Nezabil úmyslně, řekl soud. Za ubodání otce dostal muž osm let vězení

  • 5
Krajský soud v Pardubicích poslal na osm let do vězení Jiřího Davida, který podle spisu letos v lednu v hádce ubodal svého otce. Obžaloba sice hovořila o vraždě, ale soud případ překvalifikoval na usmrcení z nedbalosti.

„Museli jsme vycházet z nejpříznivější varianty pro obžalovaného, protože poškozený nám už nic neřekne a obžalovaný svůj čin během vyšetřování popisoval rozdílně,“ vysvětlila předsedkyně senátu Anna Sobotková.

Devětadvacetiletý Jiří David si má trest odpykat ve věznici s ostrahou.

„Obžalovaného jsme zařadili do mírnější věznice, kde snáz dojde k jeho nápravě,“ řekla Sobotková.

Soud vycházel také z toho, že obžalovaný trpí poruchou osobnosti a bral léky. Navíc oba muži měli během hádky přes dvě promile alkoholu v krvi.

Podle spisu konflikt vyvolal otec obžalovaného, který zasadil svému synovi první ránu. „Bylo jich víc a obžalovaný měl po útoku poškozenou slezinu, kdyby ho neoperovali, vykrvácel by,“ popisovala Sobotková.

Přihlédla k tomu, že poškozený nebyl dobrým otcem ani manželem. Často pil a byl poté vulgární a agresivní. „Syn s ním jako jediný z rodiny udržoval kontakt a měl jej rád. Svého činu po celou dobu vyšetřování litoval,“ doplnila Sobotková.

Hádka se odehrála letos 11. ledna po 21. hodině v bytě poškozeného, kde oba muži společně popíjeli. Poškozený zaútočil jako první a obžalovaný, ve snaze se bránit, popadl nůž a několikrát otce sekl a bodl. „Čin nebyl nijak připravovaný. Obžalovaný prostě vzal první, co měl po ruce. K zabití nedošlo úmyslně,“ řekla Sobotková.

Obžalovaný musí také zdravotní pojišťovně uhradit bezmála čtyři tisíce korun. Verdikt není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání, obhájce ho podal ihned.