Vrah dítěte žádal o propuštění z ochranného léčení, soud mu nevyhověl

  • 24
Mladoboleslavský okresní soud dnes zamítl žádost Jaroslava Nývlta (dříve Oplištila), který žádal o propuštění z ochranné ústavní léčby. Muž v roce 1990 unesl, znásilnil a zavraždil sedmiměsíční holčičku.

Podle znaleckého posudku ochranné léčení splnilo u Jaroslava Nývlta účel a postačí ambulantní léčba. Nývltova nebezpečnost pro společnost je podle znalce minimalizována. Jeho další pobyt v ochranné léčbě by podle něj riziko recidivy nesnižoval. 

Podle státního zástupce je ale Nývltova porucha trvalá, a je tak možné ji pouze tlumit léčbou, nikoliv zcela odstranit. Státní zástupce proto navrhoval, aby soud žádost odsouzeného zamítl.

Soudkyně pak v odůvodnění rozsudku uvedla, že Nývlt může být pro společnost hrozbou, ačkoliv jeho další léčba už zřejmě nepřinese žádné zlepšení. Nývlt u soudu uvedl, že na svobodě má zařízené zázemí i plány, co bude dělat.

Nývlta soud kvůli vraždě miminka v minulosti uznal vinným z trestných činů únosu, znásilnění a vraždy. Odsoudil ho k úhrnnému trestu odnětí svobody na 25 roků. 

Už předtím byl muž víckrát soudně trestán, naposled za sexuální delikt. Nebezpečnost jeho jednání zhodnotil soud jako mimořádně vysokou, proto zvolil trest vězení v maximální výměře 25 let.

,