"I přes propad výroby piva na celém českém trhu o několik procent, pardubický pivovar naproti tomu roste. Uvařili jsme o 12 procent piva víc. Zatímco předloni jsme měli 64 tisíc hektolitrů piva, loni jsme vzrostli na 72 tisíc," řekl ředitel pivovaru v Pardubicích Luděk Štěpán.
Pomohla i modernizace a zvýšení kapacity expedičního skladu, export už do patnácti zemí a také nové sudové pivo Radler s citronovou příchutí. Loni ho pivovar testoval ve vybraných restauracích, letos bude dostupné v ještě větším rozsahu.
Měšťanský pivovar v Poličce uvařil loni poprvé víc než 100 tisíc hektolitrů piva a se 102 tisíci je jedničkou v Pardubickém kraji. Když jich uvařil ještě o rok dříve 82 tisíc, už tehdy to znamenalo výrazný nárůst. Tamní pivo přitom už loni sbíralo zlato v degustačních soutěžích. A to nejen za světlou jedenáctku Otakar, ale i za tmavý speciál Elišku či za světlou dvanáctku Záviš.
"Již několik let naše pivo nepasterujeme. Ani pivo v lahvích, ani v sudech. Pivo neexportujeme. Používáme dva inertní plyny. V převaze je dusík a jen při stáčení piva do lahví a sudů používáme kysličník uhličitý. Vodu odebíráme z vlastních artézských vrtů o hloubce až 350 metrů," vysvětluje si úspěch piva ředitel pivovaru Karel Witz. Jedná se podle něho o vodu, která se původně vypařuje z horkých hlubokých vrstev a potom v horních vrstvách kondenzuje. "Je to velice měkká, dá se říci destilovaná voda," dodal.
Tři čtvrtiny odběratelů si jezdí pro pivo kdykoliv v průběhu dne či noci podle své potřeby. Z kapacitních důvodů pivovar už v dubnu zastavil příjem dalších odběratelů piva. Ačkoli zdvihl loni cenu i zálohu na vratné sudy, prosperoval nejvíc v novodobé historii.
Produkce roste, ale čísla jsou tajná
Dvojkou je zřejmě hlinecký pivovar Rychtář, ale jeho představitelé množství uvařeného piva už nějaký čas neprozrazují - výjimku neudělali ani nyní. V každém případě považují loňský rok za úspěšný.
Kolik pivovary uvařily v roce 2013102 tisíc hektolitrů Měšťanský pivovar Polička 72 tisíc hektolitrů Pardubický pivovar Pernštejn ??? Pivovar Rychtář Hlinsko (čísla tají) |
"Tuzemské prodeje našich piv vzrostly o čtyři procenta. U sudového piva dosáhl pivovar hned několika historických měsíčních rekordů, a to v květnu, červenci, srpnu a listopadu," řekla řekla mluvčí Pivovarů Lobkowicz Barbora Kameníková.
Nejoblíbenějšími pivy jsou podle ní Rychtář Premium a Rychtář Standard, který na žatecké Dočesné 2013 obdržel první místo v kategorii výčepních piv.
Loni slavil Rychtář 100 let od založení a uvařil celou řadu nových piv. Úplnou novinku - čtyřikrát chmelený ležák Rychtář Rataj - dokonce již zařadil do stálé nabídky. Velmi úspěšný byl zářijový Den s Rychtářem, kterého se zúčastnilo deset tisíc návštěvníků.