ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Z Pardubic se bude létat do více destinací, novinkou je Kalábrie i Černá Hora

  • 7
Léto příštího roku přinese pro dovolenkáře z Pardubic a okolí příjemnou novinku v podobě nových destinací. Charterové lety cestovních kanceláří Fischer a Exim Tours budou létat do čtyř dalších destinací - italské Kalábrie, Černé Hory, tureckého Bodrumu na Egejské riviéře a do oblasti Costa Dorada v Katalánsku.

Jde o destinace, do kterých se z pardubického letiště nikdy v minulosti nelétalo. Celkem tak letiště v nadcházející letní sezoně nabídne 14 charterových destinací v deseti zemích světa. Jedinou pravidelnou linkou, která je v provozu celoročně, zůstává španělské přístavní město Alicante.

„Pokračujeme v rozvoji na pardubickém letišti, a proto přicházíme s otevřením dalších nových destinací. Díky těmto novinkám máme k dispozici celá letadla jen pro naše klienty, a tím můžeme navyšovat počet odbavených cestujících. Oproti sezoně 2023 dojde k navýšení sedačkové kapacity o víc než 60 procent,“ uvedl Jiří Jelínek, předseda představenstva společnosti DER Touristik Eastern Europe, pod kterou spadají cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours, které s novými destinacemi přišly.

Pardubické letiště vysává kasu města i kraje, výdaje přesáhly 700 milionů

S nárůstem destinací se natáhne i celková délka sezony, po kterou charterové lety z Pardubic létají. „Příští rok se mohou klienti těšit na historicky nejdelší sezonu. První cestující budou moci k moři odletět již koncem dubna do egyptské Hurghady. I v říjnu a listopadu si budou moci cestující zakoupit zájezd na pobřeží Rudého moře, kde leží egyptské letovisko Marsa Alam, a také do turecké Antalye,“ dodal Jelínek.

Přehled linek z letiště Pardubice 2024

Bulharsko
Burgas
Varna

Černá hora
Podgorica

Egypt
Hurghada
Marsa Alam

Itálie
Lamezia Terme

Řecko
Korfu
Kos
Kréta/Heraklion
Rhodos

Španělsko
Alicante
Costa Dorada
Palma de Mallorca

Tunisko
Monastir

Turecko
Antalya
Bodrum

Zdroj: East Bohemian Airport

Kromě čtyř řeckých ostrovů Rhodos, Kréta, Kos a Korfu budou pokračovat přímé lety do letovisek v Bulharsku, Turecku, Tunisku a na španělskou Mallorcu.

„I nadále bude hlavním dopravcem letecká společnost Smartwings. Cestující z východních Čech budou létat na palubách letadel Boeing 737 pro až 189 cestujících,“ uvedla Mária Ministrová, mluvčí společnosti East Bohemian Airport, která civilní část letiště provozuje.

Terminálem, které vlastní město a Pardubický kraj, loni prošlo 83 tisíc lidí. Vedení letiště věří, že čísla odbavených cestujících budou stoupat. Letiště dosud prodělává.

„Stejně jako v loňském roce, i letos jsme zaznamenali zvýšený zájem cestujících z Pardubic. Očekáváme meziroční nárůst letů i počtu cestujících zhruba o 60 procent. Díky silnému strategickému partnerovi CK Fischer a Exim Tours se můžeme těšit na další nové a zajímavé destinace, a ještě více tak budeme moci zpříjemnit našim cestujícím jejich vysněnou dovolenou,“ sdělil ředitel letiště East Bohemian Airport Ivan Čech.

8. července 2020