Hokejistka Veronika Bucifalová ze Sušice na Klatovsku.

Hokejistka Veronika Bucifalová ze Sušice na Klatovsku. | foto: archiv V. Bucifalové

Požár připravil hokejistku o všechno. Zbylo jí jen to, co měla na sobě

  • 18
Oblečení, které měla právě na sobě, mobil a cestovní pas. Jen tyto věci zbyly Veronice Bucifalové ze Sušice, která v Kanadě studuje hokejovou akademii. Nedávno totiž hořela ubytovna ve městě Cornwall, v níž dívka bydlí.

„Byl to můj poslední týden v letošní sezoně v Ontario Hockey Academy. Těšila jsem se, že se po půlroce podívám domů,“ vypráví Veronika Bucifalová. Ovšem plán jí vůbec nevyšel.

Když ji k večeru z odpočinku vytrhl zvuk alarmu, myslela si, že jde pouze o cvičení. Ta jsou tam prý běžná.

„Alarm ale řval stále dál. To už bylo divné. Vzala jsem mobil a šla jsem se kouknout, co se děje. A tam už všichni zmateně pobíhali a křičeli, že opravdu hoří, ať rychle utíkám ven z baráku. Tak jsem vzala nohy na ramena. Jen v kraťasech, tričku, pantoflích a s mobilem v ruce jsem vylítla ven,“ popisuje dramatické okamžiky.

Všechno prý zpočátku vypadalo nevinně. Byl vidět pouze kouř nad jejím pokojem. Během pár minut ale najednou celá střecha vzplála.

„Naštěstí jsme stihli všichni utéct ven. Museli jsme už jen přihlížet, jak nám hoří ubytovna. Byla jsem z toho úplně v šoku,“ vzpomíná.

Pak si uvědomila, že všechny její věci zůstaly v pokoji. „Ten pocit, že tam máte úplně všechno - hokejovou výstroj, osobní věci, dárky pro rodiče a kamarády - byl hrozný. Vlastně jsem měla na pokoji skoro vše z domova, jelikož tam jsem přes celý rok,“ svěřuje se Veronika. Přišla také o svůj notebook. Její pas byl naštěstí v trezoru, proto mohla jet domů.

„Oheň byl vidět daleko od akademie. Začali přicházet lidé z okolí a nosili nám vodu a jídlo, červený kříž zajistil hygienu a deky,“ říká sportovkyně. Oheň prý vznikl v pokoji přímo nad ní. „Klukům asi vybuchla nabíječka na posteli,“ dodává.

Chvíli věřila, že některé její věci půjde zachránit, protože pokoj zcela neshořel. Ovšem vzhledem k tomu, že ohnisko bylo nad ním, byl plný vody.

„Byl to asi můj nejhorší den, jaký jsem doteď zažila. Měla jsem smíšené pocity - poletím domů, to je fajn, ale nemám nic, pouze to, co mám na sobě, mobil a pas. Nějaký pán mi dal ponožky, paní baťůžek a dostala jsem deku od červeného kříže. To je vše, co přivezu po roce v Kanadě,“ popisuje.

Na internetu vznikla sbírka, do níž lidé přispívali na její hokejovou výstroj. „Je až neuvěřitelné, kolik lidí mi přispělo. Moc všem děkuji. Hrozně mi to pomůže v novém rozjezdu,“ říká s vděčností dívka.