Největší černou stavbu v Plzni vyklízejí, pak přijde na řadu demolice

  • 3
Rušno začalo být v těchto dnech kolem zdevastované budovy u řeky Úslavy na Rokycanské třídě v Plzni, kterou několik let obývali bezdomovci. Noví vlastníci, kteří chtějí lokalitu obnovit a vybudovat v ní obchodní a administrativní objekty a následně bytové domy, začali s vyklízením objektu.

„Začali jsme s úklidovými pracemi, vyklízením. Samotnou demolici, tedy bourání Carimexu a i dalších objektů v území, zahájíme po získání pravomocného územního rozhodnutí, jak předpokládá dohoda, kterou jsme uzavřeli s městem Plzeň. Územní rozhodnutí máme v plánu získat do konce tohoto roku,“ uvedl Ivan Hlaváček, jednatel společnosti InterCora, která je hlavním investorem projektu přestavby lokality.

„Vítám, že investor postupuje podle dohody s městem Plzní a směřuje k demolici celého objektu, který je nepěknou vizitkou jedné z hlavních dopravních tepen v naší metropoli,“ reagoval primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Podle dohody, kterou uzavřelo město s investory, bude torzo bývalého autosalonu zdemolováno nejpozději ke konci září příštího roku.

Zastupitelé budou schvalovat memorandum o demolici ostudy Plzně

Kontroverzní budova na levém břehu Úslavy, přezdívaná Skleněné peklo, se začala stavět už v devadesátých letech. Je částečně i na městských pozemcích. Případ několikrát řešily soudy. Původní majitel neuspěl se žalobou, aby se dostal k potřebným městským pozemkům. Město naopak v minulosti odmítlo nabídky, aby celý areál koupilo.

U zrodu stavby stála firma Carimex International Miloše Housera. Firma Carimex pak nemovitosti na základě kupní smlouvy z roku 1999 převedla na Jaroslavu Houserovou, babičku Davida Housera, dalšího vlastníka budovy. Housera vystřídala akciová společnost RP Letná podnikatele Romana Pilíka.

V sedmipodlažní budově jsou tuny smetí, které v průběhu let bezdomovci a drogově závislí natahali dovnitř. V roce 2019 na konci léta museli nezvaní hosté objekt opustit. Kolem budovy v té době vyrostl provizorní plot.

V objektu několikrát hořelo, například v červnu 2019, kdy vzplál odpad naházený do výtahové šachty. Hasiči museli evakuovat 19 lidí, kteří tam přebývali. Kvůli jejich záchraně museli nasadit i výškovou techniku, protože někteří zůstali na střeše.

5. června 2019