Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bolevák je před sezonou v kondici, díky dopouštění stoupá jeho hladina

  15:03
Bolevák, největší rekreační rybník v Plzni, je před letní sezonou v dobré kondici. Hladina je na výšce 311,6 metru nad mořem. To je úroveň, na které už hodně dlouho nebyla. Loni Bolevák dokonce zažil historicky největší úbytek vody, kdy hladina spadla o 133 centimetrů pod úroveň přelivu. Dnes je pod ní už jenom o 52 centimetrů.
Hladina Velkého Boleveckého rybníka v Plzni pomalu stoupá díky umělému...

Hladina Velkého Boleveckého rybníka v Plzni pomalu stoupá díky umělému dopouštění z Berounky. Voda už zaplavuje ostrůvek uprostřed rybníka a také náletové dřeviny uchycené na březích, které byly léta bez vody. (25. 4. 2023) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Nyní se zdá, že je oblíbený rybník po řadě let vysychání na cestě k dřívějšímu normálnímu stavu. Podstatnou roli při tom zřejmě sehrál povolený speciální doping ve formě vody dočerpávané z Berounky. S přečerpáváním přečištěné vody z řeky město začalo loni.

Jednalo se v podstatě o nouzové opatření, které mělo pomoci zlepšit kritickou situaci rybníka. Dlouhodobě doplácí na to, že v důsledku rozšíření zástavby na Severním Předměstí ztratil Bolevecký potok zásobující Boleveckou soustavu rybníků vodu ze zhruba třetiny někdejšího přirozeného povodí, odkud je voda sváděná do městské kanalizace.

Martin Gregar ze Správy veřejného statku města, která má správu rybníků na starosti, považuje vývoj situace Boleváku v posledních měsících za příznivý. Kromě dočerpávání pomáhá letošní počasí. Tvrdí, že je spokojený, ale zároveň je velmi obtížné přesně určit, nakolik rybníku pomáhá voda přiváděná z Berounky. „Načerpali jsme asi 180 tisíc metrů krychlových. Podle odhadů zhruba pět tisíc metrů krychlových znamená zvýšení hladiny o přibližně centimetr,“ vysvětluje.

Voda přibývá rychleji, než se předpokládalo

Od začátku loňského prosince se přitom hladina zvýšila celkem i díky srážkám o 54 centimetrů. „Zatím se dosud neprojevilo, že by se voda z rybníka zasakovala. Vypadá to, že všechna voda, která se tam dočerpává, v Boleváku zůstává. A to je fajn,“ popisuje Martin Gregar.

V poslední době voda v rybníce přibývá rychleji, než se původně předpokládalo. Na fotografiích z dronů je v některých místech vidět, že má voda červenější odstín. „To znamená, že se tam dostává voda bohatá na železo, a je možné, že okolí dotuje rybník,“ uvedl. Že je povodí nasáklé vodou, je podle Gregara znát na rybnících, které leží výše než Bolevák. S výjimkou Šídlovského rybníka, který byl nedávno zčásti vypuštěný kvůli úpravě břehu, jsou všechny plné.

Kvalita vody v Boleváku je podle správců pro rekreační účely velmi dobrá. Hydrobiolog Jindřich Duras, který stav Boleváku dlouhodobě sleduje, je dosud s vývojem spokojený.

Kvalita vody je velmi dobrá

„Z hlediska vody v rybníku jsme v ideálním počasí, je poměrně zima, takže se Bolevák neodpařuje, a je vlhko, protože prší a něco tam přibude přírodní cestou. V důsledku toho nádherně hladina stoupá a její výška reaguje především na čerpání vody z Berounky,“ říká.

Duras upozorňuje, že jakmile se čerpání zastaví kvůli čistění technologií, stav hladiny se zastaví a po opětovném spuštění čerpání se zase její úroveň zvyšuje. Boleváku podle něj prospělo deštivé počasí zejména tím, že dotovalo podzemní vody.

„My jsme se báli, že budeme muset vodou z Berounky nakrmit i podzemní rezervoár. Ten se nám nakrmil sám a čerpaná voda nemusí do podzemí. Takže nám stoupá hladina rybníka a zároveň se zvyšuje hladina podzemní vody, což je bezvadné,“ líčí Duras.

Zároveň je přesvědčený, že právě proto stav hladiny kopíruje míru čerpání vody z řeky. „A když to přepočítám na metry krychlové, tak to sedí. V to jsme nikdo ani nedoufali,“ konstatoval.

Výšku hladiny, množství dočerpané vody z Berounky i aktuální teplotu vody při hladině mohou zájemci zjistit na webu. Správa informačních technologií města Plzně spolu se Správou veřejného statku města Plzně zprovoznily internetovou stránku bolevak.plzen.eu s pravidelně se aktualizujícími informacemi.

Z grafů je zřejmé, že se voda nečerpá každý den. To může mít několik důvodů: probíhají čerpací, komplexní či individuální zkoušky. Po určité době čerpání je třeba, aby proběhly čisticí procesy, při kterých přečištěná voda do rybníka také neteče. Čerpat se nemůže ani v případě, že je voda v Berounce příliš zakalená.

Samotné čerpání vody z Berounky je omezeno limitem celkové doby čerpání za rok a minimálním průtokem vody v řece. Je tak možné, že v horkých letních dnech, kdy hladina Berounky klesne pod danou mez, nebude možné vodu čerpat.

Bolevák se plní vodou z Berounky (21. 12. 2022)

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POHLED: Končí „nějakej Francouz“, kterého rodiče museli vykoupit z Plzně

20. dubna 2024

Premium Sportovci obvykle chtějí své kariéry uzavřít úplně jinak. Nikoliv z donucení. Nejlépe podle plánu,...

Radyně, Velhartice, Kašperk. Senioři vyrábějí ze dřeva hrady a zámky

27. dubna 2024  9:01

Společnému pokoji v Domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku říkají jeho klienti,...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...