Bydlení jako v hotelu. Na Žižkově vzniká stovka malých nájemních bytů

  10:08
Zařízený pokoj s vlastní malou kuchyňkou a koupelnou a k tomu možnost využít posilovnu, parní lázeň nebo společenskou místnost. Že to zní jako běžná nabídka každého lepšího hotelu? Ve skutečnosti se ale jedná pouze o novou formu bydlení, která se v současné době rozmáhá v Praze, a to o takzvaný co-living.

Bývalý hotel Vítkov, nyní co-livingový projekt Youston (12. prosince 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Právě takové bydlení velmi brzy nabídne bývalý hotel Vítkov v Hartigově ulici na Žižkově, který koupil litevský developer Baltic Asset Management (BAM) a již od května budovu pro tyto účely rekonstruuje.

„Naše tržní analýzy ukazují, že je v České republice a v celém středoevropském regionu nabídky kvalitních prostor pro co-living nedostatek,“ zdůvodnil už dříve koupi budovy Ugnius Latvys, generální ředitel BAM.

Flexibilní bydlení

Zájemci o bydlení si mohou vybrat ze stovky vybavených apartmánů, přičemž v nabídce jsou dva typy pokojů. Velikost menšího z nich osciluje mezi 14 a 17 metry čtverečními a vyjde v přepočtu asi na 16 tisíc korun měsíčně.

Po coworkingu přichází coliving. Spolubydlení již není výsadou studentů

V ceně jsou kromě nájmu zahrnuté i energie a další poplatky a ubytovaní navíc mohou využívat veškerých služeb a prostorů, které objekt nabízí, jako je kinosál nebo pracovna. O několik metrů větší pokoj, který je doporučený pro páry, pak vyjde zhruba na 20 tisíc korun měsíčně.

Velkou výhodou tohoto typu bydlení je prý flexibilita, jelikož se jedná de facto o ubytování, a ne o nájem. „Můžete očekávat bydlení bez jakýchkoliv dramat s pronajímateli. Nevytváříme směšné podmínky a neklademe vtíravé otázky, proč chcete bydlet zrovna tady nebo kdo s vámi bude bydlet,“ láká společnost BAM k bydlení.

Přebudováním hotelu Vítkov vznikla stovka bytů spolu s kinosálem nebo posilovnou.

Smlouvy jako u každého co-livingu budou nájemci uzavírat na dobu určitou od 2 do 12 měsíců s tím, že je bude možné prodloužit. Typickými nájemníky apartmánů jsou proto studenti nebo pracovníci, kteří přijedou do města na dlouhodobou služební cestu. Domov zde ale mohou najít také lidé, kteří chtějí být součástí nějaké užší komunity.

Stoletá historie

Budova v Praze 3, kde se prolínají styly jako Bauhaus, moderna nebo art deco, vznikla v 30. letech minulého století. Nechvalně se pak zapsala do historie Žižkova po 21. hodině v úterý 16. ledna 1962. Ulicí tehdy otřásl výbuch, který poškodil také okna v okolí. Na ústředně tehdejšího Požárního útvaru hl. města Prahy poplach zazněl před půl desátou.

Hasiči, příslušníci záchranné služby, policisté i vojáci vyprostili z domu 30 zraněných. Dva lidé těžkým zraněním podlehli. Podle závěrečné zprávy vyšetřovatele hasičů i techniků tehdejší Veřejné bezpečnosti explozi způsobil únik svítiplynu ve sklepení. Ještě více než požár ale hotelu uškodila nedávná pandemie covidu. Po ní už zůstal hotel zavřený, přestože prošel velkou rekonstrukcí v roce 2007.

Když se v nájmu bydlí jako v hotelu. Nové projekty ukazují budoucnost

Společnost BAM už tento měsíc zažádala na stavebním úřadě o kolaudační souhlas a developer plánuje začít se zabydlováním v druhé polovině ledna. „Teprve nedávno jsme spustili rezervace a už máme zadáno 30 procent apartmánů,“ informuje Ruta Krikščiunaite, vedoucí obchodního oddělení BAM.

V Praze se zpožděním

Co-livingové projekty

Byť se trend co-livingu dostává do Prahy jen pomalu, některé objekty již v tomto režimu fungují. Jeden takový s názvem The Fizz se například od podzimu 2020 nachází nedaleko stanice metra Nádraží Holešovice. Je tam 539 apartmánů o výměře od 13 do 31 m2 , které jsou v současné době již zcela zaplněné.
Co-livingový dům provozuje také společnost Work Lounge, která se primárně zabývá sdílenými kancelářemi. Objekt v Jeseniově ulici na Žižkově disponuje 14 zařízenými byty. Další takový dům je možné nalézt například na Střížkově, kde jeden má společnost Bro-coli.

Kromě bývalého hotelu Vítkov, který developer nyní označuje jako Youston, jsou již v Praze stovky takových apartmánů. „Díky vysokým cenám nemovitostí, nedostatku bydlení a požadavku na flexibilitu bydlení proto přicházejí nové trendy. Celý komerční nájemní trh se ale nyní teprve formuje. Všechny evropské a světové trendy v oblasti nemovitostí k nám vždy dorazí se zpožděním,“ popisuje zakladatelka a ředitelka poradenské společnosti pro nájemní bydlení BTR Consulting Zuzana Chudoba.

Dodává také, že v Praze by mělo do konce desetiletí být okolo 10 tisíc nájemních bytů tohoto typu. Co-living podle ní bude spíše doplňkem k současné nabídce na trhu s nájemním bydlením, protože je v Praze velmi složité najít dostatečně velké prostory, kde by tato forma mohla fungovat.

„Co-living určitě může dobře doplnit a rozšířit možnosti bydlení. Nicméně nemůže vyřešit bytovou krizi. Tu by měl pomoci řešit stát. Měl by vytvořit víc programů na podporu bydlení a spolupráce se soukromými subjekty. Nevyřeší se sama v soukromém sektoru,“ míní Chudoba.

3. října 2022

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

V pražské Bubenči hořel byt. Záchranáři ošetřili devět lidí, dva zraněné odvezli

27. dubna 2024  21:05,  aktualizováno  21:15

V ulici Šmeralova v pražské Bubenči v sobotu večer hořelo. Oheň zasáhl dvě místnosti bytu ve třetím...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...