(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Řidičům na Orlickoústecku mizí výfuky z aut. Policie radí parkovat v garáži

  • 20
Policisté na Letohradsku a Žambersku evidují zvýšený počet krádeží výfuků. Zloději nejdou po jedné značce. Jde jim o katalyzátor z výfukového potrubí, který se zřejmě v regionu stal výhodným obchodním artiklem.

Série krádeží výfuků zřejmě začala koncem června, kdy na Králicku přišel o výfuk řidič fordu galaxy. Tehdy policie pracovala i s verzí, že mohl skončit v některém kovošrotu.

Jenže od té doby přibylo 15 dalších takových řidičů. Scénář je vždy stejný, pachatel nebo pachatelé přistoupí v nočních hodinách k zaparkovanému vozidlu a uříznou výfukové potrubí společně s katalyzátorem.

„Ten zřejmě poté použijí při opravě jiných automobilů nebo je dál prodávají případným zájemcům,“ řekla orlickoústecká policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Policie proto nabádá, aby byli řidiči obezřetní jak při koupi katalyzátoru z druhé ruky, tak při opravě této součástky a řidiče upozorňuje, aby své vozy parkovali v garáži.

Pachatel se zaměřuje na různé typy a roky výroby zejména osobních vozidel. Udeřil již na značky Škoda Octavia, Fabia a Forman, také na Peugeot 106 i 406, Volkswagen Sharan, Suzuki Vitara, Subaru Legacy, Alfa Romeo, Citroen Jumper, Mitsubishi a Jeep Compas.

Majitelům vznikla škoda předběžně vyčíslená na téměř 80 tisíc korun.

V případě dopadení hrozí zloději za přečin krádeže trest odnětí svobody až na dva roky.