Majestátný hrad Rychmburk byl sedmdesát let veřejnosti nepřístupný. V jeho útrobách byl domov důchodců, později sociální ústav pro duševně nemocné. | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

Nové lákadlo pro Čechy: na turistické mapě se objevil nový středověký hrad

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Snad žádný jiný hrad v poslední době neprochází takovou proměnou jako „neokoukaný“ Rychmburk na Chrudimsku. Ještě loni to byl sociální ústav pro klienty s vážným duševním onemocněním. Už letos se má stát po sedmdesáti letech památkou určenou pro turisty.

Středověkého hradu na skalním ostrohu nad říčkou Krounkou se přes 700 let drží štěstí. Bez přehánění. Když se u něj v roce 1421 objevili husité, hrad neobléhali ani nedobývali. Drancování unikl i o pár let později, kdy se ho bez boje zmocnili východočeští sirotci. Bez větší újmy pak přežil celý středověk i díky Vilémovi z Valdštejna, který hrad rozsáhle upravil do pozdně gotického a raně renesančního stylu.

Ani po druhé světové válce objekt nestihl osud některých našich hradů a zámků, které přežily dlouhá staletí, aby nakonec po znárodnění zchátraly. Rychmburk byl po roce 1945 nepřetržitě obýván a jakžtakž udržován. Stal se z něj totiž domov důchodců, později sociální ústav.

Kdo dosud neměl možnost hrad navštívit, byl by jistě překvapen, jak lze do gotických klenutých prostor umístit moderní velkokapacitní kuchyni s jídelnou nebo zabudovat klasický výtah.

Petr Tejklprojektový manažer hradu Rychmburk

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,