Požár sýpky ve Svitavách. (30.9.2018)

Požár sýpky ve Svitavách. (30.9.2018) | foto: Policie ČR

Policie zná žháře, který zapálil silo a zastavil vlaky na koridoru

  • 6
Kriminalisté po osmi dnech vyšetřování odhalili žháře, který způsobil požár sila v ulici 5. května ve Svitavách. Budova stála v blízkosti železničního koridoru, kde se zastavil provoz. Odhalení bylo o to komplikovanější, že se pachatel ve Svitavách či v blízkém okolí běžně nezdržoval.

„Obviněným je sedmadvacetiletý dříve trestaný muž bez stabilního zaměstnání a bydliště. Ten byl již v minulosti trestán pro majetkovou trestnou činnost. Sdělili jsme mu obvinění z přečinu poškození cizí věci,“ uvedl svitavský policejní mluvčí Ondřej Zeman.

Obviněný podle něj uvedl, že do sila přišel den předem, kde s ostatními obyvateli popíjeli alkohol. Pak se nepohodli a odešel.

V objektu se dlouhodobě shlukovali bezdomovci. 

„Cítil se být jednáním ostatních uražen a chtěl jim pobyt v silu znepříjemnit. Druhý den odpoledne se vrátil, počkal, až všichni odejdou, a v přízemí založil požár. Během krátkého okamžiku celé silo zachvátily plameny. Způsobená škoda byla odborným vyjádřením vyčíslena na 220 tisíc korun,“ dodal Ondřej Zeman.

Ze svého jednání se bude odhalený žhář zodpovídat před soudem, který mu v případě prokázání viny může uložit trest odnětí svobody až na jeden rok.