Když se v nájmu bydlí jako v hotelu. Nové projekty ukazují budoucnost

Bydlení v nově postavených nájemních rezidencích připomíná při vstupu spíše moderní hotel než klasický činžák. Podle viceprezidenta Asociace nájemního bydlení Tomáše Kašpara, který se na několika podobných projektech podílel, je to cesta, kudy by se měla nabídka nájemního bydlení do budoucna ubírat. A měla by zůstat i finančně dostupná.
Ukázka jedné z koupelen v komplexu Luka Living

Ukázka jedné z koupelen v komplexu Luka Living | foto: Luka Living

V České republice bydlí v nájmu zhruba 22 procent lidí. V okolních zemích je však tento podíl daleko vyšší, podle údajů Eurostatu v Rakousku přesahuje 45 procent, v Německu pak 50 procent. Podle Tomáše Kašpara přináší nájemní bydlení řadu výhod, které bývají v Česku opomíjené.

„Přináší svobodu, to je pro mě jedna z nejdůležitějších věcí v životě. Pokud to mírně přeženu, člověk se může rozhodnout ze dne na den a jít bydlet jinam. U vlastnického bydlení je to podstatně komplikovanější,“ zmiňuje Kašpar.

Právě nájemní bydlení bylo podle něj dlouhé roky dehonestované. „Když někdo bydlel před dvaceti lety v nájmu, pohlíželo se na něj jako na podivína, který nemá peníze a nebude s ním asi něco v pořádku,“ říká.

„Nájemní bydlení dříve ani za moc nestálo. V devadesátých letech bydlet v nájmu znamenalo bydlet ve starých a nezateplených bytech, například na Vinohradech, v panelácích a s vybavením po babičce,“ doplňuje Kašpar.

Situace se však podle něj zlepšuje a i v nájmu lze žít moderně. Sám řídil pražské nájemní projekty Albertov Rental Apartments nebo Luka Living, kde bydlení připomíná spíše pobyt v hotelu.

Okolí si myslelo, že jsme se zbláznili

V případě prvního projektu zvaného Albertov Rental Apartments se hodně inspiroval v zahraničí. „Takové bydlení fungovalo v Německu i v Rakousku, u nás nic takového nebylo,“ vzpomíná Kašpar.

Kolaudace areálu Albertov Rental Apartments proběhla na konci roku 2008, šlo vůbec o první takový projekt ve střední Evropě. „Všichni se na nás podivně koukali a říkali nám, jestli jsme se nezbláznili. Ptali se nás, proč byty nechceme prodat, ale pronajímat. Jenže my jsme mimo jiné chtěli, aby tady po nás něco zůstalo,“ vzpomíná Kašpar.

Recepce v komplexu Luka Living. (24. ledna 2023)

Přestože bydlení na Albertově nebylo nejlevnější, své zájemce si podle Kašpara našlo. „Začalo tam bydlet hodně cizinců, ředitelé firem, manažeři a další úspěšní lidé, kteří například přišli do Prahy za prací. Nechtěli bydlet v hotelu, takže si pronajali byt. Projekt je čtrnáct let vyprodaný,“ přibližuje Kašpar.

O několik let později stál Kašpar u zrodu dalšího projektu, a to Luka Living. Moderní nájemní bydlení v komplexu v pražských Stodůlkách mělo být finančně dostupnější pro větší část obyvatel. „Jde o projekt, kde může bydlet člověk s průměrným pražským příjmem,“ zmiňuje Kašpar.

První nájemníci se do Luka Living stěhovali v roce 2017. Podle Veroniky Herinkové, která má v Luka Living na starost marketing, je o bydlení v komplexu zájem. „Nájemníky si můžeme vybírat, stejně jako oni nás,“ říká.

Nájemníci jsou podle ní různorodí a nedají se generalizovat. „Bydlí u nás Češi i cizinci, senioři i mladé rodiny s dětmi,“ vysvětluje Herinková.

Jako v hotelu

Součástí komplexu Luka Living je – stejně jako v hotelech – recepce i ostraha. Rezidenti si mohou objednat různé služby, jako je například úklid bytu či mytí auta. K dispozici je také privátní wellness, jehož součástí je vířivka a různé druhy saun.

Jednotlivé byty v Luka Living se liší, ať už velikostí nebo třeba vybavením. „Každý byt je originál,“ zmiňuje Herinková. Součástí některých je i sauna, krb nebo vířivka. „Takové byty jsou velmi žádané,“ doplňuje Herinková.

V bytech mají nájemci k dispozici kromě nábytku a spotřebičů také nádobí a peřiny. „Při stěhování není třeba si kromě osobních věcí s sebou prakticky nic brát,“ uvádí Herinková. V případě poškození bytu či jeho vybavení je však potřeba počítat s úhradou škody.

V komplexu nechybí ani shoz odpadu. Není tedy třeba s odpadky chodit například z desátého patra až dolů, stačí je v patře vyhodit na místo k tomu určené.

S odpadky v Luka Living není potřeba chodit do přízemí, každé patro má k dispozici shoz na odpad. (24. ledna 2023)

Tomáš Kašpar také vyzdvihuje možnost chodit suchou do obchodního centra i metra. „Rozeznáte lidi, kteří v komplexu bydlí a kteří ne. Ti, co tam bydlí, často chodí nakupovat jen v tričku, kraťasech a přezůvkách,“ říká Tomáš Kašpar.

Chystají se podobné projekty

S moderním nájemním bydlením Tomáš Kašpar nekončí, nyní řídí rekonstrukci Domu Radost (dříve Dům odborových svazů, pozn. red.) na pražském Žižkově. „Součástí Domu Radost bude pět set až šest set plně vybavených bytů,“ říká. Kromě toho se mají v budově nacházet restaurace, kavárny, fitness, lázně nebo například kulturní sál.

V hlavním městě se připravují i jiné projekty, těsně před dokončením se nachází například projekt Fragment v Karlíně od společnosti Trigema. První nájemci by se tam měli stěhovat letos na jaře.

„Zájem je od počátku vysoký, z první fáze je pronajato přes 60 procent jednotek, v nejbližších dnech spustíme další fázi pronájmů. Co nás překvapilo, je skutečnost, že většina nájemníků jsou Češi, a to všech věkových skupin, od seniorů po mladé rodiny a pracující páry,“ říká Petra Martínková, tisková mluvčí developerské společnosti Trigema.

Fragment celkově nabídne 140 nájemních bytů. „Můžeme říci, že ceny nejmenších bytů ve Fragmentu se pohybují od 18 tisíc korun měsíčně za 1+kk. Ceny 2+kk začínají na 28 tisících za měsíc,“ zmiňuje Martínková.

Část bytů chce Trigema pronajímat také v areálu Lihovar Smíchov. „Nájemní bydlení je další cestou, kterou chceme dlouhodobě jít. Do budoucna bychom chtěli mít ve svém portfoliu zhruba tisícovku nájemních bytů. Jak nám ukazuje náš první, čistě nájemní, projekt Fragment, o nájemní bydlení je poměrně značný zájem,“ říká Petra Martínková.

Stále jde o modrý oceán

Ačkoliv nové projekty moderního nájemního bydlení v Česku vznikají, podle Tomáše Kašpara jde stále o modrý oceán. „Vlastnické bydlení v developmentu je rudý oceán plný hladových ryb. Nájemní bydlení je pořád nový trh, kde je možné se odlišit a být něčím zajímavý, plavete tam tak trochu sami,“ říká Kašpar.

Moderní nájemní bydlení a klasické nájemní bydlení si podle něj vzájemně příliš nekonkurují. „Například v Luka Living se není potřeba dívat na to, jaké ceny jsou vedle na sídlišti. Je možné si stanovit své ceny, je to v podstatě jiný produkt,“ zmiňuje.

Moderní nájemní bydlení však podle něj není jednoduchý byznys. „Když developer staví projekt, byty má prodané dříve, než vůbec začne stavět, a v té době již má k dispozici určitou částku peněz. Jakmile se tam člověk stěhuje, má developer už devadesát procent ceny bytu zpátky, a to buď od vlastníka bytu, nebo od banky. Byty se prodají a developer už se dále o nic nemusí starat,“ říká Kašpar.

U nájemního bydlení to funguje odlišně. „Je třeba zainvestovat celý projekt. A až poté, co tam nájemci začnou bydlet, začne investor splácet často obrovský úvěr. A kromě toho se musíme zabývat lidmi, kteří neplatí nájem, ničí byty a podobně,“ říká.

„Vlastnické bydlení s tím nájemním má společné opravdu jen čtyři stěny,“ uzavírá Kašpar.

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...