Posprejovaná budova divadla v Ústí nad Orlicí

Posprejovaná budova divadla v Ústí nad Orlicí | foto: Město Ústí nad Orlicí

Za hákové kříže načmárané na domech dostal cizinec 16 měsíců vězení

  • 20
Na rok a čtyři měsíce poslal soud do vězení cizince, který loni na začátku roku nasprejoval nacistické symboly na fasády asi patnácti domů v Ústí nad Orlicí. Vandal počmáral i památkově chráněné Roškotovo divadla. Soud mu uložil souhrnný trest, neboť byl již předtím v České republice odsouzen za jiné trestné činy.

„Čin v Ústí nad Orlicí spáchal v době, kdy nenastoupil výkon trestu. V době, kdy byl vynesen rozsudek, byl ve vězení. Zároveň mu soud uložil vyhoštění z České republiky na tři roky,“ řekl vedoucí Odboru právního a obecního živnostenského úřadu Městského úřadu v Ústí nad Orlicí Marian Rada.

Dvaačtyřicetiletého cizince policisté vypátrali a následně obvinili loni v březnu. Muž se při výslechu přiznal, že je fanouškem polských fotbalových klubů, a proto stříkal na domy jejich znaky a názvy. Způsobil škodu ve výši 228 tisíc korun.

Kromě nacistických symbolů, dvou blesků jako symbolu nacistických jednotek SS a názvu polského fotbalového klubu Arka Gdynia muž na fasádu načmáral i zkratku A.C.A.B., což znamená All Cops Are Bastards (Všichni policajti jsou bastardi), používanou extrémisty i fotbalovými chuligány. 

Nápisy byly i na soukromých budovách, plotu, provozovně autoservisu či plechovém přístřešku. Vandal takto poškodil i Roškotovo divadlo, národní kulturní památku posprejoval obrácenou svastikou a poškodil kameru.

Vyšetřovatelům se přiznal, že domy posprejoval opilý dvakrát po sobě. Při výslechu před policisty však popřel, že by byl sympatizantem extremistického hnutí nebo že by ho chtěl jakkoliv propagovat.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit