Uložení sošky svaté Barbory u šachty metra D na Pankráci. (18.12.2019)

Uložení sošky svaté Barbory u šachty metra D na Pankráci. (18.12.2019) | foto:  Dan Materna, MAFRA

V lednu začne hloubení štol pro metro D, budou součástí nové stanice

  • 8
Pražský dopravní podnik nechal vysvětit a uložit sochu svaté Barbory, která dohlédne na stavbu trasy metra D. Dělníci začnou v lednu příštího roku od šachty v ulici Na Strži razit 322 metrů dlouhou průzkumnou štolu směrem k Budějovické ulici na Pankráci.

Sošku svaté Barbory, patronky všech horníků a stavařů, dnes pokřtil u  větracího objektu Olbrachtova páter Vojtěch Eliáš z farnosti Chvaly.

Společnost Hochtief zde za půl roku vyhloubila v rámci geologického průzkumu více než 36 metrů hlubokou těžební šachtu, ze které bude od začátku ledna pokračovat ražba průzkumné štoly směrem ke stávající stanici metra C Pankrác. 

Část tohoto úseku se později stane součásti budoucí stanice metra Pankrác D.

V první fázi vznikne trasa mezi Pankrácí, Novými Dvory a pokračovat bude do Depa Písnice, budou na ní jezdit soupravy bez řidiče

Investorem stavby bude dopravní podnik, který 30. prosince požádá o stavební povolení na výstavbu metra pro úsek Pankrác – Nové Dvory.

Náklady na vybudování prvního úseku mají být předběžně 57 miliard korun. Praha plánuje v budoucnu trasu prodloužit z Pankráce na Náměstí Míru. 

Geologický průzkum se na Pankráci provádí na čtyřech místech. Ve dvou lokalitách by měl skončit v létě příštího roku a ve dvou bude pokračovat do léta roku 2021. Jen letos bude průzkum stát 445 milionů korun.

,