Nepohodlného svědka hodil do septiku, za vraždu dostal muž 28 let

  • 112
Krajský soud v Plzni poslal na 28 let do vězení Jaromíra Šmídka ze Sokolovska. Ten je obžalovaný, že loni v lednu hodil do jímky u domu v Karlových Varech mladého muže a otvor pak uzavřel těžkým poklopem. Podle spisu se tak zbavil svědka, který měl vypovídat o tom, že Šmídek zneužil dítě.

Plzeňský soud uznal Jaromíra Šmídka vinným z vraždy provedené zvlášť trýznivým způsobem a také z pohlavního zneužití dítěte.

Obžalovanému hrozil trest od 15 let po doživotí. Výjimečný trest si má odpykat ve vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek není pravomocný, Šmídek v soudní síni řekl, že podá odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu.

Poškozeným musí Šmídek uhradit odškodné ve výši tří milionů korun.

„Úmyslně zavraždil Dominika P. po předchozím uvážení a čin spáchal zvlášť trýznivým způsobem v úmyslu zakrýt jiný trestný čin. Vina obžalovaného nevyplývá z žádného přímého důkazu. Byly pouze nepřímé důkazy, ale v takovém množství, kvalitě a uceleném řetězci, že skutku se dopustil pouze obžalovaný a nikdo jiný,“ řekl soudce Tomáš Bouček.

Dodal, že Šmídek přišel s několika verzemi, co se v osudný lednový den poškozenému stalo. 

„Postoje obžalovaného a argumenty už samy o sobě dávají bohatý základ tomu, aby se soud velmi vážně bez ostatních důkazů zabýval tím, jestli skutek spáchal, či ne,“ vysvětlil Bouček.

Vražda se stala v noci na 23. ledna loňského roku. Podle žalobce sedmačtyřicetiletý Šmídka omámil jednadvacetiletého Dominika P. a posadil do svého auta.

Tento únos zachytila náhodou bezpečnostní kamera v autě, které stálo na druhé straně silnice.

Šmídek podle žalobce odvezl poškozeného k opuštěnému domu v Karlových Varech, tam ho hodil do plné žumpy hluboké více než dva metry a zavřel nad ním poklop. Uvězněný muž na něj sice konečky prstů dosáhl, ale neměl šanci ho otevřít. 

Podle spisu Šmídek zavřel jímku poklopem vážícím téměř padesát kilogramů tak, aby mladík nemohl vylézt a aby prožil fyzické i duševní útrapy z postupného utopení  a nemožnosti uniknout ven či přivolat pomoc. V jímce pak mladík utonul.

Šmídek vinu od počátku popírá. „Dominika P. jsem odvezl do Karlových Varů, kde měl domluvenou schůzku. U pomníku Ivana Hlinky jsem ho vysadil. Stálo tam auto a dva lidi. Od té doby jsem ho neviděl,“ tvrdí obžalovaný.

Motivem jeho činu bylo podle spisu znásilnění dítěte, z něhož je Šmídek také obžalovaný. On ale obvinění rezolutně odmítá.

V minulosti žil s družkou a jejími dětmi ve středních Čechách. Předloni v srpnu se přestěhovali do domu, který patřil právě Dominikovi P.

Dva měsíce po přestěhování podala družka na Šmídka trestní oznámení. Dcerka se jí totiž svěřila s tím, co od ní Šmídek v koupelně údajně chtěl. Tehdy sedmileté dívence podle spisu řekl, že to bude jejich tajemství, a nesmí nikomu nic říct.

Když se Šmídek začátkem loňského roku dozvěděl, že policie prověřuje informace o sexuálním zneužívání dítěte, podle spisu se snažil vše hodit právě na Dominika P., který prý byl připravený proti němu svědčit.

Proto se chtěl Šmídek mladíka zbavit. Když za ním zavřel poklop jímky, napsal z jeho mobilního telefonu zprávu své bývalé družce. Ve zprávě se vydával za Dominika P. a přiznal se ke znásilnění dívky.

Šmídek zneužíval dcerku své partnerky, řekl soud

Podle dnešního verdiktu soudu ale dítě zneužil právě Šmídek. „S úmyslem se sexuálně ukojit využíval situace, kdy zůstával o samotě s nezletilou. V jednom případě dívku přemluvil ke společné koupeli a během toho ji osahával a přinutil ji, aby mu sahala na penis. V dalším případě požadoval, aby ho dívka sledovala při masturbaci a vyvrcholení,“ uvádí se v rozsudku.

Podle odborníků byla dívka zvyklá Šmídka jako přítele její matky poslouchat. V důsledku toho se u dítěte rozvinula posttraumatická stresová porucha.

V opuštěném domě našli policisté tělo mladého muže (25. ledna 2018)

25. ledna 2018

,