Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Plzni začala oprava kolejí na Klatovské třídě, omezení potrvají dva měsíce

  10:08
V Plzni začala velká oprava tramvajového kolejiště od Sadů Pětatřicátníků na Bory a přinese to omezení nejen cestujícím MHD. Po celé prázdniny budou jezdit místo tramvají náhradní autobusy. Navíc v opravovaných úsecích bude zúžená silnice pro auta jen na jeden pruh.

Jedna z hlavních plzeňských tepen, Klatovská třída, projde o prázdninách rekonstrukcí, což zkomplikuje dopravu v centru města. (29. 6. 2022) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Někde bude stačit jen vyměnit koleje. Pak jsou místa, kde stavební firma vytrhá rozbité betonové panely a vymění je za jiné. A jsou vytipované úseky, do kterých se už panely nevrátí, a nové kolejnice budou do vozovky zaasfaltované.

V místech, kde budou dělníci pracovat, musejí počítat projíždějící řidiči s problémy. Nebudou smět vjet do levého pruhu sousedícího s kolejištěm, který budou potřebovat stavebníci pro techniku i uložení materiálu. Město za tuto prázdninovou opravu zaplatí přes 48 milionů korun.

„Opravy kolejí měly na Klatovské začít již loni, ale nabídková cena z výběrového řízení byla příliš vysoká. Stavíme až letos, ale za výhodnějších cenových podmínek,“ řekl náměstek primátora pro dopravu a životního prostředí Michal Vozobule.

Přejíždět Klatovskou napříč nepůjde

Opravy se týkají úseků od sadů Pětatřicátníků k Tylově ulici, od Borské do Zámečnické ulice, od Dobrovského do Hruškovy ulice a přejezd v křížení s Mánesovou ulicí.

Vytrhání panelů a kolejí přinese ještě jednu velkou komplikaci. V křižovatkách, kde bude firma pracovat v tramvajovém pásu, nebude možné přejíždět napříč Klatovskou třídou. Podle Jana Hakla ze Správy veřejného statku města Plzně právě v křižovatkách trpí tramvajová trať nejvíce.

„Oprava v místech přejezdu kolejí trvá tři týdny a z technologických důvodů ji není možné urychlit. V opravovaném úseku máme celkem tři přejezdy, které nemůžeme uzavřít najednou,“ vysvětlil Hakl.

Hned na začátku prázdnin se uzavře přejezd přes tramvajové koleje v křižovatce U Práce.

„Přejezd bude uzavřený od 1. do 22. července. Změny čekají sedm z deseti plzeňských trolejbusových linek. V případě trolejbusů jezdících na linkách 11, 12, 15, 16 a 17 a noční N7 bude náhradní trasa vedena obousměrně ulicí U Trati. Jiné to bude u linky číslo 10. Ta místo objíždění bloku kolem Nádraží Jižní Předměstí, Koperníkovou a Tylovou ulicí pojede od Doudlevec přes Anglické nábřeží do zastávky Pařížská, která budou konečnou i výchozí zastávkou,“ upozornila mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Oprava v místech přejezdu kolejí trvá tři týdny

Na začátku prázdnin bude na několik dnů uzavřený přejezd přes tramvajové koleje v křižovatce u Divadla J. K. Tyla. To se kromě spousty řidičů dotkne autobusových linek 28, 41, 56 nejprve od 2. do 5. července.

Podruhé se přejezd přes koleje v křižovatce uzavře 23. července a vydrží to tak až do konce letních prázdnin. To ale ještě není všechno. Od 13. srpna do 31. srpna přibude ještě uzavírka přejezdu v křižovatce Dobrovského – Bolzanova. Linky 16 a 22 budou odkloněné přes Chodské náměstí a křižovatku Belánka.

S opravou tramvajové trati se pustí specialisté i do opravy plynovodu mezi Chodským náměstím a Dobrovského ulicí. „Vždy se snažíme spojit opravu tramvajové trati například s rekonstrukcí vodovodu, plynovodu nebo kanalizace, aby se vše udělalo pokud možno současně, při jedné uzavírce nebo omezení. V případě prázdninových oprav bude v některých úsecích pro automobilovou dopravu uzavřen jízdní pruh vedle kolejí, někde kvůli rekonstrukci plynovodu bude nutná i úplná uzavírka,“ popsala Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Omezení jsou plánované postupně po blocích domů v obou směrech. První úsek mezi Dobrovského a Stehlíkovou ulicí měl být uzavřený už od 6. června. „Ještě jsme vše přeorganizovali. Původně první plánovaný úsek přijde na řadu až jako poslední. Je to kvůli objemu prací i zajištění průjezdnosti,“ vysvětlil koordinátor plánovaných dopravních omezení v Plzni Václav Lacik.

Na rekonstrukci plynovodu by specializovaná firma měla pracovat zřejmě až do října. Prázdninovou opravu tramvajové trati mezi sady Pětatřicátníků a křižovatkou U Práce město využije k opravě semaforů na všech třech po sobě jdoucích křižovatkách řízených světly. První na řadu měly přijít semafory u Synagogy, jejich modernizace je po aktuální úpravě harmonogramu přesunuta až na konec prázdnin.

„Z důvodu bezpečnosti a plynulosti budou policisté v případě potřeby dopravu řídit ručně,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Řidičům bude po celé prázdniny komplikovat ježdění po Plzni i rekonstrukce trati a vozovky v Koterovské ulici od velkého kruhového objezdu v Částkově ulici po křižovatku se Slovanskou Alejí, těsně před tramvajovou konečnou na Světovaru. Obousměrné tramvaje linky číslo 2 končí ve směru od centra Plzně ještě před kruhovým objezdem, na Světovar je prodloužená linka číslo 1 ze Slovan přes Slovanskou Alej.

Autor:
  • Nejčtenější

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Škola u Plzně zavedla nebinární toalety. Respektujeme děti, vysvětluje ředitelka

5. června 2024

Premium Gymnázium a Střední odborná škola Plasy na Plzeňsku zavedly ve škole nebinární toalety, což...

Řidička vyjela ze silnice a narazila do stromu, na místě zemřela

30. května 2024  9:19

Čtyřiapadesátiletá řidička zemřela ve středu večer při dopravní nehodě u Chříče na Plzeňsku. Ženě v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fanoušky metalu déšť neodradil, do amfiteátru jich přišlo téměř 10 tisíc

2. června 2024  12:55

Téměř deset tisíc fanoušků metalové hudby dorazilo na 13. ročník Metalfestu do plzeňského...

Vrchní soud potvrdil mladíkovi 19 let. Školačku pořezal a shodil ze srázu

6. června 2024  11:43

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky v Plzni z loňského srpna dnes odvolací Vrchní...

Dracula, Six i Špalíček. Plzeňské divadlo uvede v nové sezoně 16 premiér

6. června 2024  10:11

Divadlo J. K. Tyla (DJKT) v Plzni si pro jubilejní 160. sezonu připravilo celkem 16 premiér, tři...

U Nepomuku zemřel dělník, při práci ve výkopu ho zavalila zemina

5. června 2024  16:04

Na Plzeňsku zemřel ve středu dělník, kterého zavalila ve výkopu na silnici zemina. Přivolaní...

Škola u Plzně zavedla nebinární toalety. Respektujeme děti, vysvětluje ředitelka

5. června 2024

Premium Gymnázium a Střední odborná škola Plasy na Plzeňsku zavedly ve škole nebinární toalety, což...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...