Zámky a vybavení, které strážníci zabavili podomnímu prodejci v Pardubicích. | foto: MP Pardubice

Šmejdi vnutili ženě výměnu zámku za 6 tisíc, plakala, že jí nezbude na jídlo

  • 256
Případ hyenismu spáchaný na 72leté seniorce řeší strážníci v Pardubicích. Nechala se vystrašit řečmi o zlodějích a podomním prodejcům kývla na výměnu zámku. Ti si pak nechali za práci zaplatit 6 tisíc korun, i když žena bědovala, že už jí nezbude ani na jídlo.

Žena byla v bytě sama, když na ní dvojice podomních zámečníků zazvonila. „Vystrašili ji historkami o vloupání a nutností pořídit si nový zámek natolik, že podlehla nátlaku a s výměnou zámku souhlasila,“ přiblížil mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Jak se bránit podomním prodejcům

Podomní prodej je ve většině měst a obcí zakázán vyhláškou. Každý takový případ včetně pokusů je třeba oznámit na linku 156 či 158.

Pokud jste si neobjednali zboží ani službu, nejste povinni otevřít dveře, ani přistoupit na nabízený obchod. Nevpouštějte takové lidi do bytu. Zdvořile, ale rázně nabídku odmítněte.

Za výměnu vložky v hodnotě maximálně několika stokorun si muži následně řekli 6 tisíc. „Částka seniorku zaskočila, ale netroufla si odmítnout zaplatit. Dvojice nedbala ani jejího stesku, že po tomto výdaji už nebude mít ani na jídlo,“ doplnil mluvčí.

Když muži zkasírovali peníze a odešli, přišel seniorku navštívit příbuzný, který záležitost okamžitě oznámil policii.

„Hlídka strážníků rychle zamířila k muži, kterého před chvíli na ulici minula a který odpovídal popisu. Šlo o šestatřicetiletého muže, který se přiznal, že výměnu provedl,“ vylíčil mluvčí.

Strážníci muže přiměli, aby zámek vyměnil zpět za původní. Když však měl vrátit peníze, vymlouval se, že má u sebe jen tři tisíce a zbytek má jeho kumpán. Ten se bál osobně vrátit na místo, a tak poslal peníze po taxikáři.

„Aby zamezili dalšímu protiprávnímu jednání, odňali strážníci podezřelému muži nářadí a další připravené zámky. Případ je minimálně přestupkem, státní policie si případ převzala pro možné podezření ze spáchání trestného činu,“ doplnil mluvčí městských strážníků.

Šmejdi okrádají seniory po telefonu, liberecký náměstek chce novelu zákona

V Pardubicích je podobní prodej stejně jako v řadě dalších českých měst zakázaný vyhláškou. Když na to strážníci lotra upozornili, opáčil, že si toho je vědom, ale i přes hrozící sankci se mu protiprávní a bezpáteřní činnost vyplatí.

Strážníci ví i o dalších případech, kdy se dvojici ve městě podařilo okrást důvěřivé starší lidi. „Jestliže tento nepoctivec řádil i u vás, obraťte se na Policii ČR. Čím víc svědectví, tím lepší šance při dokazování,“ vyzval možné další poškozené mluvčí Sejkora.