V Brandýse nad Labem měl cyklista nehodu, náhodou šel kolem záchranář Josef,...

V Brandýse nad Labem měl cyklista nehodu, náhodou šel kolem záchranář Josef, který mu pomohl. (1. července 2022) | foto: ZZS Středočeského kraje

Cyklistovi pomohli záchranář ve volnu i policista, krvácení zastavil ručník

  • 10
Profesionální záchranáři pomáhají i mimo svou službu, důkazem toho je skutek řidiče středočeské záchranné služby. V pátek v Brandýse nad Labem šel na nákup, když uviděl nehodu cyklisty. Včasným zásahem mu zastavil masivní krvácení a následně pomohl záchranářům muže přenést do vrtulníku.

„Byl pátek, zhruba půl jedenácté, když se v Brandýse nad Labem stala nehoda cyklisty. Shodou okolností byl poblíž náš kolega, řidič – záchranář Josef. Zraněný muž měl velkou a hlubokou ránu na krku a taky ztratil dost krve. Pepa neváhal a začal muže ošetřovat,“ popsali středočeští záchranáři na svém Facebooku.

U zraněného muže bylo důležité zastavit masivní krvácení, záchranář Josef si půjčil na benzínce ručníky a do příjezdu sanitky a příletu vrtulníku držel ruku v ráně.

Posádky muže následně ošetřily a společně přenesly do vrtulníku, který ho transportoval do nemocnice.

Záchranář Josef u příspěvku na Facebooku však upozornil, že tam byli dřív i další lidé a rovněž vyzdvihl jejich práci. „Jen ještě zapomněli na dva lidi kteří tam byli dřív než já, na Milana a Pavla, také lidi na svém místě,“ napsal.

To, že na místě pomáhali i jiní, potvrdila iDNES.cz i paní Michaela, která pracuje na čerpací stanici, u které se nehoda stala.

„Díky panu Milanu Roubíčkovi, který je bývalým policistou, cyklista přežil. To on celou dobu se zraněným komunikoval a nenechal ho upadnout do bezvědomí,“ napsala redakci s tím, že nebýt bývalého policisty, který byl na místě přítomen jako zákazník, tak by se cyklista pana Pepy ani záchranky nedožil.

Záchranáři nicméně oceňují, jak pohotově jejich kolega reagoval: „Ano, možná se to zdá jako samozřejmost, nebo jeho povinnost, ale přece jen, je to jiná situace. Pepa nečekal na záchrance na pokyny z vysílačky, šel na nákup, měl volno, když se nečekaně stal svědkem nehody, a to je jiný pocit, dokonce i pro zkušeného záchranáře. V tu chvíli nemáte potřebné vybavení a kolegu, který vám kryje záda. Pro Pepu je ale práce záchranáře poslání, které nekončí ani mimo službu. I proto mu chceme poděkovat. Pepo, děkujeme.“