu nápis odstranila. V současné chvíli ve věci stále probíhá prověřování, nemáme dosud podklady, které by nás opravňovaly k zahájení úkonu trestního řízení v dané věci,“ řekla mluvčí policie Eva Kropáčová.

Oproti restaurátorům, kteří graffiti odstraňovali pomocí chemie, použil Miloslav Černý vysoký tlak vody ohřátý na hraně bodu varu. K mostu přišel v neděli okolo čtvrté ráno a práce mu prý trvala necelé dvě hodiny.

Přesto drobné znečištění na pilíři zůstalo. Restaurátoři najatí správcem mostu TSK proto budou ve své práci pokračovat. 

Navečer se pak do debaty o poškození mostu Černého zásahem vložil i pražský primátor Zdeněk Hřib. Uvedl, že navrhne, aby bylo Černému za jeho pomoc zaplaceno. „Dále pak budeme řešit systémový přístup k takovýmto situacím,“ napsal primátor.

Podle primátora totiž ještě před tím, než graffiti z mostu zmizelo, oslovila magistrát firma, která nabízela odstranění za použití laseru zdarma. Jenže tenhle postup neschválili magistrátní pamákáři.

Zároveň s tím Hřib ještě zmínil, že magistrát bude v pondělí pořádat workshop na téma odstraňování graffiti, na který pozve právě Černého.

Několikametrový černozelený nápis nasprejovali na pilíř Karlova mostu dva Němci v polovině června. Soud každého z nich potrestal pokutou 100 tisíc korun, vyhostil je z Česka a měli zaplatit 40 tisíc korun jako úhradu škody.

Verdikt ale už zase neplatí. K soudu se oba němečtí turisté vrátí, protože proti verdiktu podali prostřednictvím svého advokáta odpor.

1. srpna 2019