Podoba bytového domu Vršovická v Praze 10. | foto: Kuba & Pilař architekti

Městský dům ve Vršovicích bude i pro učitele, na břehu Botiče vznikne posezení

  • 9
Pražská developerská společnost (PDS) vybrala podobu bytového domu, který plánuje postavit vedle vršovického stadionu Ďolíček. V architektonické soutěži uspěl návrh brněnského studia Kuba & Pilař architekti. V domě má být 139 nájemních bytů, v přízemí pak obchody. Součástí návrhu je také řešení břehů Botiče s parkovou úpravou a cyklostezkou.

Pozemek, kde má nová budova vyrůst, se nachází mezi ulicemi Vršovická a Petrohradská na západní straně stadionu. Nyní je tam parkoviště. Do soutěže se podle informací PDS přihlásilo 47 ateliérů, do druhého kola jich odborná porota vybrala pět.

Podle předsedkyně poroty, architektky Pavly Pannové, vítězný návrh kombinuje typy chodbového a pavlačového bytového domu, které jsou typické pro urbanistickou strukturu Vršovic.

„Návrh zahrnuje jak variabilní dispozice bytů, tak flexibilní prostory pro obchody a služby v přízemí. Nabízí nová veřejná prostranství s parkovou úpravou podél Botiče, vtahuje vodní tok do poloveřejného vnitrobloku pomocí pobytových schodišť, vytváří menší náměstí u Vršovické ulice a vnitroblok osvěžuje stromy,“ popsala architektka.

Součástí stavby mají být parkovací stání pro obyvatele domu a případně i pro další obyvatele Prahy 10. Městské nájemní byty v domě budou určeny pro lidi pracující v profesích zásadních pro chod města, jako jsou učitelé nebo zdravotníci, a také pro seniory či samoživitelky.

Ve Vršovické plánuje město rovněž rekonstrukci stadionu Ďolíček, který vlastní od roku 2018. Magistrát zvažuje při rekonstrukci možnost rozšířit tribunu o přístavbu s komerčními prostory, na projekt PDS připravuje soutěž.

Dalším stavebním záměrem je i krytá sportovní hala naproti stadionu u Gymnázia Přípotoční. Ta by měla zahrnovat kromě sportovních ploch i obchodní prostory k pronájmu a garáž pro 300 aut. Parkování má být k dispozici i místním obyvatelům.

PDS v létě vybrala v soutěži také podobu bytového domu, který město plánuje postavit mezi ulicemi Štefánikova, V Botanice a Matoušova v Praze 5. Organizaci založilo město předloni za účelem přípravy bytových projektů na městských pozemcích. V současnosti PSD připravuje stavby na více než desítce míst v metropoli, kde by mělo v budoucnu vyrůst až osm tisíc městských nájemních bytů.

,