VIDEO: Red Bull ukázal film z Karlova mostu, formule projela i pod Tatrami

  • 20
Dubnová jízda formule 1 centrem Prahy včetně Karlova mostu vyvolala různé reakce. Nyní český Red Bull zveřejnil sedmiminutové video, ve kterém skrze jízdu formule prezentuje známá místa v Česku a na Slovensku. Součástí videa je i akrobatický let českého pilota Martina Šonky, a to těsně nad kokpitem formule.

Video s názvem Czech & Slovak Road Trip: From Castle To Castle, neboli od hradu k hradu, začíná na Hradčanském náměstí, kde je formule obklopena vojenskou policií na motorkách.

Odtud se filmovým střihem přesune na Karlův most a následně k hlavě Franze Kafky u Národní třídy.

Pronájem Karlova mostu v dubnu zaskočil pražské zastupitele, kteří o akci nic nevěděli. Povolení produkce dostala od vedení magistrátu se souhlasem Prahy 1. Organizátoři za akci na mostě zaplatili jednorázovou sazbu 250 tisíc, další poplatky zaplatili za využití ostatních míst.

Kromě hlavního města monopost navštívil i vinařskou vesnici Nechory na Hodonínsku a zámek Lednici. Přes moravské vinice v Bílovicích a vodní nádrž Nové Mlýny dojel až do Tater, kde se k formuli přidal český akrobatický letec Martin Šonka. 

Ve videu vystupuje i biatlonistka Markéta Davidová nebo slovenský hudebník Rytmus. V závěru u bratislavského hradu se objevuje i bývalý pilot formule David Coulthard. Ve videu si ale zahráli i třeba studenti ČVUT, kteří postavili svou vlastní formuli. A to v roli automechaniků.

V souvisejícím videu, které ukazuje výrobu klipu, Red Bull pak prozradil, že formule musela „bojovat“ s pražskou dlažbou, bratislavskými tramvajovými kolejemi, počasím i zvědavci, kvůli kterým dokonce natáčení v jedné lokaci museli v danou chvíli zrušit. A v jednom místě dokonce formuli jen tlačili, aby nevyplašili zvířata.

Zveřejnění videa z natáčení na Karlově mostě vyvolalo smíšené reakce na sociálních sítích. Na dlažbě Karlova mostu i na Národní třídě po jízdě formule zůstaly stopy pneumatiky, které ale organizátoři později odstranili