Z bývalé restaurace je škola češtiny pro 400 dětí a 200 dospělých

  • 3
Už zhruba 400 dětí a 200 dětí se učí češtinu v bývalé restauraci Koliba v Mladé Boleslavi. Pro lidi, kteří prchli před válkou na Ukrajině, lektory zajistilo město. Pro část z nich zajišťuje také ubytování, například v bývalém hotelu Stefanie nedaleko výukového místa.

Do Mladé Boleslavi přišlo od začátku války zhruba 1500 uprchlíků.

„Výuka probíhá ve 23 skupinách, máme 400 dětí věkově odpovídajících základní škole, což je v podstatě jedna celá základní škola,“ sdělil náměstek primátora Daniel Marek (STAN).

Po prvním týdnu výuky na Kolibě děti přecházejí do základních škol, kde jsou pro ně na devíti místech vyčleněny samostatné třídy podle věku.

Česky budu ukrajinské děti učit podle vlastní zkušenosti, říká učitelka

Děti se na Kolibě učí od 8:00 do 11:00, od příštího týdne se výuka prodlouží do 16:00. Vyučují ukrajinsko-české lektorky. V jedné ze skupin na Kolibě tráví čas předškolní děti.

Vznikla už také jedna třída pro středoškoláky, od příštího týdne se díky pomoci místního skautského střediska otevře druhá. Mezi dětmi v Mladé Boleslavi je momentálně středoškoláků 120.

O výuku dospělých je velký zájem

Vedení Mladé Boleslavi nešlo ve vzdělávání ukrajinských dětí cestou přímé integrace, tu plánují ve větší míře až od září, kdy děti dobře zvládnou český jazyk.

„Po měsíci projdou testem a pohovorem, a pokud bude dítě umět aspoň trochu česky, jsme schopni jej třeba v květnu a červnu integrovat,“ doplnil Marek. Magistrát bude první měsíc dotovat dětem obědy, pak očekává, že si rodiče najdou práci a obědy budou moci hradit sami.

Odpolední výuka na Kolibě pro dospělé je podle Marka neméně důležitá a je o ni velký zájem.

„Máme takovou podmínku, že lidé, co u nás bydlí, musí projít měsíčním kurzem češtiny, aktuálně jich je 200, ale hlásí se nám dalších 80,“ doplnil Marek.

O prázdninách plánuje Mladá Boleslav nabídnout ukrajinským dětem příměstské tábory. Pro dospělé vysokoškoláky z Ukrajiny se brzy spustí dvouměsíční intenzivní kurz jazyka, díky kterému budou mít lepší šance získat zaměstnání například v místní nemocnici či automobilce.

,