(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Dohodnutá koalice na plzeňských Slovanech se mění, bude bez Pirátů

  • 5
Šance Pirátů na vstup do koalice v městském obvodu Plzeň-Slovany zahynula krátce po tom, co přišla v pondělí na svět. Piráti se v úterý ohradili proti tomu, že starosta Slovan Lumír Aschenbrenner z ODS oznámil, že se dohodl na vzniku koalice ODS, TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL a Pirátů.

„Na schůzce s panem Aschenbrennerem byla Pirátům nabídnuta pouze spoluúčast na koalici. Ostře se ohrazuji proti informaci o dohodnutí a sestavení koalice,“ uvedl Filip Sequens, zastupitel Pirátů.

Řekl, že starostu Slovan Lumíra Aschenbrennera z ODS informovali, že podpora koalice podléhá schválení místním sdružením Pirátů. Připomněl, že starosta je zároveň senátor a souběh funkcí se Pirátům nezamlouvá.

Aschenbrenner uvedl, že při jednání se Sequensem o dalším schvalování dohody nebo o výhradách k jeho funkcím nikdo nemluvil. Sequens byl přitom podle starosty navržen do sedmičlenné rady městského obvodu.

Výsledky komunálních voleb v Plzni najdete zde

„O nutnosti nechat tuto dohodu odsouhlasit vnitrostranickým pirátským orgánem nepadlo ani slovo. Rovněž nepadlo ani slovo výhrad k mojí osobě. Dané slovo mi stačí a věc jsem považoval za domluvenou,“ řekl Aschenbrenner.

Nyní již považuje účast Pirátů v koalici za nemožnou. „Po reakci ze strany Pirátů nabídka pochopitelně padá,“ sdělil.