Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Spalovna na návětrné straně Pardubic je zločin, zlobili se lidé v online debatě

Rekord zřejmě atakovalo úterní projednání záměru firmy AVE CZ na obnovu spalovny v Rybitví na Pardubicku. Dokumentace EIA se začala projednávat online formou v 15 hodin v úterý a debata skončila až ve středu před druhou hodinou ranní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Rybitví, ani tam to není špatný...

0 0
možnosti
MH

Zajeďte se podívat do lesů kolem skládky v Nasavrkách - jak to tam vypadá. Myslím, že to má také AVE. Ten binec mluví za vše.

2 0
možnosti
RP

To nic, to jen větříček...

2 0
možnosti
JJ

Mě se nelíbí skládky a radši moderní spalovnu s hepa filtry a která bude tvořit třeba i energie či teplo..Bydlím v Pardubicích a pracují v areálu Semtín..Horší pro vzduch jsou auta na benzín a naftu co jezdí v centru v koloně..

1 3
možnosti
JK

Ale tato spalovna nebude spalovat komunální, ale nebezpečný odpad přivážený nákladními auty i ze zahraničí.

0 0
možnosti
JK

AVE životní prostředí ....

Firmě AVE nevěřte ani pozdrav.

V Čáslavi provozují skládku za kterou dluzi Stredoceskemu kraji pres 800 milionu korun, Caslavi cca 600 milionu. A nez by zaplatili tak si, asi koupili poslance a Ti prijali zakon s retro ucinnosti zpet pet let.

Asi to prislo lacinejc.

2 0
možnosti
JN

Jakákoli spalovna potřebuje kvalitní a udržované odlučovače a filtry. Pakliže vše bude fungovat, nevidím v tom problém .... Nicméně čištění této technologie je dost nákladné a každý chce šetřit ... Zbytek si domyslete sami ;-) čau, Kuba

5 0
možnosti
RP

Ve vyspělých zemích se k problému stavějí jinak. Např. ve Vídni stojí čtyři obrovské spalovny, z toho tři i na NEBEZPEČNÝ odpad a kaly z ČOV. Třeba MVA Simmeringer Haide, stojící na břehu Dunaje, je po silnici cca 11 km od Stephansdomu (to je něco jako náš Chrám sv. Víta, úplný střed Vídně), vzdušnou čarou ještě blíž...

5 6
možnosti
MS

Ve světě se k tomu staví také tak, že neoprašují archaickou technologii z 80-tých let minulého století, která ani jako nová nikdy řádně nefungovala a musela být po 7 letech od uvedení do ostrého provozu odstavena z důvodu překračování limitů škodlivin, nadměrnému hluku a zápachu.

Budoucnost, a ve vyspělých zemích i přítomnost, je v jiném způsobu odstraňování odpadů, např. v plazmovém zpracování odpadu.

Tento způsob je šetrnější k životnímu prostředí v porovnání s klasickým spalováním, jedná se totiž o systém konečné a permanentní likvidace, díky čemuž odpadá nutnost další manipulace se zbytkovým odpadem (není produkován např. popel nebo nespalitelné zbytky, není nutno zajišťovat jejich další přepravu a jejich dodatečnou likvidaci, která spočívá opět v uložení na skládku), významnou výhodou také je, že neprodukuje žádné dioxiny, furany nebo jiné škodlivé emise.

Jedná se o technologii užívanou zejména v Japonsku (kde je v provozu mimo jiné i zařízení s kapacitou 220 tun odpdu za den), Velké Británii, Francii, Jižní Korei, Kanadě, ale i v Číně nebo Indii. Jedno menší zařízení tohoto typu je i u nás - od roku 2008 běží technologie plazmového zplyňování ve společnosti Safina ve Vestci u Prahy používané při zpracování průmyslových katalyzátorů a použitých baterií.

Ale o nic takového se firma z daňového ráje na Kypru v Rybitví nepokouší, ta bude klasicky pálit nebezpečný odpad při nejnižší možné teplotě (850 až 1.100 stupňů celsia) a ze zpáleného odpadu vyprodukuje 35 % dalšího odpadu, který bude vozit z Pardubic do Čáslavi. Rv

7 0
možnosti
MS

Není spalovna jako spalovna. Spalovna u Pardubic má být spalovna ne komunálních, ale NEBEZPEČNÝCH odpadů. Nebezpečný odpad je takový odpad, který vykazuje nebezpečné vlivy směrem ke zdraví lidí, zvířat a životnímu prostředí všeobecně a při manipulaci s ním hrozí nebezpečí, které vycházejí z jeho vlastností (jedná se zejména o výbušnost, oxidaci, hořlavost, dráždivost, toxicitu, karcinogenitu, radioaktivitu, žíravost, infekčnost, tendenci uvolňovat toxické nebo vysoce toxické plyny ve styku s vodou, vzduchem nebo kyselinami,...). Není s ním proto legálně možné nakládat jako s běžným komunálním odpadem. Nesmí se ukládat na běžné skládky ani spalovat ve spalovnách komunálních odpadů. Likviduje se zejména ve speciálních spalovnách nebezpečných odpadů, nebo ve specializovaných firmách na jejich likvidaci zaměřených.

Podíl nebezpečných odpadů na celkovém množství odpadů může být podle ČSÚ kolem 5 % a jedná se zejména o odpady z průmyslové výroby. V ČR je registrováno asi 9 spaloven nebezpečných odpadů s celkovou kapacitou kolem 60 tisíc tun za rok, velká část z nich jsou poměrně malé "nemocniční" spalovny. Ta nová v Rybitví má sama mít kapacitu 20 tisíc tun za rok, má být druhou největší spalovnou NO v ČR a nebezpečné odpady se do ní budou dovážet po silnici i stovky kilometrů.

Umístěna má být navíc v bezprostředním sousedství 100 tisícového města, bezprostředně na břehu řeky Labe, bez odpovídajícího napojení na dopravní infrastrukturu, proti vůli prakticky všech, kdo v dané lokalitě žijí.

Prosazuje ji víceméně pouze její vlastník (pro Pardubický kraj není potřebná), společnost AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Praha, jejímiž dvěma společníky je KAPRAIN INDUSTRIAL HOLDING LIMITED, Kyperská republika a ANDELTA, a.s. Praha, jejímž jediným vlastníkem je společnost z Kyperské republiky PIRAMEL ENTERPRISES LIMITED.

Já v Pardubicích žiji a nechci, aby moje děti předčasně umíraly třeba na rakovinu kvůli ziskům jakýchsi "Kyperských společností" z daňových rájů.

13 2
možnosti
JS

Spalování nebezpečných odpadů je správná věc. Ale taková spalovna by měla používat nejlepší dostupné technologie, aby produkovala co nejméně škodlivin. Zastaralá spalovna v Rybitvíto tuto podmínku splňovat nebude.

1 0
možnosti
JN

Jo, všichni bojujte proti všemu, hlavně proti tomu, o čem nemáte ani ánung (ánunk?):-P

2 4
možnosti
MS

"Letadlo" jste tady evidentně vy. ;-)

2 0
možnosti
JT

J30a69n 20T11a78r61a70b41a

9. 2. 2022 13:15

A chce město koupit i celou Synthesii a zavřít ji, aby nevypouštěla na obyvatele to co vypouští?

2 4
možnosti
DJ

D24a24v93i77d 84J90e40c21h

9. 2. 2022 13:34

Navrhuji koupit a zavřít i opatovickou elektrárnu...;-)

2 0
možnosti
DJ

D65a24v88i76d 50J24e31c69h

9. 2. 2022 12:58

Chtělo by to odpůrce vyvézt a projít s nimi ty největší skládky v republice a celá den pak zakončit v některé z moderních spaloven. Takováto tematická exkurze by možná mnohým otevřela oči.;-)

6 5
možnosti
MS

Nevíte, o čem mluvíte. Evidetně nechápete rozdíl mezi spalovnou komunálních odpadů (ano, jsem pro spalování komunálních odpadů v moderních spalovnách, tj. v zařízeních na energetické využití odpadu - ZEVO) od pro Pardubický kraj nepotřebné spalovny NEBEZPEČNÝCH odpadů v Rybitví, v bezprostředním sousedství Pardubic (jsem zásadně proti "oprášení" řádně nikdy nefungujícího zařízení staré spalovny vyprojektované v 80-tých letech minulého století, která mimo toho, že rizikovým způsobem spálí nehomogenní jedovaté koktejly, tak žádné energetické využití odpadu nepřinese).

Dokud toto nepochopíte, budete v této věci protě mimo mísu.

3 2
možnosti
  • Nejčtenější

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Stegosauří prolézačka za miliony zajímá antimonopolní úřad, radnici hrozí pokuta

23. května 2024  16:50

Kauza kolem výstavby hřiště s průlezkou ve tvaru stegosaura na pardubické Dukle začíná nabírat na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel si připil slivovicí a opekl vuřt u dělostřelecké tvrze. Usedl i do závoďáku

22. května 2024  7:15,  aktualizováno  18:51

Přípitkem dvaadvacetiletou slivovicí s nadšenci, kteří se starají o dělostřeleckou tvrz Boudu,...

Hrozilo, že z hnízda bude jezírko, čápi si ho vystlali igelitem. Pomohli hasiči

23. května 2024  9:41

Hasiči nevyjíždí jen k požárům. Zkraje týdne zamířily dvě jednotky na pomoc Záchranné zvířecí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Jdu do Liberce. Po trenéru Kováčovi oficiálně potvrdil nové angažmá i klub

25. května 2024  22:30,  aktualizováno  26.5 14:35

Fotbalový trenér Radoslav Kováč potvrdil, že od nového ročníku první ligy povede Liberec. Dosavadní...

Nová dálnice na Pardubicku šetří životy, na původní trase výrazně ubyly nehody

28. května 2024  16:10

Nové úseky dálnice z Opatovic nad Labem do Ostrova přinesly rychlejší cestování, menší zátěž pro...

Za energií do oblak. Nahlédli jsme do útrob největší větrné elektrárny v Česku

28. května 2024  12:59

V kopcích nad Moravskou Třebovou na Svitavsku se od minulého roku tyčí nejvýkonnější větrná...

Návrat domů. Je to emotivní, přiznává nový pardubický trenér Saňák

28. května 2024  8:39

Fotbalové Pardubice konečně oficiálně potvrdily dlouho známou informaci. Jejich novým trenérem se...

Březí srna přežila pád do třicetimetrové těžební jámy, zachránili ji hasiči

27. května 2024  15:26

Hned dvakrát během jednoho dne vyprošťovali hasiči z Pardubického kraje uvázlou vysokou zvěř. U...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!